10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Biochar, het nieuwe zwarte goud!

De stad kampt met uiteenlopende uitdagingen. Doordat de stad grotendeels geasfalteerd is en intensief gebruikt wordt, kan water niet makkelijk weg en wordt de bodem steeds compacter. Dat kan wateroverlast en schade veroorzaken en ervoor zorgen dat bomen niet goed meer kunnen groeien. Bomen hebben we juist hard nodig, om hittestress tegen te gaan, CO2 op te vangen en de stad groen en leefbaar te houden. Ook op het gebied van afvalscheiding en verwerking loopt Amsterdam nog steeds achter. Nog maar 27% van het afval wordt gescheiden ingezameld, terwijl dat in andere gemeenten gemiddeld 65% is! Dat is zonde, want veel afval kan een waardevol nieuw leven krijgen. Zoals het groente, fruit en tuinafval (GFT), wat een waardevolle bron is voor compost. Maar, voordat je de hoop verliest, er is een nieuwe oplossing die al deze problemen aanpakt: de biochar!

  • Geplaatst 2 december 2019

Bio-wat?

Biochar, of biokool, is een soort houtskool. Het kan gemaakt worden door organisch materiaal zuurstofarm te verbranden in een speciale machine, een proces dat pyrolyse heet. Dit zwarte goud kan net als compost worden verwerkt in de bodem waarmee de structuur en waterretentie van de bodem verbetert. Ook zorgt het ervoor dat voedingsstoffen in de bodem langer vastgehouden kunnen worden, wat de bodemvruchtbaarheid verbetert. Zo zorgt het ervoor dat planten en bomen beter kunnen groeien. En wat nog het mooiste is, is dat het CO2 voor lange tijd opslaat in de bodem, voor eeuwen of zelfs decennia!

Biochar

Wat gebeurt er al?

Waarom doen we dit nog niet, horen we je denken? Er zijn al enkele experimenten met biochar aan de gang. Het is sowieso niets nieuws: biochar werd duizenden jaren geleden al gebruikt in het Amazonegebied door de volken die daar toen leefden en zo de vruchtbare terra preta-bodem creëerden. In Zweden, een van de koplopers op het gebied van duurzaamheid, is er sinds 2014 een succesvol pilotproject. Dat jaar won Stockholm de Bloomberg’s Mayor Challenge met hun idee om bewoners te betrekken bij de klimaatuitdaging door tuinafval in te zamelen en om te zetten tot biochar. Onze projectleider Lesley ging op bezoek en met de projectleider daar op pad om de centrale te zien, te leren hoe het werkt en hun ervaringen en lessen mee te nemen. 

In Stockholm zamelen ze ongeveer 8000 ton geschikt tuinafval in (inclusief kerstbomen). De huidige pilot centrale, die vanaf begin 2017 werkzaam is, kan daarvan 1200 ton verwerken. De warmte die daarbij vrijkomt wordt gebruikt voor stadsverwarming. De biochar wordt overal toegepast in de openbare ruimte bij herinrichting en bewoners kunnen de biochar gratis ophalen voor in hun (volks)tuin. Ze willen binnenkort gaan opschalen tot 1800 ton per jaar, waarmee 6800 ton CO2 opgevangen wordt, wat gelijk staat aan maar liefst 4400 auto’s van de weg afhalen. Tof toch? En met de restwarmte kan je nog eens 500 huizen verwarmen ook! Andere steden over de hele wereld volgen het succesvolle voorbeeld van Stockholm. Ook in Nederland lopen er enkele experimenten, maar dan met name voor toepassing in land- en tuinbouw en op kleinere schaal bij boomkwekerijen.

Nieuwe grondstoffen

Kan dit ook in Amsterdam?

Dat is De Gezonde Stad aan het onderzoeken! Per Amsterdammer produceren we ongeveer 12,5 kilo tuinafval per jaar. In totaal is dat ongeveer 10.000 ton! Dat wordt nu alleen in de stadsdelen West en Nieuw-West gescheiden ingezameld en tot compost verwerkt. En nog interessanter: van de 272 kilo die de gemiddelde Amsterdammer per jaar aan afval produceert, is bijna 80 kilo groente en fruit afval. Dat is bijna 70.000 ton per jaar in totaal! Ook GF afval wordt helaas nog niet gescheiden ingezameld, terwijl het een waardevolle grondstof is, bijvoorbeeld voor compost. In kleinschalige buurtinitiatieven, zoals de superpopulaire wormenhotels, gaan bewoners hier al zelf mee aan de slag. Ook GF-afval is geschikt om biochar van te maken, en dat kan op grotere schaal!

De toekomst

Wie doet ermee?

Biochar kan op veel vlakken een oplossing bieden; voor groen in de stad, waterretentie, afvalverwerking en circulaire economie en aardgasvrij maken van huizen en buurten. Er is ook het nodige voor nodig, dus we doen het natuurlijk niet alleen! In een consortium van relevante partijen, zoals kennisinstellingen, overheden en afvalverwerkers en andere bedrijven, gaan we de mogelijkheden verder verkennen. Want hoe mooi zou het zijn als we hier ook GFT-afval optimaal benutten, bomen in de openbare ruimte echt de kans krijgen en we CO2 voor lange tijd in de bodem kunnen opslaan, allemaal met één oplossing? Is dit iets voor jou of jouw organisatie en wil je meedenken? Laat dan hieronder je gegevens achter met ‘biochar’. 

Meer lezen over biochar? Check dit artikel van the Guardian.

Fotocredits: Stockholm Biokol

 

Wil je meedenken over hoe we biochar in Amsterdam van de grond kunnen krijgen?

Laat dan hieronder je gegevens achter met ‘biochar’! Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.