10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Binge verantwoord de quarantaine door met deze kijk-, lees- en luistertips!

Nu we veel meer thuis zijn dan normaal, ontstaat ruimte voor vertraging en reflectie. Er ontstaat tijd om kennis op te doen en nieuwe skills te leren. Verbluf je vrienden en collega’s tijdens je Zoom-calls met al je groene weetjes en probeer thuis de tips van Het Zero Waste Project uit. Met deze lijst van boeken, docu’s en podcast heb je geen excuus meer om je te vervelen!

  • Geplaatst 9 april 2020

Lees jezelf slim en laat je inspireren!

Van de mondiale economie tot de kleinste veranderingen in huis, met onderstaande tips wordt je een duurzaamheidsexpert op alle gebieden! En dat is nodig, want het is nu – meer dan ooit – belangrijk om na te denken over onze eigen bijdrage aan een lokaler voedselsysteem, leefbare buurten en verbindende communities. Samen met Amsterdammers willen we bottom-up een duurzame en gezonde leefomgeving creëren. En daar hebben we jou ook bij nodig. Dus binge jezelf verantwoord de quarantaine door en laat je inspireren!

boeken

Vijf leestips voor wereldverbeteraars

Verbreed je kennis en je blik op de wereld met een goed boek! Nu je thuis zit, valt het misschien extra op hoeveel afval je eigenlijk produceert. Of je beseft ineens dat een lokaal, circulair voedselsysteem ons veel minder afhankelijk maakt van de rest van de wereld. Maar wat kun je nou concreet zelf doen? Deze vijf boeken zijn de must-haves als je alles wilt weten over circulaire economie en hoe jij hieraan kan bijdragen. 

 

  1. Hoe gaan we dit uitleggen – Jelmer Mommers
    In Hoe gaan we dit uitleggen wordt je meegenomen door de geschiedenis van klimaatverandering, en worden twee toekomstbeelden voor je geschetst. Een duurzame weg waar we drastische acties nemen tegen het klimaatprobleem of de business-as-usual en de consequenties hiervan. Wil je liever een kort artikel van Jelmer Mommers lezen, check dan Protesten, check. Plannen, check. Nu heeft het klimaat meer democratie en doorzettingsvermogen nodig. 
  2. Doughnut Economics – Kate Raworth
    Wil je je quarantaine-tijd gebruiken om nou eindelijk te begrijpen wat de circulaire economie is en wat er eigenlijk met die doughnut wordt bedoeld? Dan is Doughnut Economics een must read. Kate Raworth presenteert op een toegankelijke manier haar donut-theorie als een alternatief op ons huidige economisch systeem. Wees gerust, je hoeft geen econoom te zijn om het te begrijpen.
  3. Dit is een goede gids – Marieke Eyskoot
    Een milieuvriendelijker leven leiden betekent niet dat je alles op zijn kop moet zetten en helemaal uit je comfortzone moet komen. Met deze gids helpt Marieke Eyskoot je te ontdekken hoe jij slimme keuzes kunt maken om de aarde te helpen. Nog een tip: op de website kun je ook haar Ted talk bekijken!
  4. Het Zero Waste Project – Jessie en Nicky Kroon
    Jessie en Nicky leven al sinds 2014 zero waste, het begon als een challenge maar veranderde al snel in een levensstijl. In hun boek krijg je alle nodige informatie om zelf ook de zero waste stap te maken. Wil je nog meer tips? Ook de website zit vol interessante blogs!
  5. De verborgen impact – Babette Porcelijn
    In De verborgen impact stipt Babette Porcelijn de consequenties van onze consumptiekeuzes aan. Het gaat niet alleen over de CO2-uitstoot van je autorit maar vooral over de impact van de productie van de auto aan de andere kant van de wereld. Na het lezen van dit boek weet je genoeg om bewuste keuzes in je volgende aankopen te maken.

podcasts

Vijf inspirerende podcasts

Een kleine tip als je binnen zit en toch een beetje van de lente wilt genieten: zet Vroege Vogels in 30 minuten aflevering 12 op en breng de lente je huis in! Maar er is meer! Hier zijn vijf tips om tijdens een wandeling, een uitgebreide kooksessie of gewoon op de bank naar te luisteren. Deze podcasts leren je alles over hoe je duurzaamheid in je dagelijks leven kunt toepassen en over de innovaties op dit gebied. De podcasts kan je direct vanaf de  websites luisteren of gebruik een podcast-player zoals Stitcher.

