Lambertus Zijlplein

Het Lambertus Zijlplein in Amsterdam Nieuw-West wordt binnenkort een groene ontmoetingsplek voor de buurt. Buurtbewoners bepalen zelf hoe het plein eruit moet komen te zien!

Van grijs en versteend naar groen en gezellig!

Het Lambertus Zijlplein krijgt een groene opfrisbeurt! Nu is het plein grijs en versteend, maar binnenkort wordt het een groene, levendige ontmoetingsplek. Hoe het nieuwe plein er precies uit komt te zien bepalen de buurtbewoners zelf! Wij halen de komende tijd zoveel mogelijk ideeën op in de buurt en maken daarna samen met de buurt en een architect een ontwerp voor een groener en gezelliger Lambertus Zijlplein. 

waarom

De impact van groen

Samen met de buurt gaan wij aan de slag om het kale, versteende Lambertus Zijlplein te veranderen in een groene oase. We gaan bomen en struiken planten, want een groene stad is beter opgewassen tegen hevige regenbuien en hitte. Planten koelen de stad, nemen overtollig regenwater op en bieden bescherming tegen de wind. Daarnaast brengt groen mensen bij elkaar en zorgt het voor ontmoeting. Van groen word je bovendien vrolijk en het maakt je buurt er een stuk leuker op!  

actie

Wat gaan we concreet doen?

De wens om het plein te vergroenen komt vanuit de buurt. Daarom willen wij dat buurtbewoners en lokale ondernemers en organisaties zelf bepalen hoe het groen eruit komt te zien. Zodat het plein weer écht van de buurt wordt! We halen ideeën op in de buurt en gaan samen met bewoners en ondernemers aan de ontwerptafel zitten. Maar daar houdt het natuurlijk niet op, als het ontwerp klaar is zorgen we er ook voor dat het groen wordt aangelegd. 

meedoen

Hoe kan jij meedoen?

Woon je in de omgeving van het Lambertus Zijlplein? Dan kun je meedenken over een groener en gezelliger plein! Wat zijn jouw wensen en ideeën? Een mooie bloementuin, een groen terras of een ontspannen picknickplek? Vertel het ons, want jouw wensen en ideeën zijn belangrijk! 

Je kunt op verschillende manieren meedenken:

  • Kom op 5 augustus tussen 14:00 en 17:00 uur stoepkrijten op het Lambertus Zijlplein, onder begeleiding van kunstenaars Remco Mooijekind en Olia Ganzha. Tijdens deze kick-off visualiseren we de mooiste ideeën direct op het plein! 
  • Loop deze zomer binnen bij de Pleinkamer, waar we een ideeënexpo organiseren. Hang je idee op aan de muur en stem op de leukste ideeën van jouw buurtgenoten. Je kan ideeën langsbrengen van 5 augustus tot  en met 2 september, tijdens openingstijden van de Pleinkamer.  
  • Kom naar de inloop ontwerpsessieop 2 september, waar we de ideeën verwerken tot een mooi ontwerp!

 

stoepkrijten

1. Kom stoepkrijten op 5 augustus!

Als jij mag bepalen hoe het plein eruit komt te zien, wat zou je dan kiezen? Ga je voor meer schaduwrijke bomen, of voor een gezellige moestuin? Wil je er vooral boodschappen kunnen doen, of ook even uitrusten en mensen ontmoeten? Wij horen het graag!

Op 5 augustus tussen 14:00 en 17:00 uur gaan we gaan we samen stoepkrijten! Onder begeleiding van kunsternaars Remco Mooijekind en Olia Ganzha tekenen we alle ideeën uit op het plein. Dat mag je niet missen!

ideeënexpo

2. Doe mee aan de ideeƫnexpo in de Pleinkamer en denk mee!

Van 5 augustus t/m 2 september organiseren we een ideeënexpo in de Pleinkamer, aan het Lambertus Zijlplein nr. 7.  Lever je schets of ideeën op papier in tussen 5 augustus en 2 september bij een van de ideeënbussen op het plein of bij de Pleinkamer, dan komt deze te hangen in de ideeënexpo! Kom je dan ook stemmen op wat jou het meeste aanspreekt en de creaties van je buren bewonderen?

ontwerpsessie

3. Loop binnen bij de inloop ontwerpsessie op 2 september!

Tijdens deze ontwerpsessie verwerken we de wensen en ideeën samen met jou tot een concreet ontwerp voor het plein. 

Wil je erbij zijn en meedenken? Loop dan tussen 16:00 en 20:00 uur binnen bij de Pleinkamer, aan het Lambertus Zijlplein nr. 7.

Kom naar de ontwerpsessie!

Meld je aan!
Neem contact op met Lesley
Lesley is Projectleider

Lesley Walet werkt als projectleider aan de vergroening van Amsterdam, onder andere met de projecten Park om de Hoek en de Tropentuin. “Ik geloof in de noodzaak van transitie en dat iedereen daaraan kan bijdragen. Mijn missie bij De Gezonde Stad is om al deze positieve energie te helpen bundelen en samen Amsterdam nog mooier en duurzamer te maken!”

06-11402765 lesley@degezondestad.org
Projecten
Lees verder!
Wil je meer lezen over onze groene en circulaire projecten in Amsterdam?
Bekijk onze projecten!
Agenda
Eropuit!
Bekijk onze groene agenda om te zien wat er dit weekend in Amsterdam te doen is!
Naar agenda!
Over ons
Over De Gezonde Stad
Wat doet De Gezonde Stad en waarom? Lees meer over onze organisatie en aanpak.
Lees verder!