Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Wie maken de stad?! Bewoners!

Vorige week rond deze tijd keek ik met een trots gevoel terug op wat wij die avond daarvoor met het hele team van De Gezonde Stad, onze partners en ruim 300 bewoners voor elkaar hadden gekregen. We staken de handen uit de mouwen voor een duurzamer Amsterdam tijdens ons jaarlijkse event 'Jij Maakt De Stad!'.

  • Geplaatst 19 april 2018

De stad bestaat uit haar bewoners

De stad is een ideale setting om te komen tot een duurzame samenleving. Er is ruimte om te experimenteren, een overmaat aan creativiteit en vaak is er flink wat kapitaal aanwezig . Het is een perfecte omgeving om echt impact te kunnen hebben, maar tegelijk snel en praktisch aan de slag te kunnen gaan. Daarnaast worden de negatieve gevolgen van bijvoorbeeld klimaatverandering in de stad hard gevoeld en is de urgentie dus groot. Nog het allerbelangrijkste is dat de stad bestaat uit haar betrokken bewoners die deze stad elke dag weer vormgeven en maken tot wat die is.

Bewoners betrekken doe je niet alleen door naar ze te luisteren. Je kan ze verschillende manieren aanbieden om zelf aan de slag te gaan in hun huis, straat of buurt of op het werk. . Juist door bewoners centraal te stellen bij de uitdaging en de oplossing, ontstaat er echt duurzame verandering. Samen maken we Amsterdam leefbaar en gezond.

Precies dat hebben we op 12 april met Jij Maakt De Stad! gedaan. In 14 workshops gingen we aan de slag en maakten we Amsterdam groener, meer circulair en maakten we mensen bewust hoe zij zelf hun CO2-footprint kunnen verlagen, door gewoon te beginnen en met een Met simpele acties zetten we een stap in de goede richting.

Er zijn maar weinig evenementen waar je echt vieze handen krijgt door in plastic en aarde te wroeten. Daar ben ik trots op! Maar nog veel trotser ben ik op al die Amsterdammers die vieze handen kregen en zelf hun stad maakten.

Veel dank en tot volgend jaar!

Jaap de Jong
Directeur De Gezonde Stad