Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Help de bij in de stad: 3 tips!

Dat het niet goed gaat met de bijen en andere bestuivers, is ons allemaal bekend. Maar wist je ook dat de stad een grote rol kan spelen in het redden van onze vliegende vrienden? Jazeker, in de stad staan er veel verschillende planten. Wat jij kunt doen om de bestuivers te helpen? Wij zetten het voor je op een rijtje!

 • Geplaatst 3 juni 2024

Waarom zijn bijen ook alweer zo belangrijk?

We frissen nog één keer je geheugen voor je op. Bijen vliegen van plant naar plant en bestuiven ze met stuifmeel. Dit zorgt voor biodiversiteit en dat wij uit de natuur kunnen eten. Zonder bijen geen voedsel, wordt ook wel eens gezegd. Hartstikke belangrijk die bijen en andere bestuivers, dus to the rescue! Dat kan op de volgende manieren:

Biodiversiteit

1. Creëer in je tuin of op je balkon een oase van diverse bloemen en planten

Iedere bestuiver heeft een eigen lievelingsplant. Dus de truc om meer vlinders, bijen en hommels in je tuin of op je balkon te krijgen is door een divers scala aan planten en bloemen aan te bieden! Bij het kiezen van bijvriendelijke bloemen en planten zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden:

 1. Des te rijker aan geur een plant is, des te liever willen bestuivers even langskomen.
 2. Simpel is beter, dus vermijd bloemen met dubbele bloemen, daar hebben bijen wat meer moeite mee. Ga dus voor de enkelbloemige variëteiten, zoals bijvoorbeeld dahlia’s.
 3. Kies altijd voor biologische planten, vrij van gifstoffen, om bijen te beschermen.
 4. Kies voor planten die van nature in Nederland voorkomen; deze zijn beter aangepast aan lokale omstandigheden en trekken inheemse bijen aan.
 5. Zorg ervoor dat er het hele seizoen door bloeiende planten zijn, zodat bijen altijd wat lekkers te vinden hebben!

Een lijst van bijvriendelijke planten voor in de tuin en voor op het balkon vind je hier.

Nestelplekken

2. Bouw een insectenhotel

De uitdrukking ‘een bezig bijtje’ komt niet uit de lucht vallen. Deze beestjes werken namelijk super hard! En wie hard werkt, moet goed rusten. Alleen zijn er voor bijen en andere bestuivers steeds minder rustplekken te vinden. Gelukkig kan jij hier heel makkelijk het verschil maken!

Je kunt bijen een handje helpen door ze fijne nestelplekken te geven, zoals zonnige, open stukjes grond of rommelhoekjes met holle takken. Laat in de winter wat uitgebloeide planten staan en zet een schoteltje leem neer voor de metselbijen.

Ook kun je een hotel plaatsen voor de bijen! Let wel op het volgende: de binnenkant van de gangen moet volledig glad zijn om scheuren in de vleugels van de bijen te voorkomen. Laat je niet verleiden door goedkope bijenhotels van grote winkels; deze hebben vaak te grote gaten en een korte levensduur, waardoor ze vaak meer kwaad dan goed doen.

Biologisch

3. Zeg nee tegen gewasbeschermers

Veel boeren maken gebruik van gewasbeschermingsmiddelen om hun planten en gewassen beter te laten groeien. Goed voor de plant misschien, maar zodra een hommel, bij of vlieg ermee in aanraking komt, leven ze minder lang en planten ze zich minder goed voort. Dikke kans dat jij geen boer bent, maar je kunt hier wel invloed op uitoefenen. En wel op drie manieren.

 1. Ben jij de trotse eigenaar van een moestuin, dan kan je jezelf zien als mini-boer. Wil je gebruik maken van beschermingsmiddelen, zorg er dan voor dat je dan de biologische variant koopt. Nog beter is de natuurlijke weg te volgen en helemaal geen middelen te gebruiken en het op natuurlijk wijze te doen. Lees hier hoe onder andere lieveheersbeestjes al de redding van je tuintje kunnen zijn.
 2. Heb je geen moestuin maar wel een tuintje of balkon? Elk stukje groen draagt bij aan biodiversiteit. Kies voor biologische planten, deze zijn een traktatie voor bijen!
 3. Doe je boodschappen biologisch! Bij deze manier van landbouw wordt er rekening gehouden met de bestaande flora en fauna. Hier is er dus ruimte voor onze vrienden, de bestuivers.

Tips

Nog een aantal bijvriendelijke tips

Naast deze acties zijn er nog andere dingen die je kunt doen om onze zoemende vrienden te helpen.

 1. Vraag een groen dak aan en beplant deze met bestuiver-vriendelijke beplanting! Benieuwd of jouw dak geschikt is voor een groen dak? Doe dan de dakscan van Rooftop Revolution.
  En wist je dat met de nieuwe gemeentesubsidies  je dak kunt laten vergroenen, je tuin kunt omtoveren van een tegelwoestijn tot een groen paradijs, of extra geld kunt krijgen voor het onderhoud van monumentale bomen in je tuin?
 2. Wil je aan de slag buiten je eigen huis? Volg dan The Pollinators en sluit bij ze aan wanneer zij weer een actie opzetten om meer biodiversiteit te krijgen in Nederland.
 3. Wil je helpen, maar heb je geen tijd om te gaan zaaien? Adopteer dan een bijenvolk! Voor een jaarlijkse donatie ontvang je naast karmapunten een pot honing of een bijenwaskaars, nieuwsbrieven met de stand van zaken en een rondleiding op de imkerij.
 4. Als je actief aan de slag wilt met bijen, kan je ervoor kiezen om imker te worden. Ook in de stad is er ruimte voor het imkerschap, dus aan de slag! Hier vind je de cursuskalender voor imkerworkshops.

Neem contact op met Esmee

Esmee is Project medewerker

Esmee, afgestudeerd in Voeding en Diëtetiek in Amsterdam, heeft een passie voor duurzaamheid, vooral met betrekking tot voedsel. Ze gelooft dat een gezonde aarde essentieel is voor een gezond leven. Esmee streeft naar een wereld waarin onze omgang met de aarde, de bodem, en onze voeding meer met elkaar in balans zijn.