Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Laat werken en natuur meer samengaan, het kan!

Elke maand interviewt De Gezonde Stad een duurzame koploper. Deze keer spreken we Ioana Biris, mede-oprichter van de Nature Desks. Zij wilt dat mensen meer naar buiten gaan, niet alleen in hun vrije tijd, maar ook tijdens het werk. Daardoor staan we meer in verbinding met de natuur in de stad.

  • Geplaatst 21 april 2022

Handen uit de mouwen

Ioana Biris is de mede-oprichter van Nature Desks, een organisatie die mensen wil aansporen om meer naar buiten te gaan en te genieten van de natuur, ook in de stad. Nature Desks draait om het verbinden van natuur, werk en gezondheid. Dat doet ze door bijvoorbeeld de Outdoor Office Day te organiseren, waarop iedereen zijn werk naar buiten verplaatst en kan genieten van het mooie weer. Zo voelen mensen hoe belangrijk het is om natuur in de buurt te hebben, en gaan ze er ook beter voor zorgen!

“Een stad waar een kind lopend naar school kan gaan, en waar een dier zich ook thuis voelt. Een stad met meer groen en minder auto’s. Dat is wat ik wil.” 

De Aanpak

Hoe draag jij bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?

“Ik ben oprichter van Nature Desks, waar we mensen willen aansporen om meer naar buiten te gaan in de stad en te genieten van de natuur, ook op doordeweekse dagen. We hoeven niet alleen maar op kantoor te zitten. Dat is natuurlijk niet voor iedereen zo, maar veel mensen kunnen wel af en toevoor hun werk buiten zitten of lopen en creatief nadenken over hoe ze hun werk elke dag even naar buiten kunnen verplaatsen. Dit doen we bij Nature Desk door elk jaar de Outdoor Office Day te organiserenen het uitgeven van de Urban Nature kaart van Amsterdam.”

Wat is de Outdoor Office Day?

“In 2050 woont en werkt 70% van de populatie op de wereld in steden. Steden moeten dus fijne plekken zijn om te wonen, te werken en te leven. Nu zie je dat mensen in hun auto stappen en naar werk gaan tot 6 uur en dan naar huis gaan. Van mij zou dat allemaal wat meer fluïde mogen. De Outdoor Office Day is bedoeld om mensen na te laten denken over hoe vaak ze nou eigenlijk buiten komen, zeker op werkdagen. We hopen mensen echt te triggeren, dat ze kunnen evalueren hoe ze hun werk zien en of ze tevreden zijn. Vinden ze het leuk om de hele dag binnen te werken? Hoe kun jij bijvoorbeeld vaker buiten zijn, combineren met je huidige werk? Een call doen in de frisse lucht, of buiten afspreken met collega’s? De eerste Outdoor Office Day vond plaats in 2019 tijdens de Duurzame Week in Utrecht. Dit jaar vieren we de vierde internationale editie met events en deelnemers in Nederland en het buitenland. ”

En wat is Urban Nature Amsterdam?

“Naast de Outdoor Office Day hebben we ook de groenblauwe kaart van Amsterdam, genaamd Urban Nature Amsterdam. De kaart laat zien hoe groen en blauw Amsterdam kleurt: de parken, (binnen)tuinen, plantsoenen, natuurspeeltuinen, sportvelden, grachten, meren, polders en bossen. De achterkant van de kaart wordt gebruikt als een ‘call to action’: wat kan jij doen om de stad groener en gezonder te maken. Zo weten mensen beter hoe het groen in de stad eruit ziet, en als je weet wat de stad te bieden heeft, weet je dat je kan genieten van de natuur in Amsterdam! Ik denk dat veel mensen in Amsterdam gewoon niet weten wat ze kunnen doen om meer in de stadse natuur te zijn. Ik wil de bewoners van de stad informeren en inspireren, zonder dat het saai is. Met de Outdoor Office Day en de kaart kunnen mensen zelf actief de natuur opzoeken.”

