Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Circulaire fashion wordt het nieuwe normaal

We leven in een tijdperk van fast fashion. Sportieve schoenen, nette colberts, kekke jasjes, doodgewone shirts en interessante hoedjes worden kort gedragen en daarna weggegooid. Elke maand interviewt De Gezonde Stad een duurzame Amsterdamse koploper. Deze maand spreken we Monique Drent. Zij gaat tegen deze snelle kledingindustrie in met The Swapshop. Een winkel waar je jouw kleren in kan ruilen voor een 'nieuw' tweedehands exemplaar.

  • Geplaatst 8 maart 2022

Handen uit de mouwen

Monique Drent is co-founder en co-owner van The Swapshop. Dit is een winkel waar je kleding kunt inleveren. Hier krijg je punten voor. In de winkel kun je met deze zogeheten ‘swaps’ en een klein bedrag aan servicekosten een ‘nieuwe’ tweedehands outfit scoren! Met dit project wil Monique de symbolische ‘klerezooi’ in de kledingindustrie aanpakken. De overconsumptie van fast fashion draagt namelijk bij aan de vervuiling van onze planeet en de verspilling van kostbare grondstoffen. Hoe doet Monique dat precies? 

Aanpak

Hoe draag jij bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?

‘Vroeger was ik heel streng voor mezelf. Ik probeerde alleen maar duurzaam verantwoorde keuzes te maken. Ik was veganist, kocht geen eten met plastic verpakking en at nooit avocado’s. Toen bleef er heel weinig over. Ik was heel duurzaam voor de wereld, maar eigenlijk helemaal niet zo duurzaam voor mezelf. Toen ben ik wat relaxter geworden. Ik geloof dat de wereld mensen nodig heeft die een brug slaan tussen de extreem duurzame denkers en mensen die nog helemaal niet zo bewust leven. Ik denk dat ik dat heel goed kan. Op professioneel vlak probeer ik dit te doen met The Swapshop. We laten aan een breed publiek zien dat kledingconsumptie veel duurzamer, goedkoper en leuker kan.’

De start

Waarom ben je dit project gestart en hoe kwam je op het idee?

‘Een aantal jaar terug ging ik voor een half jaar op reis met een rugzak van tien kilo. Toen ik terugkwam keek ik naar mijn overvolle kledingkast. Ik realiseerde mij dat ik die stapels aan kleding helemaal niet nodig had. Ik sprak met mezelf af niks nieuws meer te kopen totdat ik alles had opgedragen. Drie jaar later was dit nog steeds niet het geval. Ik was mijn kleding spuugzat en besloot te gaan swappen met vrienden bij mij thuis en in het park. Er bleven zakken met kleding over, want ik bleek niet de enige met een overvolle kast. Met die voorraad zijn we steeds grotere swaps gaan organiseren. Uiteindelijk hebben we twee Swapshops opgericht in Rotterdam. Sinds kort heeft Amsterdam er ook een!’

De toekomst

Wat is jouw droom?

‘Ik hoop dat we als consument steeds meer de kans krijgen om hele makkelijke en duurzame keuzes te maken. Het zou geweldig zijn als het hele straatbeeld in de grote steden verandert. Dat de Zara, H&M en Primark vervangen worden door veel kleinere lokale initiatieven die allemaal naast elkaar kunnen bestaan. Een swapshop en een kledingbibliotheek zouden dan in de plaats komen van grote modeketens. Zo wordt het voor consumenten veel toegankelijker om duurzame fashion te kopen. Fast fashion is niet meer rendabel en ik weet zeker dat de markt voor tweedehands kleding de aankomende jaren veel groter gaat worden. Dat is een positief vooruitzicht!’

De visie

Hoe ziet jouw ideale Amsterdam eruit?

‘Ik hoop dat we steeds meer terug gaan naar producten die duurzaam en lokaal gemaakt zijn. Ik denk dat dat automatisch al duurzamer is, omdat de producent minder kilometers hoeft af te leggen. Het verduurzamen van Amsterdam is een uitdaging. Dit geldt ook voor The Swapshop en de kledingindustrie. Op dit moment krijgen we veel te veel kleding binnen. Een derde van de items die bij ons binnen komen wordt niet geswapt, omdat we ontzettend veel binnen krijgen. We proberen hier oplossingen voor te bedenken. Nu hebben we een container van de gemeente Amsterdam in onze winkel gezet. Alle overtollige kleding wordt hierin gegooid en naar Wieland Textiles gebracht. Zij halen de kleding uit elkaar en produceren nieuwe producten van deze vezels. Daarnaast werken we samen met i-did uit Utrecht. Zij zetten kleding om in vilt. Hier gaan we gerecyclede producten van maken! Dit is heel cool. Toch knaagt het aan mijn geweten dat we aan het ‘downcyclen’ zijn. Ik heb nu helaas nog geen betere oplossing, want die is er nog niet. Er wordt gewoon nog te veel gekocht. In een ideaal Amsterdam zouden nog meer mensen swappen.’

Voorbeeldrol

Kunnen andere steden een voorbeeld nemen aan Amsterdam?

‘In de Amsterdam regio heb je een Fibersort Machine. Deze machine kan textiel sorteren op vezel en kleur. Zo legt hij alle rode wollen truien bij elkaar. Dit is een hele belangrijke stap binnen de circulaire kledingindustrie. Zo kunnen we op grote schaal vezels recyclen tot nieuw garen. Deze machine zit dagelijks bomvol, want iedereen wil eraan meewerken. Rotterdam kan hier een voorbeeld aan nemen. Het zou heel tof zijn als we zo’n machine in de Rotterdamse haven zouden hebben. Als we resterend textiel naar deze machines kunnen loodsen, kun je op hele grote schaal nieuwe garen gaan maken. Dit kan weer verkocht worden aan producenten en lokale ondernemers. Zo heb je het cirkeltje rond!’

Aan de slag

Wat kan ik morgen doen om de stad groener, duurzamer of gezonder te maken?

‘Ik ben een voorstander van stoppen met kopen. Veel duurzame kledingmerken produceren nieuwe kleding. Dat is hartstikke leuk, maar dit kost nog steeds grondstoffen. We moeten veel meer gaan hergebruiken, niet alleen op het gebied van kleding. In Amsterdam wordt veel afval op straat gezet. Samen met mijn vriend ga ik wel eens een rondje lopen op zoek naar nieuwe spullen. Dat voelt als schatgraven. Je wil niet weten wat we daar allemaal vinden: de mooiste spullen! We nemen dit mee, maken het schoon en zetten het in huis. Dat maakt mij honderd keer blijer dan een IKEA kast. Hetzelfde geldt voor kleding ruilen. Je draagt bij aan het verkleinen van de afvalberg, je verlengt de levensduur en je hoeft minder te produceren. Het is win-win-win!’

The Swapshop in Amsterdam is open van woensdag tot en met zondag tussen 12:00 en 18:00. Kom zeker eens langs op de Haarlemmerdijk 89!