Waarom bomen je beste vrienden zijn, vooral nu!
Amsterdammers houden van bomen! Wie niet eigenlijk? Onze stad wordt ook wel de bomenhoofdstad van Europa genoemd en het beeld van de grachten met daarlangs bomen is zelfs uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Kortom, bomen en de stad zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarnaast horen we steeds meer geluiden uit de wetenschap dat het planten van bomen het meest effectieve middel is om CO2 uit de lucht te halen en klimaatverandering tegen te gaan. Meer bomen planten is belangrijk dus! Lees hieronder de vijf redenen waarom we absoluut niet zonder ze kunnen!
- Geplaatst 16 juli 2019
Bomen planten dé oplossing?
“1 miljard bomen planten tegen klimaatverandering aan te pakken”, dat was de kop van een artikel die de NOS onlangs publiceerde op basis van een wetenschappelijk artikel in het vakblad Science. Je hoort het steeds meer om je heen, het in grote getalen planten van bomen is dé manier om serieus iets te doen aan het veranderend klimaat en om onze CO2-uitstoot te compenseren. Ook Amsterdam krijgt steeds meer te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Het is warmer in de stad en hevige hosbuien zetten de stad steeds vaker onder water. Door bomen te planten kunnen we hier iets tegen doen.
De afgelopen maanden hebben wij hier een start gemaakt en hebben wij met ons project Bomen voor Amsterdam samen met bewoners 104 bomen geplant in de stad. Van de walnoot tot de eik, van de appel tot de krent… Want ook in de stad hebben bomen een enorm positieve impact. Wat deze impact precies is hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
Wateropvang
1. Bomen vangen overtollig water op
Na een flinke hoosbui lopen de riolen steeds vaker over en staan de straten onder water. Waar moeten we naar toe met al dit water? Bomen weten er wel raad mee. Zij nemen water op met hun wortels en maken de grond beter doordringbaar zodat overtollig water kan weglopen. Met hun bladerkroon vertragen ze de tocht van een regendruppeltje naar de grond, waardoor het water de kans krijgt om te verdampen of vertraagd aan de bodem wordt afgegeven. Een gewone es kan 23.000 liter water afvangen per jaar en een Hollandse Iep zelfs wel 68.000 liter. Dus: meer bomen, minder wateroverlast!
Schonere Lucht
2. Bomen zorgen voor een schonere lucht
Luchtvervuiling is een probleem in de stad: met name door het vele verkeer komen er stoffen als fijnstof en roet in de lucht. Dit is slecht voor onze gezondheid en gaat zelfs ten koste van onze levensverwachting. Bomen zorgen ervoor dat de lucht die we inademen een stukje schoner is. Ze slaan CO2 op in hun hout, vangen fijnstof af met hun bladeren en zetten verontreinigende stoffen om naar frisse zuurstof die wij veilig kunnen inademen.
Verkoeling
3. Bomen houden de stad koel
Wist je dat het in de stad vaak veel warmer is op een zomerse dag dan daarbuiten? Je merkt dit al als je een park inloopt. Dit komt door het zogenaamde hitte-eiland effect: versteende gebieden warmen snel op en koelen langzaam af. Bomen gaan dit effect tegen en helpen zo de stad een stukje koeler te maken. Met hun takken vol bladeren geven ze niet alleen schaduw maar verdampen ze ook water. Met een duur woord heet dit evapotranspiratie. Grote bomen kunnen wel zo’n 370 liter per dag verdampen, als dat niet verfrissend is!
H20
Waterberging
Bomen nemen overtollig water op als het hard regent.
०C
Verkoeling
Bomen brengen verkoeling als het warm is.
CO2
Opname
Bomen hebben een positieve invloed op de luchtkwaliteit in de stad.
%
Biodiversiteit
Bomen zorgen voor extra biodiversiteit in de stad.
Biodiversiteit
4. Bomen zorgen voor biodiversiteit
Niet alleen mensen hebben voordeel van bomen, ook voor onze dierlijke stadsgenoten en planten zijn ze essentieel. Vogels bouwen er hun nestjes in, eekhoorntjes vinden er beschutting en (wilde) bijen en andere insecten halen nectar en stuifmeel uit de bloesem. En wat dacht je van paddestoelen en varens? Zo leven er wel zo’n 800 verschillende diersoorten op een grote eik. Zonder bomen geen leven in de stad!
Geluk
5. Bomen maken ons gezonder & gelukkiger
Het is echt waar: bomen maken ons gelukkig! Als we in een groene omgeving zijn voelen we ons minder gestresst, zijn we productiever in ons werk en herstellen we zelfs eerder van ziekte, om maar een paar voordelen te noemen. En geef maar toe: wie wordt er niet blij van het zien van een prachtige boom?
Impact
Big = Beautiful
Voor alle bomen geldt, hoe groter en ouder de boom, hoe belangrijk hij is voor de stad. Zo zorgen meer bladeren en diepere wortels voor betere wateropvang en luchtfiltering, geeft een grotere boom meer schaduw bij hitte en een fijne leefomgeving voor vogels, bijen en andere dieren. Dus als het op bomen aankomt: hoe groter, hoe beter! Zes dikke bomen leveren namelijk net zoveel positieve impact als 143 kleintjes.
Bomen planten
Voor elke Amsterdammer een boom!
Op dit moment zijn er zo’n 300.000 bomen in de openbare ruimte, wat neerkomt op één boom per elke 3 Amsterdammers. Mooi, maar dat kunnen er veel meer zijn! Daarom zeggen wij: voor elke Amsterdammer een boom! In het najaar gaan wij met ons project Bomen voor Amsterdam opnieuw bomen planten. Dus wil jij ook je eigen boom in Amsterdam? Houd de website in de gaten om als eerste te horen wanneer jij er één kunt aanvragen!
Neem contact op met Aukje
Aukje is projectleider
Aukje Ypma is projectleider en zet bij De Gezonde Stad projecten op die Amsterdam duurzamer maken. "De stad mooier maken met een community van Amsterdammers en aanjagers is waar mijn hart ligt. Dit is ook wat ik voorheen als freelancer deed door verschillende bottom-up projecten op te zetten in samenwerking met bewoners. Ik zet me in voor een groene stad waar we circulair met grondstoffen omgaan".