Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Ann Doherty van Cityplot, dé stadsboerin uit West

Ann werkt met het stadslandbouwcollectief Cityplot aan "growing edible cities" in Amsterdam, Berlijn en Barcelona. Zij geven workshops aan volwassenen en kinderen over hoe je groenten en kruiden kan verbouwen in de stad. Ze zijn betrokken bij verschillende buurtmoestuinprojecten in de stad en creëren eetbare schoolpleinen, waarbij we groenten telen samen met kinderen.

  • Geplaatst 9 april 2018

Wat is een stadsboerin?

Ik wilde altijd laten zien dat je kan ook in de stad voedsel produceren, met en voor bewoners. Daarom heb ik vorig jaar samen met mijn collega Kiki een zelfpluk tuinderij opgestart bij de Fruittuin van West in Amsterdam. Daar, tussen de fruitbomen, telen we dit jaar groenten, kruiden en eetbare bloemen voor 75 gezinnen in Amsterdam. De meeste projecten zijn sociaal en educatief. Het is veel werk, maar ook gezellig een leerzaam voor iedereen. We hebben inmiddels een hele gezellige gemeenschap opgebouwd het afgelopen jaar. 

Wat is jouw droom voor de stad?

Amsterdam kan veel meer voedsel lokaal produceren. Kruiden, fruitbomen en bessenstruiken kunnen we gewoon planten in buurten. Eetbare daken kunnen we aanleggen en groene schoolpleinen met moestuinen creëren voor alle kinderen in Amsterdam. Daarnaast is er veel buiten de stad voor grotere projecten, zoals onze zelfpluk moestuin. En natuurlijk geen auto’s, plasticverpakkingen en alleen nog groen transport in de stad. Hoe mooi zou Amsterdam er dan uitzien?!

Jullie organiseren binnenkort ook een event, Reclaim the Seeds.

Reclaim the Seeds is een event dat plaatsvindt in het weekend van 3 & 4 maart over van wie de zaden van gewassen zijn in de wereld. Tijdens het event passeren verschillende duurzame en lokale alternatieven op ons huidige voedselsysteem de revue. Het doel is meer mensen betrokken te krijgen bij de strijd voor agrarische biodiversiteit en een gezonde, duurzame voedselproductie.

Het wordt een super leuk weekend met veel verschillende activiteiten. Op zaterdag 3 maart is er een zadenbeurs met veel verschillende kramen. Hier kan je zeldzame en aparte zaden, knollen en planten kopen en ruilen. Er zijn ook workshops over politieke thema’s en praktische workshops, en rondleidingen. ’s avonds is er muziek, een zaden-verhaal rond het kampvuur, en zelfgemaakt pizza. Op zondag 4 maart is er een meewerkdag: je kunt helpen snoeien en de eerste tuinbonen bij de pluktuin kunnen de grond in. Daarnaast komen er fietsexcursies naar diverse tuinprojecten in de omgeving van de Fruittuin van West. De dag sluiten we af met een protest-fietstocht naar de Boterbloem, een biologische boerderij aan de rand van Amsterdam die wordt bedreigd door een bedrijventerrein.

Wat kan elke Amsterdammer doen om de stad groener te maken?

Iedereen kan ervoor zorgen dat de stad groener wordt. Dat is super simpel, je begint gewoon met je vensterbank, tuin,  balkon, dak of geveltuin. Of je kan meehelpen in een buurtmoestuin. We willen je graag helpen! Als je vragen hebt, kom langs de Cityplot kraam bij Reclaim the Seeds, we hebben veel informatie over mogelijkheden om betrokken te worden in een transformatie naar een eetbare stad!

Wil jij aan de slag met moestuinieren kijk dan op de website van Cityplot. Ann staat met Cityplot op 12 april ook op ons event Jij Maakt De Stad!