Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

De tofste duurzame initiatieven uit Rotterdam

010 versus 020. In voetbal is het een ding. Maar hoe scoort Rotterdam eigenlijk als duurzame stad? Wat gebeurt er allemaal? En kunnen wij wat van ze leren? Wij gingen op inspiratie bij onze buren in Rotterdam! We kunnen je alvast verklappen, er gebeurt heel veel in deze rauwe hippe havenstad. Laat je inspireren door deze toffe duurzame initiatieven.

  • Geplaatst 10 oktober 2019

Je eigen Rietveldstoel klussen bij Buurman

De eerste stop: de Keilewerf. In deze 1000 m2 loods zitten ruim 80 creatieve ondernemers waaronder Buurman. Lennard (oprichter van Buurman) vertelt dat het bouwen, klussen en ondernemen altijd al in het bloed zat van de oprichters van Buurman. Zij ergerden zich aan de huidige manier van afvalverwerking van waardevolle restmaterialen uit de (bouw)industrie en daarom creëerde zij een openbare plek waar restmaterialen een tweede leven krijgen. Het draait hier allemaal om hergebruik. Winkelmanager Bram liet ons de winkel zien waar ze voornamelijk tweedehands bouwmaterialen en ambachten verkopen tegen een scherpe prijs. Ook verkopen ze oude decorstukken en oude schepen materiaal. Daarnaast kan je een werkbank huren voor maar 7,50 euro per uur (met begeleiding!) zodat je meteen los kan gaan met je nieuwe aankopen. Met het project ‘Van Bomen’ worden gesneuvelde bomen uit de stad hergebruikt en gepresenteerd met een Rotterdamse tongval: “een beuk voor je muil of andere producten van Rotterdams Stadshout. Ook kan je een cursus meubelmaken volgen of een workshop waar je aan de eind van de dag naar huis gaat met een zelfgemaakte balkontafel of zelfs de beroemde Rietveldstoel! 

Circulaire hub

Circulair zwemparadijs BlueCity

Uiteraard kan de circulaire hub BlueCity niet ontbreken in dit rijtje. Misschien ken je deze plek nog wel als het tropische zwemparadijs Tropicana. Nu is het een broedplaats waar nieuwe technologische duurzame innovaties een kans krijgen. Start-ups krijgen de tools en begeleiding om van een idee een prototype te maken en scale-ups kunnen hier doorgroeien. Net als wij legt BlueCity de nadruk op doen; “we integrate what’s working, skip what’s not”. In ondergrondse laboratoriums bieden ze zelfstandige kunstenaars, ingenieurs en gewoon mensen zoals jij en ik met een uniek, duurzaam idee de ruimte met hun idee aan de slag te gaan. Zo support BlueCity onder andere het Bluestar Marine Life project waar geëxperimenteerd wordt met koraal dat in de Maas kan leven en bij kan dragen aan CO2-reductie. De agenda van BlueCity kun je bovendien volgen voor leuke workshops en events zoals de Tree-ference die 30 oktober plaatsvindt. De Gezonde Stad is er ook bij dus kom ook en maak onderdeel uit van een boomplancoalitie! 

Circulaire producten

VerdraaidGoed!

Next stop: VerdraaidGoed! Lissane Addinks-Dolle, oprichter en eigenaa, vertelde ons hoe haar producten bijdragen aan preventie, hergebruik en recycling. Wat begon als ontwerpbureau, wat als doel had om te laten zien dat je met oud materiaal iets nieuws kunt maken, geven ze nu ook circulaire adviezen. Haar belangrijkste les: “producten moeten zichtbaar, aaibaar en sexy zijn. Alleen dan heeft een circulair product succes”. Met het project Coffee Based wordt koffiedik omgezet tot notitieboekjes, lampen en binnenkort komen er zelfs koffiebekers! Hoe vet is dat! Oude NS vertrekstaten worden dienbladen en oude postbussen krijgen een nieuw leven als bureaulampen. Niet alleen met hun producten gaan ze verspilling tegen, ook mensen met een arbeidsbeperking bieden ze de mogelijkheid op werk. En ben je de komende tijd op zoek naar een duurzaam cadeau? Neem dan een kijkje op LoopedGoods, ook zo’n leuk initiatief uit de koker van Lisanne!

Hergebruik oud brood

Met oud brood zorgen voor nieuwe energie

De laatste stop was bij Paula Zwitser, medeoprichter van BroodNodig en oprichter van het platform MetdeStad. Door oud brood om te zetten tot groene energie, namelijk biogas, gaan zij voedselverspilling tegen. Hun broodbakken staan op weg naar de supermarkt, bij de moskee of sportclub zodat mensen gemakkelijk hun oud brood kunnen inleveren. Met 90 inzamelplekken verspreid over de gehele stad en inmiddels opgeleverd aan de gemeente Rotterdam is BroodNodig een enorm succes! 

Lessons learned

Going in circles, maar dan op een goede manier!

Oke, dikke probs voor al deze circulaire koplopers uit Rotterdam. Even de geleerde lessen op een rij!

  1. Voorkomen is beter dan genezen. Dus probeer je leven zo in te richten dat je zo min mogelijk afval produceert. Hoe je de eerste stappen naar een zero waste lifestyle kan zetten lees je hier!
  2. In onze stad wordt GFT en textiel het minst hergebruikt. Zonde, want de de projecten van VerdraaidGoed en Broodnodig laten zien dat je prima afval een tweede leven kan geven. Heb je hier een goed idee voor? Laat je horen!
  3. Wij willen in Amsterdam nu sowieso ook een maakplaats, om lokaal restmaterialen van de bouw of uit je eigen huis te bewerken. Hierdoor gaan we duurzamer om met onze grondstoffen en kunnen mensen zelf aan de slag met tweedehands bouwmaterialen.

Wij gaan in ieder geval aan de slag om samen met jullie deze inspiratie om te zetten tot projecten voor een duurzaam Amsterdam. Hiervoor zoeken we de samenwerking op met onze Rotterdamse connecties maar ook andere partijen die werken aan een duurzamere wereld. Want uiteindelijk moeten we met z’n allen de cirkel rond maken!