Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Geen tuin maar wel groene vingers? Neem een (gratis) boompark!

Je ziet het steeds meer in de stad: weelderige boomparkjes met mooie planten, struiken en bloemen. Heb jij geen tuin, maar wel hele groene vingers? Leg dan je eigen boompark aan! Lees hier hoe het werkt.

  • Geplaatst 4 juni 2019

Van saaie boomperkjes naar gezellige boomparkjes

Boomparkjes? Jazeker, dat zijn parkjes in de perkjes van bomen die er nu vaak maar saai bij liggen. Heb jij ook zo’n mooie boom voor je deur staan, maar staan daar voornamelijk geparkeerde fietsen tegenaan of is die voornamelijk omringt met afval en hondenpoep? Als we daar leuke boomparken van maken, wordt jouw straat een stuk groener en gezelliger en maken we bovendien de stad meer biodivers. Iets waar de bijen, vlinders en andere insecten heel blij van worden.

Boomspiegel

Vraag je gratis boompark aan!

Een gratis stukje grond in Amsterdam, recht voor de deur? Dat klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is toch echt zo. De gemeente maakt het namelijk mogelijk voor bewoners om een zogenaamde boomspiegel te adopteren en daar zelf een boomparkje van te maken. 

 

Hoe?

Hoe werkt het?

  • Je kan het boompark beplanten op je eigen manier met eenjarige planten of vaste planten! Diepwortelende planten zijn niet toegestaan en de aarde rondom de boom mag niet meer dan 5 centimeter worden opgehoogd. Wel is het verstandig om een extra laagje compost toe te voegen, zodat de planten genoeg voeding hebben. 
  • Ga naar deze website van de gemeente Amsterdam.
  • Vul vervolgens het aanvraagformulier in van de gemeente en voeg je een foto toe van de boomspiegel die je graag wil adopteren. Deze keuze ligt je toe en vervolgens neemt een medewerker van het stadsdeel contact met je op!
  • Zodra je je aanvraag is goedgekeurd kan je aan de slag! De aanleg, beplanting en het beheer van het park is voor eigen rekening.   

Dus, voor je het weet vertoef je lekker in het groen bij jou voor de deur!

Plantenbak

Is een plantenbak of boombak meer iets voor jou?

Heb je geen boomspiegels bij jou in de straat of ben jij sowieso meer plantenbak-persoon ? Geen probleem, je kan ook een planten- of boombak adopteren bij de gemeente. Hier lees je hoe dat in z’n werk gaat. 

Project

Boomparken voor West

In Amsterdam-West gaan wij samen met de bewoners van West komend jaar 250 boomparken aanleggen. Zo maken we het stadsdeel op een leuke en slimme manier meer biodivers en waterbestendig. Woon je West? Doe dan mee met dit project! Kijk hier voor meer informatie. 

Op dit moment zijn we bezig met het project uit te breiden naar andere stadsdelen, dus hopelijk kan je snel ook je boompark aanvragen in andere stadsdelen.

Neem contact op met Aukje

Aukje is projectleider

Aukje Ypma is projectleider en zet bij De Gezonde Stad projecten op die Amsterdam duurzamer maken. "De stad mooier maken met een community van Amsterdammers en aanjagers is waar mijn hart ligt. Dit is ook wat ik voorheen als freelancer deed door verschillende bottom-up projecten op te zetten in samenwerking met bewoners. Ik zet me in voor een groene stad waar we circulair met grondstoffen omgaan".