Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Cizélia redt paraplu’s van de verbrandingsoven

Wie na een regenachtige dag goed oplet, ziet een wirwar van afgedankte paraplu's op straat liggen.​ Cizélia zag haar kans schoon en startte Fenix Circular. Zij geeft kapotte paraplu’s een nieuw leven door ze in te zamelen en er tassen van te maken. Wij begeleidden haar in een subsidieaanvraag, die ze onlangs heeft binnengehaald, waarmee ze helemaal klaar is om het project groter te maken!

  • Geplaatst 31 mei 2018

Waarom ben je Felix Circular gestart?

Ik wil graag een product maken dat mensen tot denken aanzet. Er zijn al zoveel producten in de wereld, daarom maak ik mijn rugzakken van bestaande producten. Hierdoor probeer ik mensen te inspireren dat spullen een meerwaarde hebben en dat alles wat je koopt gemaakt is door mensen. Wanneer jij iets bewust koopt, kan je daar direct iemand mee helpen die aan het begin van het productieproces staat. Daarnaast wil ik mensen bewust maken van onze wegwerpcultuur. Iedere keer dat het regent worden goedkope paraplu’s gekocht die snel kapot gaan en vervolgens weggooit worden. Daarnaast, als je niet aan iedere modegril meedoet, hoef je ook niet ieder seizoen een nieuwe garderobe aan te schaffen.

De tassen

Kun je me iets meer vertellen over de tassen die je maakt?

De tassen heb ik zelf ontworpen en bij het ontwerpen werd me direct duidelijk dat er een menselijke kant naar voren moest komen. Mensen gooien spullen zo snel weg, dat kan anders vind ik. De meeste spullen zijn nog steeds goed bruikbare producten, die we opnieuw kunnen gebruiken. Ik maak er tassen van waar ik een verhaal mee wil vertellen. Daarom borduur ik handmatig op alle tassen de littekens rondom de ogen. Deze littekens laten zien dat de tassen niet perfect zijn. Ze maken de tassen uniek en laten zien dat de materialen er niet meer waren geweest als we de paraplu’s geen tweede kans hadden gegeven. Dit staat in een label in de tas beschreven.

Verhaal

Waarom is het voor jou zo belangrijk om dit verhaal te vertellen?

Paraplu’s zijn hele mooie maar ook zeer ondergewaardeerde producten. Ik identificeer me sterk met de paraplu. Ik ben geboren in Brazilië, op mijn dertiende werkte ik al en op mijn vijftiende woonde ik op mijzelf. Ik heb altijd hard gewerkt en leren gaat me makkelijk af. Acht jaar geleden ben ik naar Nederland gekomen voor de liefde. Ik sprak geen Nederlands of Engels en kon met geen mogelijkheid een baan krijgen. Ondanks alle creativiteit die ik heb werd ik overal aan de kant gezet. Een tijd durfde ik geen Nederlands te spreken, omdat het niet perfect was. Nu weet ik, imperfecties mogen er zijn. Dat laat ik terugkomen in de tassen die ik maak.

Toekomst

Wat zijn je plannen met Fenix Circular voor de toekomst?

In de toekomst wil ik meer samenwerken met  Atelier Made Here​, de ​Regenboog groep en andere soortgelijk organisaties. Dit doe ik omdat ik het heel belangrijk vind dat mensen die verder van de samenleving afstaan een kans krijgen om bij te dragen. Want met liefde en respect kunnen we samen alles overwinnen, toch?! Daarnaast ben ik bezig met het ontwerpen van een kapstok en haarbandjes, die gemaakt kunnen worden van het ijzer in de paraplu’s. Van het ijzer zou ik graag ook nog lampen willen maken.

Helpen

Hoe kunnen wij helpen?

Dat is heel makkelijk! Mensen kunnen hun kapotte paraplu’s en paracords inleveren! Dat kan zowel bij ons in Noord als bij het Zero Waste Lab op het Dapperplein. Als mensen vrijwillig willen meehelpen aan het project, zijn ze ook meer dan welkom! En waarschijnlijk start binnenkort een crowdfunding om de rugzakjes te verkopen. Iedereen die een rugzak koopt, biedt een kans aan de maker van de rugzak en aan de kapotte paraplu die anders in de verbrandingsoven zou belanden!

Wil je meer weten over Fenix Circular? Kijk dan op hun website of volg hun Facebook!

Of heb jij ook een idee waarbij je wel wat hulp bij kan gebruiken? Laat het ons weten via onderstaand contactformulier! Wij kunnen je namelijk advies geven om jouw idee scherp te krijgen of hoe je de juiste financiering aanvraagt of kunnen ons netwerk voor je inzetten.

(fotocredits: Rodrigo Maori)

Heb jij een goed idee? Vertel het ons!

Heb je een idee en wil je graag hulp bij het scherp krijgen van het idee of informatie over hoe je de juiste financiering aanvraagt of wil je gebruik maken van ons netwerk? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.