  1. Het groen hart van
    Jelle Derckx vraagt bekende en minder bekende Nederlanders over hoe zij duurzaamheid in hun leven toepassen, waar hun groene hart harder van gaat kloppen, maar ook waar zij tegenaan lopen in hun zoektocht naar een milieuvriendelijk bestaan.  Wij luisterden naar de afleveringen over het Zero Waste Project  en  De verborgen impact met hun auteurs Jessie Kroon en Babette Porcelijn. 
  2. Pakhuis de Zwijger
    Helaas kunnen we de komende tijd niet naar Pakhuis de Zwijger, maar wees gerust. Dankzij de wekelijkse podcast breng je Pakhuis de Zwijger in huis. De sprekers kruipen achter de microfoon en houden diepe gesprekken met interviewer Annick van Rinsum over talloze interessante stedelijke thema’s. Tip: luister de aflevering met Kate Raworth als inleiding voor haar boek Doughnut Economics.
  3. The Sustainable Jungle
    Lyall en Joy reizen de wereld rond om jou de inspirerende verhalen van doeners te laten ontdekken. Deze Engelstalige podcast gaat niet alleen over wat jij zelf kunt doen in je eigen omgeving, maar ook over mindfulness in Costa Rica of permacultuur in Namibië.  
     
  4. Little Green Pod 
    Little Green Pod is een Britse podcast waar je Fiona Pool volgt op haar speurtocht om haar drukke leven als moeder van twee duurzamer in te richten. Van natuurlijke pesticiden tot bulk inkopen, in elke aflevering leer je hoe je makkelijk een dagelijkse activiteit kunt verduurzamen.
  5. The Green Quest
    In The Green Quest pitchen nederlandse ondernemers elke week een idee aan een team van specialisten op het gebied van duurzaamheid. Ontdek de innovaties die bijdragen aan de Nederlandse groene transitie!

Still uit The Biggest Little Farm

Films & docu's

Vijf kijktips die je laten nadenken

  1. Our planet
    Laat je meeslepen door de kracht en magie van de aarde. De wildlife documentaire Our Planet verbluft met prachtige beelden maar maakt je ook bewust van wat er op het spel staat als we niet snel actie ondernemen. Krijg je niet genoeg van de prachtige beelden? Er is ook een behind the scenes, dus je hebt uren kijkplezier. Our Planet is op Netflix te vinden.
  2. The Biggest Little Farm
    Een hartverwarmende documentaire over het verwezenlijken van je dromen. In 2011 maken John en Molly een stap die sommigen doet denken aan pure waanzin; zij verlaten hun stadsleven om buiten Los Angeles een zelfvoorzienende boerderij op te bouwen. Laat je inspireren door hun avontuur! The Biggest Little Farm staat nu op Cinetree
  3. Okja
    Okja is een Zuid-Koreaanse-Amerikaans film, die het verhaal van Mija en haar genetisch gemodificeerde varken Okja tot leven brengt. Nadat Mija jaren voor Okja heeft gezorgd wil het bedrijf dat dit super-varken creëerde haar bij Mija weghalen. Zij zien in Okja het nieuwe onderwerp voor hun marketingcampagne. Een interessante film die op een pakkende wijze onderwerpen als dierenactivisme, wetenschappelijke ethiek en industriële hebzucht naar voren brengt. Okja is op Netflix te vinden.
  4. Ted Talks 
     Er zijn oneindig veel toffe Ted Talks over alle onderwerpen die je maar kunt verzinnen. Leer bijvoorbeeld alles over klimaatverandering en de 100 oplossingen van het Drawdown project. Je kunt de video’s op Youtube en op de Ted Talk website vinden. Veel ted talks zijn ook te beluisteren als podcast!
  5. Tomorrow
    Tomorrow toont aan dat de oplossingen voor onze klimaatcrisis al bestaan, als je maar goed zoekt! Laat je inspireren door lokale oplossingen voor een globaal probleem. De documentaire is nu te zien via Cinetree.