De Start

Waarom ben je Nature Desks gestart en hoe kwam je op het idee?

“Ik ben 20 jaar geleden als arts verhuisd van Roemenië naar Nederland. Ik kon niet als arts hier werken dus ben ik psycholoog geworden, en ik werk nu al 20 jaar als sociaal psycholoog en onderzoeker. Ik vind steden heel leuk, ik zeg ook vaak dat Amsterdam mijn beste vriend is, en ik wilde een manier vinden om de stad beter te maken. Vijf jaar geleden heb ik Nature Desks opgericht samen met een vriendin. Hieruit volgden de #UrbanNatureAmsterdam (mijn ode aan de stad), de groenblauwe kaart van Breda (beiden gemaakt samen met Urban Good uit Londen) en de Outdoor Office Day. De kaarten en de Outdoor Office Day zijn de twee pijlers van wat ik doe. Dat is wel een beetje spontaan gegroeid en in ontwikkeling, ik had niet echt een plan van tevoren en het heeft allemaal leuke mensen en weer nieuwe plannen in mijn leven gebracht.“

De Toekomst

Hoe ziet jouw ideale Amsterdam eruit?

“Bruisend, zoals nu. Ik zou graag hebben dat Amsterdam autoluwer wordt, met een betere luchtkwaliteit en meer ruimte voor natuur. Eigenlijk wil ik dat Amsterdam een echt gezonde stad wordt. Ik gebruik dan graag de termen van National Park City Foundation (een stichting die steden als ‘nationaal park’ wil bestempelen zodat de natuur in de stad ook beschermd worden), dat zijn wilder, healthier, happier city. Ik hoop gewoon dat ik “mijn vriend” Amsterdam kan blijven helpen met het waarderen van de buitenlucht. Een stad waar een kind lopend naar school kan gaan, en waar een dier zich ook thuis voelt. Een stad met meer groen en minder auto’s. Dat is wat ik wil.” 

Kunnen andere steden een voorbeeld nemen aan Amsterdam?

“Voor het buitenland kan Amsterdam zeker een voorbeeld zijn: je hebt parken, je kan fietsen, je kan bewegen, je bent veilig, het is gewoon een hele fijne stad om in te wonen. Natuurlijk hebben Amsterdammers wel (terecht) kritiek op de stad, maar internationaal gezien is het een hele goede stad. De loop- en fietscultuur en vrijheid om veilig te bewegen is zeker wel jaloersmakend voor andere steden in het buitenland denk ik. Mijn kinderen zitten op een internationale school en daar spreek ik ook allemaal ouders uit andere landen en die vinden het net als ik zo goed dat je hier gewoon met je kind op de tram of fiets kan stappen en veilig aan kan komen ergens anders in de stad. Je kan je vrij bewegen in de stad en dat doet ook wel wat met je, mentaal gezien. Het is een hele fijne leefomgeving, zeker met kinderen.”

Aan de Slag

Wat kan ik morgen doen om de stad groener, duurzamer of gezonder te maken?

“Je kan enorm veel doen! Iedereen kan iets doen. Op de achterkant van onze groenblauwe kaart hebben we een kader van één vierkante meter getekend: wat als iedereen in de stad één vierkante meter groen aanlegt in zijn tuin of balkon, op een dak of stoep? Je kunt tegels uit je tuin wippen, nadenken over wat voor producten je koopt, biologische planten gebruiken, buren helpen, composteren, je kunt eigenlijk van alles doen. Zeker samen kunnen we heel veel bereiken. En doe vooral mee aan de Outdoor Office dit jaar op 16 juni! Zelf lekker buiten gaan zitten en anderen inspireren is ook leuk én makkelijk.” 

Neem contact op met Matthijs

Matthijs is contentmaker

Matthijs wil een steentje bijdragen aan de stad waar hij woont en studeert. Hij is student communicatiewetenschap en ondersteunt de communicatie van De Gezonde Stad. "Zo hoop ik Amsterdammers te inspireren om zelf hun stad wat mooier te maken!"