Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Maak van jouw tuin of balkon een groen vogelparadijs

Heb je een balkon of een stadstuin? Dan kun je vogels helpen! Het aantal typische stadsvogels, zoals mussen en merels, neemt af in Amsterdam, doordat er steeds minder groen beschikbaar is. Maar gelukkig kun jij daar iets aan doen! Met een paar kleine veranderingen creëer je een walhalla voor onze vliegende vrienden. Voortaan voor jou geen wekker meer, maar gezellig getsjirp bij je raamkozijn. Lees hieronder onze tips!

  • Geplaatst 25 januari 2022

Stadse vogels hebben het zwaar

Veel vogelsoorten die traditioneel in de stad voorkomen, hebben het moeilijk in de stedelijke gebieden. Soorten als de huismus, de kauw, de merel, en de spreeuw komen steeds minder voor, vanwege de verstening in de stad. Tuinen en plantsoenen worden vaker betegeld en heggen worden vervangen door onderhoudsarme schuttingen.

Zonde toch, want wat zou de stad zijn zonder het getjilp, het gebadder en gefladder. Maar gelukkig kun jij helpen om de stad leefbaar te houden voor onze fladderaars! Ook jouw tuin is namelijk vogelvriendelijk in te richten. En zelfs op een balkon is er heel veel mogelijk als je een paar basisprincipes in gedachten neemt. Vogels hebben eten nodig (insecten, rupsen of bijvoorbeeld bessen) en beschutting om te broeden, te schuilen voor gevaar of uit te rusten. En fijn als er ook water beschikbaar is, zodat ze iets kunnen drinken en hun veren kunnen wassen. 

Vogels gelden als een graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Gaat het goed met de vogels in een stad, dan gaat het goed met het groen in de omgeving. En uit onderzoek blijkt dat een groene omgeving weer een positief effect heeft op de gezondheid van de inwoners van de stad. Dus door te zorgen voor meer groen in de buurt help je niet alleen de vogels, maar ook jezelf! 

 

beschutting

Creëer een groene safe zone

Net als jij hebben ook vogels een beschutte plek nodig waar ze zich thuis voelen. Ben jij die gelukkige met een tuin, plant dan zoveel mogelijk (wintergroene) bomen, struiken en hagen. Stadsbomen barsten van de biodiversiteit, zijn een essentieel onderdeel van het ecosysteem door de enorme hoeveelheid insecten die in de bomen leven en zijn een goede nestplaats voor verschillende vogelsoorten. Ze bieden in de stad fijne rustplekken op hoogte, veilig uit het zicht van katten en mensen.

Niet iedereen heeft natuurlijk plek voor een boom in de tuin, maar ook een mooie haag kan veel beschutting bieden. Gebruik hiervoor verschillende struiksoorten. Bloeiende struiken trekken in het voorjaar insecten en in de herfst en winter zijn de bessen een belangrijke voedselbron voor vogels.

Heb je weinig ruimte? Bloempotten en plantenbakken op je balkon kun je ook vullen met mooie struiken. De afscheiding met de buren kun je laten begroeien met een klimplant. Of plant klimplanten en struiken (liefst met doornen) naast of tegen een gevel. Hang ook nestkastjes op aan je gevel (niet in de zon).Voor je het weet is jouw tuin een safe zone voor merels, mezen en roodborstjes.

Voedsel

Trakteer op een sterrenmaaltijd

Ruim afgevallen blaadjes niet op, maar laat ze liggen of veeg ze in een hoek van je tuin. De vogels zullen smullen van alle insecten die ze in de bladerhopen tegenkomen. Vogels eten ook heel graag bessen. In de winter vormen bessen, door hun hoge vitaminegehalte, een belangrijke voedselbron. Bekijk de bessenkalender van de Vogelbescherming voor inspiratie. 

Als het buiten vriest, rijg dan een ouderwetse pindaslinger voor in je tuin of op je balkon. Wat stukken appel of peer er tussendoor en je trakteert de vogels in je tuin op een ware sterrenmaaltijd.

water

Zet een badje klaar

Last but not least: zet ’s morgens een schaaltje met lekker vers water neer voor de vogels, om te drinken én te badderen. Zo verzorgen ze hun veren. Ondertussen kun jij lekker genieten van het gezellige gespetter van de beestjes.

vogelsoorten

Welke vogels kun je tegenkomen in de stad?

Zonder de echte Amsterdammer tegen de borst willen te stuiten – er wonen hier natuurlijk eigenlijk alleen maar sijsjes en drijfsijsjes – zijn er ongeveer 300 verschillende vogelsoorten gespot. Van de groene halsbandparkieten en het broedende ooievaarskoppel in het Vondelpark, de slechtvalken op de hoge kantoren van de Zuidas, de dikke duiven op de dam, of de reigers op de Albert Cuijp, het barst er van de vreemde vogels. Wil je weten welke vogels er in jouw buurt in de top tien staan? Doe de postcode vogelcheck van de Vogelbescherming. 

onderzoek

Nationale tuinvogeltelling

Is je het je inmiddels gelukt om verschillende soorten op bezoek te krijgen? Doe dan op 28, 29 en 30 januari mee aan de Nationale Vogeltelling. Met deze informatie help je de vogelbescherming bij het in kaart brengen van de vogelpopulaties.

Tel de vogels in jouw tuin en help mee aan het onderzoek naar stadsvogels.

Tel mee!

Beeld: o.a. via Intratuin