Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Help de bij in de stad: 3 tips!

Dat het niet goed gaat met de bijen en andere bestuivers, is ons allemaal bekend. Maar wist je ook dat de stad een grote rol kan spelen in het redden van onze vliegende vrienden? Jazeker, in de stad staan er veel verschillende planten en wordt er bijna geen gebruik gemaakt van chemicaliën. Wat jij kunt doen om de bestuivers te helpen? Wij zetten het voor je op een rijtje!

  • Geplaatst 12 juni 2018

Waarom zijn bijen ook alweer zo belangrijk?

We frissen nog één keer je geheugen voor je op. Bijen vliegen van plant naar plant en bestuiven ze met stuifmeel. Dit zorgt voor biodiversiteit en dat wij uit de natuur kunnen eten. Zonder bijen geen voedsel, wordt ook wel eens gezegd. Hartstikke belangrijk die bijen en andere bestuivers, dus to the rescue! Dat kan op de volgende manieren:

Biodiversiteit

1. Creëer in je tuin of op je balkon een oase van diverse bloemen en planten

Iedere bestuiver heeft een eigen lievelingsplant. Dus de truc om meer vlinders, bijen en hommels in je tuin of op je balkon te krijgen is door een divers scala aan planten en bloemen aan te bieden! Bij het kiezen van bijvriendelijke bloemen en planten zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden:

  1. Des te rijker aan geur een plant is, des te liever willen bestuivers even langskomen.
  2. Hoe meer nectar de bloem heeft, hoe interessanter deze is voor bestuivers.
  3. Simpel is beter, dus vermijd bloemen met dubbele bloemen. Waar bij deze bloemen de tweede rand blaadjes zitten, zaten vroeger de meeldraden met stuifmeel. Geen meeldraden met stuifmeel staat gelijk aan minder voeding voor de vliegende vrienden! 

Een lijst van planten waar bijen graag op afkomen vind je hier. Ook kun je de app BeeSmart Pollinator Gardener downloaden. Deze app vertelt je welke bestuivers je aantrekt met welke planten, zodat je voedsel aanbiedt aan zoveel mogelijk soorten bestuivers!

Nestelplekken

2. Bouw een insectenhotel

De uitdrukking ‘een bezig bijtje’ komt niet uit de lucht vallen. Deze beestjes werken namelijk super hard! En wie hard werkt, moet goed rusten. Alleen zijn er voor bijen en andere bestuivers steeds minder rustplekken te vinden. Gelukkig kan jij hier heel makkelijk het verschil maken door een hotel te plaatsen!

Zo zijn er verschillende hotels te koop voor vlinders, bijen en insecten. Ben je in een creatieve bui, dan kan je er ook voor kiezen om zelf een hotel te bouwen!

Biologisch

3. Zeg nee tegen gewasbeschermers

Veel boeren maken gebruik van gewasbeschermingsmiddelen om hun planten en gewassen beter te laten groeien. Goed voor de plant misschien, maar zodra een hommel, bij of vlieg ermee in aanraking komt, leven ze minder lang en planten ze zich minder goed voort. Dikke kans dat jij geen boer bent, maar je kunt hier wel invloed op uitoefenen. En wel op twee manieren.

  1. Ben jij de trotse eigenaar van een moestuin, dan kan je jezelf zien als mini-boer. Wil je gebruik maken van beschermingsmiddelen, zorg er dan voor dat je de juiste kiest. Een lijst met middelen die je beter niet kunt gebruiken vind je hier. Nog beter is de natuurlijke weg te volgen en helemaal geen middelen te gebruiken en het op natuurlijk wijze te doen. Zo kunnen lieveheersbeestjes al de redding van je tuintje zijn! Lees hier meer over biologische bestrijding.
  2. Doe je boodschappen biologisch! Bij deze manier van landbouw wordt er rekening gehouden met de bestaande flora en fauna. Hier is er dus ruimte voor onze vrienden, de bestuivers.

Tips

Nog een aantal bijvriendelijke tips

Naast deze acties zijn er nog andere dingen die je kunt doen om onze zoemende vrienden te helpen.

  1. Vraag een groen dak aan en beplant deze met bestuiver-vriendelijke beplanting! Benieuwd of jouw dak geschikt is voor een groen dak? Doe dan de dakscan van Rooftop Revolution.
  2. Wil je aan de slag buiten je eigen huis? Volg dan The Pollinators en sluit bij ze aan wanneer zij weer een actie opzetten om meer biodiversiteit te krijgen in Nederland.
  3. Wil je helpen, maar heb je geen tijd om te gaan zaaien? Adopteer dan een bijenvolk! Voor een jaarlijkse donatie ontvang je naast karmapunten een pot honing of een bijenwaskaars, nieuwsbrieven met de stand van zaken en een rondleiding op de imkerij.
  4. Als je actief aan de slag wilt met bijen, kan je ervoor kiezen om imker te worden. Ook in de stad is er ruimte voor het imkerschap, dus aan de slag! Hier vind je de cursuskalender voor imkerworkshops.

Neem contact op met Jitske

Jitske is manager pr- en communicatie

Jitske zet ideeën om in woorden en woorden in ideeën. Naast een talenknobbel heeft ze ook supergroene vingers! Geen kaal stukje grond of lege plantenbak ontsnapt aan haar aandacht. Via onze community motiveert ze Amsterdammers om zelf de handen uit de mouwen te steken. Wil je samenwerken met De Gezonde Stad of heb je een persvraag, neem contact op!