Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Duurzaam en warm de winter door

Met de volgende tips en tricks helpen wij je om jouw huis op een duurzame manier seizoensklaar te maken. Zo kan je flink besparen op je energiegebruik!

  • Geplaatst 27 september 2022

Handen uit de mouwen

Eigenlijk willen we er nog niet aan denken, maar de dagen worden weer korter, de bladeren vallen van de bomen, en de winter is in aantocht. Je helpt jezelf warmpjes de winter door als je nu al begint met de voorbereidingen! In deze blog delen we tips & tricks zodat jouw energierekening omlaag gaat, het klimaat minder belast wordt, en jij het warm hebt! Win-win-win.

Tips & Tricks

Zet de knop om

Het is heerlijk om na een koude winterse dag in een lekker warm huis te zitten, maar wat als dit ook op een duurzame manier kan? Wij snappen dat je niet met bibberende benen op de bank wil zitten, dus met deze tips kan je zowel comfortabel, als duurzaam, de wintermaanden in. 

15 graden is genoeg:

Zet jij de verwarming als je gaat slapen ook lager? Zet hem dan op 15 graden! Het kost minder energie om van 15 naar 20 graden te verwarmen, dan om hem continu op bijvoorbeeld 17 graden te houden. Alleen als je vloerverwarming in je huis hebt, is 15 graden weer te koud. Dan wordt het aangeraden om hem ’s nachts op 17 graden te zetten. Zo kan je tot wel 260 euro per jaar besparen.

Radiator-ventilator:

Een andere tip is het aanbrengen van een radiator-ventilator. Hiermee kan je tot wel 22% minder gas gebruiken per jaar!  Dit werkt alleen als je een radiator hebt met dubbele of driedubbele plaat*. Maar wat is een radiator-ventilator? Het woord zegt het al, het is een apparaat met ventilatoren wat je onderaan je radiator bevestigt. Als de verwarming aan gaat, dan zullen de ventilatoren gaan draaien, waardoor de warme lucht sneller door je huis wordt verspreid. Dit scheelt natuurlijk energie, omdat je verwarming minder lang en minder hard hoeft te draaien. Zo’n ventilator kan verschillen in prijs, maar je vindt ze vaak tussen de 100 en 200 euro. 
*Dit kan je zien aan je radiator typenummer: begint het nummer met een 2? Dan gaat het om een radiator met een dubbele plaat. Begint het nummer met een 3? Dan heb je te maken met een driedubbele plaat. Het typenummer kan je vinden op het etiket van de radiator (vaak aan de onderkant of zijkant).

Zet de verwarming uit:

Draai de radiatoren dicht in kamers waar je niet bent, en permanent dicht in je slaapkamer. Dit simpele trucje bespaart je tot wel 550 euro per jaar. Vind je het nu wel erg koud in bed? Gebruik dan een extra warme deken, een kruik. Ouderwets gezellig.

Onderhoud:

Zorg dat je radiatoren goed onderhouden zijn! Er zijn simpele en kleine dingen die je zelf thuis kan doen. Stof bijvoorbeeld de radiatoren eens af, dat kan al wat schelen. Ook is het goed om eens in de zoveel tijd je verwarmingsbuizen te ontluchten, hierdoor stroomt het warme water beter door. Als je het écht professioneel wil aanpakken, verpak dan de verwarmingsbuizen in een extra jasje van isolerend materiaal. Hiermee voorkom je veel warmteverlies!

Tips & Tricks

Hou de kou buiten

Je hoort het steeds vaker, isoleren, isoleren, isoleren. En dat is niet voor niets! Met een goed geïsoleerd huis zorg je voor een constante temperatuur binnen, en houd je kou maar ook hitte buiten de deur. Een complete verbouwing van je woning in gang zetten gaat misschien net wat ver. Toch zijn er een aantal aanpassingen voor je woning waar jij zelf mee aan de slag kan gaan!  

Radiatorfolie:

Ten eerste kan je je radiator een stuk zuiniger maken door de warmte die hier vanaf komt slim te gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer jouw radiator(en) tegen een niet-geïsoleerde buitenmuur staat. In dit geval is het handig om radiatorfolie tussen de radiator en buitenmuur te bevestigen. De folie weerkaatst de warmte van de radiator terug je huis in, waardoor er een stuk minder warmte verloren gaat.

Tochtstrips:

Last van slecht geïsoleerde kieren in je huis? Tochtstrips en tochtprofielen zijn handige snufjes die je helpen om de warmte binnen te houden. Met deze goedkope aankoop kan je je energierekening al omlaag brengen. Alle beetjes helpen!

Kozijnfolie:

Je wilt beter geïsoleerde ramen, maar je wilt je oude ramen nog niet vervangen. Dan is kozijnfolie een goede oplossing! Plaats kozijnfolie op ramen met enkel of dubbel glas. Kozijnfolie is niet duur en is makkelijk aan te brengen.

Tochtborstel:

De warme lucht wil je binnen houden, maar je wilt ook de koude lucht buiten houden. Plaats daarom een tochtborstel onder de deur. Zo voorkom je dat er koude lucht onder de deur door kan. Je kan er ook een op je brievenbus plaatsen. Hoe meer, hoe beter!

 

Wist je dat je via Woon! een gratis advies kunt aanvragen van een energiecoach? De coach kijkt met je naar het energieverbruik in de woning. Daarna krijg je een bespaarrapport en kun je kiezen uit handige bespaarproducten zoals ledlampen, radiatorfolie, tochtband of een waterbesparende douchekop! Kijk hier voor meer informatie. 

Tips & Tricks

Dim je lichten

De wintermaanden gaan naast de dalende temperaturen ook gepaard met kortere dagen, en dus minder daglicht. Supergezellig natuurlijk, een knus verlicht huis, maar het is juist nu belangrijk om na te denken over het gebruik en verbruik van je verlichting. Gemiddeld gaat er per jaar ongeveer 14% van het energieverbruik uit aan verlichting, dat is niet niks!  Door bewuste en verlichtte keuzes te maken kan je flink wat besparen op je energierekening. 

LED-lampen:

Vervang die ouderwetse lampen voor LED-lampen! LED-lampen verbruiken zo’n 85-90% minder energie dan gewone gloeilampen en zo’n 75-85% minder dan een halogeenlamp. Bovendien gaat een LED-lamp een stuk langer mee dan andere lampsoorten. Een LED-lamp heeft namelijk een levensduur van 25.000 tot 50.000 branduren, terwijl een gloeilamp het gemiddeld maar 1000 tot 1500 branduren volhoudt. Een spaarlamp kan een levensduur hebben van gemiddeld 6000 tot 10.000 branduren. LED-lampen hoeven dus ook minder vaak vervangen te worden, zo bespaar je centen, en het milieu!

Vermogen:

Ook handig om eens na te denken over het vermogen van jouw verlichting. Een te felle lamp is niet prettig en niet duurzaam, maar een te zwakke lamp is ook niets. Het gewenste vermogen kan natuurlijk verschillen per locatie in jouw huis. Voor je bureau heb je bijvoorbeeld een feller licht nodig dan voor je slaapkamer!

Energielabels:

Het is ook belangrijk om te kijken naar de energielabels aangegeven op de verpakking. Lampen met een (donker)groen energie label zijn het zuinigst.

Daglicht:

Als laatste tip: probeer ook in de donkere maanden zoveel mogelijk natuurlijk daglicht te benutten. Schakel verlichting pas in wanneer het echt nodig is! Vergeet ook niet je verlichting uit te schakelen wanneer je deze niet meer nodig hebt, bijvoorbeeld wanneer je een kamer verlaat.