Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

“Het zal wel tussen mijn oren zitten, maar het smaakt veel lekkerder dan in de supermarkt!”

Je eigen groenten en kruiden kweken, gewoon op je balkon of dakterras? 25 gelukkige Amsterdammers konden afgelopen zomer aan de slag in hun eigen Amsterdamse balkontuin! We spraken Zaida over haar ervaring met haar eigen balkonmoestuin. Volgens Zaida kan iedereen een goede moestuinder worden. Het is vooral een kwestie van doorzettingsvermogen! Laat je inspireren door haar moestuinverhaal.

  • Geplaatst 17 oktober 2019

Waarom ben jij gaan moestuinieren?

“Ik was echt een groentje als het op tuinieren aankwam. Als cateraar was ik altijd al veel met voedsel bezig als eindproduct. Maar hoe zoiets nou groeit? Daar wist ik niks over. Daarom wilde ik graag een balkontuin zodat ik het moestuinieren echt onder de knie kon krijgen en leren hoe je van een zaadje een eindproduct kunt maken! Ik vind het ook belangrijk om mijn kinderen iets mee te geven over groen. Ze helpen me vaak met de balkontuin en leren van alles over de plantjes. Zo kan ik mijn kinderen toch iets over de natuur meegeven.”

Zelfgekweekte groente

Koken met zelfgekweekte groenten!

“Ik vind het super leuk om mijn eigen groenten te verbouwen. Samen met mijn kinderen heb ik bij elk plantje wat ontkiemde echt een juig-momentje gehad. De paksoi uit mijn balkontuin heb ik uiteindelijk ook in gerechten gebruikt. En het zal wel tussen mijn oren zitten, maar het smaakt veel lekkerder dan in de supermarkt!  Hier zijn mijn kinderen het ook mee eens. Ik ben ook heel erg enthousiast over mijn munt en koriander. Die smaken gewoon veel lekkerder, en sterker.”

Moestuintips

Een beetje liefde en aandacht werpt letterlijk zijn vruchten af

“Een boodschap die ik wil meegeven aan iedereen die net begint met zijn/haar eigen moestuin is: Niet opgeven! Ik ben in het verleden vaak gekapt als het om tuinieren ging. Maar als ik nu een bruin blaadje zie, knip ik hem gelijk af en ga ik weer door! Probeer eens dingen uit, fouten maken is niet erg. Mijn tweede tip heb ik van de Amsterdamse balkontuin community. Als ik ergens mee zit kan ik gewoon een vraag stellen en krijg ik allerlei tips. Het belangrijkste is dat je genoeg tijd aan je plantjes moet besteden. Vroeger gaf ik alleen water, maar nu geef ik ook veel liefde en aandacht. Het extra beetje aandacht wat ik geef werpt nu zijn vruchten af, letterlijk en figuurlijk!”

Project

Over de Amsterdamse Balkontuin

Heeft Zaida jou geïnspireerd om zelf de handen uit de mouwen te steken of ben je al lekker bezig, maar kan je nog wat tips gebruiken? Klik dan hier om meer te weten te komen over de Amsterdamse Balkontuin. Daar vind je ook een link naar de heerlijkste recepten zodat je met je eigen oogst straks lekker kunt kokkerellen. 

Foto’s: Carly Wollaert
Video: Dirk de Graaff