Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Boomparken voor Osdorp

Boomperk? Boompark! Samen met bewoners van Osdorp toveren we 75 saaie boomperken in de buurt om tot gezellige, groene boomparken.

Groen

Doe mee

Spot een boomperk en maak er een boompark van!

Het kan toch niet zo zijn dat er een kaal, eenzaam boomperkje voor jouw deur ligt? Samen maken we er iets gezelligs van! Door het vergroenen van deze perken creëren we een leuke en groene plek waar jij kunt tuinieren of gezellig met je buren kunt vertoeven. Zo krijg je een parkgevoel, maar dan in jouw eigen straat!

Aanvragen

Wil jij ook een boompark in jouw straat?

We mogen 75 mensen in Osdorp blij maken met een eigen boompark. Inmiddels is de inschrijving gesloten. We leggen dit najaar de boomparken aan. Heb je deze actie gemist, maar wil je toch graag een boompark voor je deur? Vraag er dan zelf een aan via de gemeente.

Startdatum project

Juni 2023

Aantal

75 boomparkjes

Kosten

Gratis! Inclusief aanleg & de eerste planten!

IN SAMENWERKING MET

stadsdeel Nieuw-West

Voordelen

Waarom is een boompark goed voor de stad?

Een boomperk is een klein stukje grond rondom de stam van een boom in de stad, meestal gelegen langs de stoep of op een plein. Hier ligt vaak zand in en dat kan anders! Door een boomperk te veranderen in een boompark krijgt jouw straat een kleurrijke boost! Dat niet alleen, ze zijn ook nog eens goed voor de biodiversiteit en het klimaatbestendig maken van de stad. Door de perkjes rondom bomen te vergroenen, vangen we het overtollige water beter op als het hard regent. Daarnaast helpen we de bijen en insecten een handje door extra bloemen te planten in de stad.

Checklist

Is mijn boom geschikt?

Wil jij weten of jouw boom kans maakt om een boompark te worden? Bekijk dan deze checklist:

  • Woon jij in Osdorp?
  • Staat de boom in een boomspiegel en is er genoeg ruimte rondom de boom zonder te veel zichtbare wortels?
  • Bestaat de grond rondom de boom uit zand of aarde, en niet uit grove kiezels of een rooster?
  • Staat de boom meer dan 0,5 m van een parkeervak?
  • Is de boom ouder dan ongeveer 5 jaar (maar ook niet stokoud of monumentaal)?

Kun je ‘ja’ antwoorden op deze vragen? Dan is het tijd om jouw boompark aan te vragen! Enthousiasmeer in de tussentijd ook je buren, want de straten waar we minimaal 3 boomparken naast elkaar kunnen aanleggen, maken de meeste kans!

Planning

Wanneer worden de boomparkjes aangelegd?

Nadat we alle aanmeldingen binnen hebben, worden de boomperken gecheckt op geschiktheid door de gemeente. Als jouw boomperk is uitgekozen, nemen we in het najaar vanzelf contact met je op. De boomparken worden na de zomer in het plantseizoen aangelegd (rond november), zodat de planten in de herfst goed kunnen wortelen en je in het voorjaar met de eerste zonnestralen lekker kan genieten van het parkgevoel bij jou in de buurt!