Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

De stad staat steeds vaker onder water

Laatst had ik het weer. Als een verzopen kat kwam ik aan op mijn werk, doordat er een auto in volle vaart door een plas heen scheurde en mij voor een tweede keer die ochtend onder de douche zette. Natuurlijk kan die auto wat beter opletten als hij door een plas rijdt. Maar er lijkt meer aan de hand. Door klimaatverandering worden, volgens het KNMI, de regenbuien steeds heviger. Deze hoosbuien zetten de stad letterlijk onder water, doordat de afvoersystemen van de stad het overtollige water niet aan kunnen. “Help, de stad verzuipt” kopte de Telegraaf nog onlangs. Als fietser is het dus tegenwoordig goed je knieën optrekken en elk moment klaar staan om weg te duiken als een automobilist je weer eens trakteert op een heus waterballet.

  • Geplaatst 30 maart 2018

Groen maakt de stad klimaatbestending

Deze bovenstaande manier van fietsen is natuurlijk een goede workout, maar er moeten meer mogelijkheden zijn om hiermee om te gaan. Laten we beginnen bij de meest makkelijke oplossing – meer groen in de stad! Groen zorgt voor een betere wateropvang en waterafwatering. Bomen, parken en tuinen werken als een spons, die al dit water letterlijk opslurpen. Groen maakt bovendien de stad vrolijk en maakt ons stadsbewoners gelukkiger en minder gestresst. Klinkt goed toch? Een andere oplossing zou kunnen liggen in deze toffe rainproof-tegels, die ook zorgen voor een betere afwatering van het water.

Kansen liggen op de stoep en op de daken

Het mooie is, de aanleg van groen in de stad kan je gewoon zelf doen. Samen met je buurt kan je bijvoorbeeld een Park om de Hoek aanleggen, waarmee je die grijze stoep of dat versteende pleintje omtovert tot een groene ontmoetingsplek voor je buurt. Zo maak je je buurt groen, klimaatbestendig en heel gezellig. Vergroenen kan ook op het grootste braakliggende terrein – de daken! Zo maakt Rooftop Revolution het makkelijk voor jou om een groen dak aan te leggen door je te helpen met co-financiering en je te voorzien van de juiste adviezen en netwerkcontacten. Ook als je uitkijkt op een grijs, bitumen dak die wel een groene opfrisbeurt kan gebruiken, zijn zij je man! Het ‘rainproof’ maken van de stad hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn. Bovendien de stad wordt er alleen maar leuker op! Doe je met ons mee?

Lesley Walet
Projectmedewerker De Gezonde Stad