Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

In 5 stappen een groen dak boven je hoofd

Het wordt steeds drukker in de stad. De voorspelling is dat Amsterdam in 2030 een miljoen inwoners telt. Er wordt daarom flink bijgebouwd in de stad, soms ten koste van het groen. Terwijl meer groen nodig is om de stad te wapenen tegen steeds hevigere regenbuien en hitte. Hoe kunnen we dit oplossen? Juist, door het grootste braakliggende terrein van Amsterdam te vergroenen, de daken!

 • Geplaatst 21 juni 2018

Nieuwe natuurgebieden middenin de stad

In Amsterdam hebben we zo’n 12 vierkante kilometer aan plat dak. Dit zijn 25 Vondelparken, waarvan nu slechts 2,5% groen is. Alle ruimte voor vergroening op hoogte dus! Groene daken zijn bovendien belangrijk. Ze zorgen voor isolatie, regenopvang, biodiversiteit, betere luchtkwaliteit én geluidsdemping. Naast al die praktische voordelen ziet het er natuurlijk ook veel mooier uit dan die grijze daken! Zo creëren we nieuwe natuurgebieden middenin de stad.

Stappenplan

In 5 stappen naar een groen dak met Rooftop Revolution

Alle Amsterdamse daken groen, dat is de droom van Rooftop Revolution. Om het makkelijk voor je te maken hebben zij een stappenplan ontwikkeld. Zo kan een groen dak boven je hoofd krijgen, in vijf simpele stappen!

 1. Is mijn dak geschikt? Begin met een dakscan
  Voordat je planten, sedum en ander groen naar je dak sjouwt moet je eerst zeker weten dat je dak dit extra gewicht kan dragen. Om hier zeker van te zijn kan je de constructieberekeningen van het dak opzoeken of een berekening laten maken. Je moet natuurlijk niet hebben dat je door de aanleg van een groen dak geen dak meer boven je hoofd hebt!
 2. Ontwerp je eigen groene dak
  Als je dak extra gewicht kan dragen is het tijd om je creativiteit in te zetten! Hoe gaat jouw dak er straks uitzien? Een moestuin op hoogte, een bloemenparadijs voor bijen of makkelijk te onderhouden vetplanten oase, de keus is aan jou!
 3. Maak een kostenoverzicht
  De keuzes die je maakt kleuren het kostenplaatje. Afhankelijk van het type dak en de oppervlakte kun je uitgaan van 30 tot 130 euro per m2. Hoe diverser de begroeiing, hoe meer kosten, maar ook hoe meer voordelen je boven je huis haalt! Een daktuin houdt meer regenwater vast, zorgt voor meer verkoeling en is een trekpleister voor vogels, vlinders en bijen!
 4. Cofinanciering
  Met zoveel voordelen ben jij niet de enige die blij wordt van jouw groene dak. Zoek daarom uit welke partijen je aan kunt schrijven voor co-financiering. Start een crowdfunding in de buurt of doe een aanvraag voor subsidie!
 5. Aanleggen
  Als het ontwerp ligt en de financiering rond is, is het tijd om van de droom werkelijkheid te maken! Neem een hovenier in de hand en trommel je buurtgenoten op om te helpen bij de aanleg. Zo kun je tot 10 procent van de kosten voor de aanleg drukken!

Enthousiast geworden? Bekijk dan hier het volledige stappenplan en join de Rooftop Revolution.

Uit je dak op ‘t dak!

Voordat je begint is het eerst tijd voor een feestje, waar je zelf kan ervaren wat groene daken met je doen. Vrijdag 22 juni is het tijd voor het (gratis) Rooftop Symposium, georganiseerd door Roef en Rooftop Revolution, waar je alles leert over groene daken. Aansluitend kun je deelnemen aan het Roef Festival, het hoogste festival in Amsterdam waar je alle groene daken van Amsterdam kunt ontdekken. Ga op dakexpeditie en ervaar Amsterdam op grote hoogte.