Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Van oud plastic tot nieuwe boot met DRIFTY

Louden Jansen bouwt duurzame boten met DRIFTY en zet zich in voor schonere Amsterdamse grachten.

  • Geplaatst 4 oktober 2022

Handen uit de mouwen

Elke maand interviewt De Gezonde Stad een duurzame koploper uit Amsterdam. Deze keer spreken we Louden Jansen, oprichter van DRIFTY. Als student product-design aan de Hogeschool van Amsterdam is hij in 2020 begonnen met het bouwen van zijn eigen duurzame boot van gerecycled plastic. 

Inmiddels heeft hij zijn eigen bedrijf opgezet, waarbij hij via een online tool mensen helpt om met hun eigen boot de overstap te maken naar elektrisch varen. Daarnaast is hij bezig om zijn eigen 3D geprinte, elektrische boten in de markt zetten. Super belangrijk, want in 2025 moeten alle boten in Amsterdam uitstootvrij zijn!

de start

Waarom heb je DRIFTY opgezet en hoe kwam je op het idee?

“Twee jaar geleden kwam het eerste idee. Mijn ouders wilden toen een boot kopen. Mijn broertje en ik mochten bepalen wat voor boot het zou worden, maar je bent al gauw 20 tot 30 duizend euro kwijt. Dat vonden wij eigenlijk best wel zonde. Toen dachten we, dat kunnen we zelf ook. We zijn de schuur ingedoken en hebben toen een varend vlot in elkaar geknutseld. Daarna heb ik door middel van subsidies allerlei technieken kunnen onderzoeken en mijn bedrijf DRIFTY opgezet.”

de aanpak

Hoe draag jij bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?

“De boot die ik heb gebouwd is van 100% gerecycled plastic. De meeste boten worden van polyester gemaakt of van aluminium. De botenindustrie is eigenlijk heel erg vervuilend. Een boot van gerecycled plastic is makkelijker opnieuw te recyclen, aangezien alles van hetzelfde materiaal is gemaakt.

Het hele productieproces doe ik in Amsterdam. De boot wordt in Amsterdam geprint en afgewerkt. Het interieur, bijvoorbeeld de accubakken van het eerste prototype, heb ik van oud corona-afval gemaakt. De gerecyclede accu’s komen ook uit de buurt van Amsterdam en zo probeer ik alles zo lokaal mogelijk te houden.”

de toekomst

Wat zijn je toekomstplannen voor DRIFTY?

“Ik wil twee kanten op met DRIFTY. Aan de ene kant wil ik het 3D-printen uitbreiden; grotere boten, andere vormen boten, andere kleuren. Aan de andere kant wil ik met een mal het productieprocess veel goedkoper maken zodat het makkelijker is voor mensen om een boot aan te schaffen.

Maar ik wil niet alleen duurzame boten bouwen, ik wil ook naar buiten brengen hoe we de Amsterdamse grachten kunnen verduurzamen, door mensen mee te nemen op de boot, met een stadsecoloog als gids. 

Onderweg laten we zien wat Amsterdam doet aan bijvoorbeeld de kadeherstel en hoe we beter met de natuur kunnen samenleven. Overal wordt wel iets gedaan om de natuur een plek in de stad te geven. Er zijn bijvoorbeeld veel watertuinen. Dat zijn drijvende perkjes waar je veel insecten en vogels ziet.”

de droom

Hoe ziet jouw ideale Amsterdam eruit?

“Vanaf jongs af aan heb ik een connectie met water. Ik hou heel erg van watersport, het is voor mij de beste manier om tot rust te komen. Dit zou ik willen bewaken voor Amsterdammers.”

“In mijn ideale stad is er geen vervuilende mobiliteit, niet op het water, en niet op de weg. Een groene stad, waar je je minder ingesloten voelt tussen alle gebouwen, maar je juist vrijer voelt in al het groen wat de stad te bieden heeft.”

de toekomst

Wat kan ik morgen doen om de stad groener, duurzamer of gezonder te maken?

“Het begint met kleine dingen zoals je plastic goed scheiden. Eigenlijk zou je bij elke actie die je onderneemt moeten bedenken wat voor impact het heeft, niet alleen voor jezelf maar ook voor de stad en de omgeving.” 

“Nog een leuke tip is dat ieder stadsdeel van Amsterdam budgetten heeft waarvoor je plannen kan indienen. Bewoners kunnen dan stemmen op deze ideeën. En zo zijn er meer goede mogelijkheden om een leuk en duurzaam initiatief op te zetten zonder dat je er zelf veel aan hoeft te besteden.”

Fotografie door Elzo Bonam

Neem contact op met Marit

Marit is Stagiair

Marit is zelf veel bezig met duurzaam consumeren. Nu inspireert ze, via Van Amsterdamse Bodem, Amsterdammers om vaker voor gezond en lokaal eten te kiezen. "Vooral in een wereldstad als Amsterdam is dat heel gaaf! Er is veel variatie mogelijk vanuit andere culturen en keukens en zo kunnen goede ideeën elkaar versterken."