Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

In vijf stappen je eigen park bij jou om de hoek!

Je eigen buurtpark bij jou om de hoek. Dat klinkt best wel goed toch? Met Park om de Hoek helpen wij je om dat ene versteende of ongebruikte pleintje bij jou in de buurt te transformeren tot een groene ontmoetingsplek. Met dit vijfdelige stappenplan krijg je het zo voor elkaar. Natuurlijk helpen wij je graag daarbij.

  • Geplaatst 21 november 2018

Amsterdam kan veel groener

Amsterdam staat bekend als een groene stad. Toch blijkt uit onze Gezonde Stad Monitor, een jaarlijks onderzoek naar hoe duurzaam Amsterdam is, dat het gemiddelde aantal vierkante meter groen per inwoner afneemt. De stad groeit aan een hoog tempo en dat gaat vaak ten koste van groene plekken. Hoog tijd om daar iets aan te doen!

Park om de Hoek

Zelf de stad vergroenen

Daar komt Park om de Hoek in beeld. Ons doel is om in elke wijk van de stad een groen buurtpark te creëren. Dat betekent letterlijk tegels eruit en groen erin. Dat kunnen we natuurlijk niet alleen en daar hebben we jouw hulp voor nodig, Heb jij een versteend plekje bij jou om de hoek dat je zou willen vergroenen? Kom dan met je buurt in actie! Om het jullie zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we een stappenplan opgesteld waarmee je in een mum van tijd een groene ontmoetingsplek voor je deur krijgt.

Grijs naar groen

Stap 1: Heb jij een versteend of ongebruikt pleintje in de buurt?

De eerste stap is checken of de uitgekozen locatie wel geschikt is voor een Park om de Hoek. Kijk hier of jouw pleintje geschikt is voor een Park om de Hoek. Heb je vragen over de mogelijkheden en beperkingen van de locatie? Dan kan je terecht bij de gebiedsmakelaar, dat is de contactpersoon van je gemeente. Check? Dan kunnen we door!

Samen een Park

Stap 2: Trommel je buren en vrienden op om te helpen

Een Park om de Hoek maak je natuurlijk niet alleen, maar samen met je buren en vrienden. De tweede stap is daarom je buren enthousiast te maken om samen een park aan te leggen en te onderhouden. Hoe doe je dat? Je kan ze bijvoorbeeld vertellen over de vele voordelen van zo’n park; groen ontspant en maakt gezond. Groen fleurt de buurt op en biedt de ideale plek om je buren te leren kennen, terwijl je samen in de moestuin werkt, de kinderen in het park spelen of samen picknickt. Maar groen is ook gezond voor de stad zelf. Elk stukje groen verhoogt de biodiversiteit in de stad en maakt deze klimaatbestendig; op hete dagen koelt groen de stad af en als het hevig regent beschermt het tegen overstroming. Voor een volledig overzicht van alle voordelen kan je terecht op onze website. Iedereen aan boord? Tijd voor stap 3!

Financiering

Stap 3: op zoek naar financiering

Allemaal leuk en aardig, maar wie betaalt voor het park? Tijd om partners en investeerders te zoeken. Klop eerst en vooral aan bij de gemeente, die wil meestal wel een steentje bijdragen om de leefomgeving van zijn bewoners mooi en aangenaam te maken. Hetzelfde geldt voor woningcorporaties en VvE’s. En ook lokale organisaties en handelszaken zijn in het algemeen makkelijk te overtuigen: een mooi park voor de deur maakt het aantrekkelijker voor de klant om eens binnen te springen. Bovendien kunnen deze partijen zo bijdragen aan het creëren van een gezonde werkomgeving voor hun werknemers. Ook bedrijven kunnen een park adopteren. Uiteraard zijn wij er om jullie te helpen in het vinden van financiering. Daarom hebben we op onze website een lijstje opgenomen met de mogelijke subsidies en fondsen. Je vindt er ook een template om zelf een begroting op te stellen zodat je een fonds kan aanvragen. Natuurlijk kunnen de bewoners ook zelf iets bijdragen, op onze website vind je daarom tips voor een crowdfunding campagne. Met alle andere vragen rond de financiële kant van het verhaal kan je bij ons terecht.

Ontwerp

Stap 4: Aan de tekentafel

Ziezo, de buurt is overtuigd. What’s next? Trommel iedereen op voor een bijeenkomst zodat jullie samen met een ontwerper kunnen brainstormen over een eerste ontwerp. No worries, wij helpen jullie met het vinden van een ontwerper en op onze website vind je templates voor flyers en posters. De eerste buurtbijeenkomst is een belangrijk moment want het is de uitgelezen kans om ideeën, wensen en behoeften met elkaar te delen. Nodig zeker ook de gebiedsmakelaar uit, want hij/zij is het best geïnformeerd over de mogelijkheden en beperkingen van de locatie. De eerste bijeenkomst is ook een goed moment voor de oprichting van het kernteam. Dit team neem het toekomstige beheer van het park op zich.

Na de eerste buurtbijeenkomst gaat de ontwerper aan de slag met de voorstellen. Als jullie en het stadsdeel blij zijn met het ontwerp, zijn jullie helemaal klaar voor de laatste fase: de aanleg van jullie park!

Aan de slag!

Stap 5: Handen uit de mouwen

Aan de slag! Nu is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Tijd om de tegels uit de grond te trekken, nieuwe plantjes te zaaien, de moestuin klaar te maken… en last but not least, een buurtfeest te organiseren om het nieuwe park feestelijk te openen. Ook hier kunnen we jullie natuurlijk helpen met de organisatie.

That’s it? Inderdaad, zo eenvoudig is het! Jullie komen met de ideeën en het enthousiasme en wij helpen jullie om die grijze, betonnen plek in jullie buurt te transformeren tot park om de hoek. Samen maken we Amsterdam zo nog groener, mooier en gezonder.

Wil jij ook een Park om de Hoek? Ga dan naar de website en vraag 'm aan!

Vraag hier jouw park aan

Neem contact op met Aukje

Aukje is projectleider

Aukje Ypma is projectleider en zet bij De Gezonde Stad projecten op die Amsterdam duurzamer maken. "De stad mooier maken met een community van Amsterdammers en aanjagers is waar mijn hart ligt. Dit is ook wat ik voorheen als freelancer deed door verschillende bottom-up projecten op te zetten in samenwerking met bewoners. Ik zet me in voor een groene stad waar we circulair met grondstoffen omgaan".