Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Voedselverspilling is killing

Moet jij vaak aan het eind van de week de overgebleven groenten, pastakliekjes of verzuurde yoghurt weggooien? Zonde toch? Al die voedselverspilling is killing! Gelukkig kan je met een paar simpele aanpassingen in je leven verspilling tegengaan. Je leest ze hieronder!

 • Geplaatst 13 februari 2019

We verspillen teveel voedsel

In Nederland verspillen we teveel voedsel. Naast huishoudens gooien ook supermarkten, restaurants en bedrijven veel voedsel weg aan het eind van de dag. Gemiddeld verspillen we maar liefst 34,3 kilo voedsel per persoon, blijkt onderzoek van het Voedingscentrum. Dit is zo’n €120 per persoon per jaar, en 9,5% van al het gekochte voedsel per jaar! Voedselverspilling is natuurlijk hartstikke zonde, vooral aangezien de verdeling van voedsel in de wereld oneerlijk verdeeld is. Daarnaast heeft het weggooien van voedsel ook een grote impact op de wereld en het milieu. Je gooit namelijk met het voedsel ook het water weg, wat nodig was voor het verbouwen en/of produceren van je eten. Daarnaast is er ook veel energie nodig voor de productie van voedsel en voor het maken van de verpakkingen. Het transporteren van voedsel heeft ook invloed op het milieu, dus extra zonde als het wordt weggegooid. Uit onderzoek blijkt dat brood, deegwaren en zuivel het meest wordt verspild. 

34KG

Voedselverspilling per persoon per jaar

We verspillen 34 kilo aan voedsel per persoon per jaar.

9,5%

Van ons voedsel gooien we weg

9,5% van al het gekochte voedsel per persoon wordt per jaar verspild.

%

Meest verspilde producten

Brood, deegwaren en zuivel zijn de meest verspilde producten.

Voedselverspilling

Hoe kan jij voedselverspilling tegengaan?

Die vraag lijkt moeilijker dan dat hij is! Met de volgende tips helpen we je op weg om voedselverspilling te voorkomen.

Boodschappen

Verander je koopgedrag!

 • Allereerst is het goed om wat minder kieskeurig te zijn. In de supermarkt of bij de groenteboer, maar ook gewoon bij jou thuis in de keuken. Je kan er bewust voor kiezen om de peer of paprika te kopen die een minder mooie vorm heeft. Niet al het fruit en groente ziet er perfect uit, wel smaken ze even lekker en zijn ze even gezond. Door deze manier van het kopen van je portie vitamines zorg je al voor minder voedselverspilling.
 • Daarnaast kan je er ook voor kiezen om meer producten te kopen in de supermarkt die bijna over de uiterlijke verkoopdatum zijn. Dit zorgt niet alleen voor minder food waste, vaak zijn deze producten ook afgeprijsd! Daarnaast zijn veel producten nog lekker na de uiterlijke verkoopdatum, gebruik je neus goed om te ruiken of iets nog goed is.
 • Kook vanuit wat je nog in huis hebt. Heb je nog een pak pasta en een courgette liggen? Haal er wat tomatensaus bij en je hebt al een heerlijke maaltijd!
 • Koop minder eten zodat je ook minder hoeft weg te gooien! Doe geen boodschappen als je trek hebt of ga naar de supermarkt met een boodschappenlijstje zodat je niet meer koopt dan je daadwerkelijk nodig hebt.  

Bewaren

Let op hoe je je boodschappen bewaart

Als je eenmaal kieskeurig je boodschappen hebt gedaan en ze aan het uitpakken bent, is het belangrijk om op te letten op hoe je ze bewaart. Ondanks dat veel groente, fruit en brood in plastic verpakt is, is dit helemaal niet de beste manier om het te bewaren!

 • Bewaar je brood in een papieren zak. Brood beschimmelt vaak, maar als je het in een papieren zak bewaart hoort dit niet te gebeuren. Dan duurt het veel langer voordat je brood uitdroogt en komt er geen schimmel op. Tegen de tijd dat het te droog is om er een bammetje met kaas mee te maken, kan je er nog broodpudding of croutons van maken.
 • Net als honden en katten gaan de meeste groenten en fruit niet goed samen in één schaal. Bewaar ze dus gescheiden. Een uitzondering op deze regel zijn appels en aardappels. Als je die bij elkaar bewaart, vormen de aardappels minder snel uitlopers.
 • Heb je tóch overrijpe bananen en geen andere ingrediënten om ze tot smoothie te verwerken? Gooi ze in de vriezer! Als je dan zin hebt in een toetje, kan je makkelijk ijs maken van de bevroren bananen door ze simpelweg in de blender te gooien. 

Leftovers

Wees creatief met overgebleven eten

Iedereen kent het wel… je hebt alle ingrediënten gekocht voor dat ene lekkere gerecht, maar na het koken heb je lang niet alle gekochte spullen gebruikt. Ze blijven nog een tijdje in je koelkast liggen totdat je ze kan weggooien…

 • Dit kan je voorkomen door creatief te zijn: rijp fruit of groente, zoals spinazie of boerenkool over? Maak gewoon een (groene) smoothie, erg gezond en nog lekker ook! Het voordeel is dat je er alles in kan doen wat jij zelf lekker vindt. Je kan er ook voor kiezen om van een deel van je fruit jam te maken. Zo hoef je het niet weg te gooien en heb je iets lekkers voor op je brood. Het maken van de jam is ook erg simpel aangezien je meestal maar twee of drie ingrediënten nodig hebt. Voor een lekker jamrecept kijk je op de website van Potverdorie.
 • Meet de porties beter af, zo voorkom je bijvoorbeeld dat je rijst of pasta verspilt. Gebruik met een Eetmaatje.
 • Een andere manier om te voorkomen dat je eten in de prullenbak beland is om je eten te fermenteren. Door je overgebleven groente te fermenteren maak je het langer houdbaar. Een techniek die onze overgrootouders als goed begrepen. Gefermenteerde groenten zijn bovendien heel gezond en hebben een probiotische werking.  Deze manier van het bewerken van voedsel komt vaker voor dan je denkt, producten als yoghurt, kaas en brood zijn ook gefermenteerd. Het maken van zuurkool is bijvoorbeeld een makkelijke manier van fermenteren. Gesneden kool hoeft alleen goed gemengd te worden met zout en aangedrukt worden in een pot. Veel recepten staan in het kookboek Verrot Lekker.  
 • Met te veel ingrediënten in huis kan je er natuurlijk ook voor kiezen om gewoon extra eten te maken en een deel ervan in te vriezen. Op deze manier heb je altijd wat lekkers in huis als je geen zin of tijd hebt om te koken én je hoeft niks weg te gooien. Mocht je opgescheept zitten met oud brood dan kan je een tosti of croutons maken. Het maken van croutons is simpel en lekker voor in een salade. Snijd het brood in blokjes en besprenkel het met wat olijfolie en zeezout. Doe de croutons vervolgens in de oven totdat ze krokant en goudbruin zijn.
 • Houd een ouderwetse kliekjesdag, waarbij je kookt met de restjes die je nog in huis hebt. Het kookboek Instock Cooking daagt je uit om te koken met ingrediënten die je op dat moment in huis hebt. Dat wil zeggen dat je in plaats van een tomaat ook een paprika kan gebruiken als je dat wel in huis hebt.

Anti verspilling

Moderne manieren om voedselverspilling tegen te gaan

In het tijdperk van de smartphone kan het natuurlijk niet zo zijn dat er geen app is die voedselverspilling tegengaat.

 • De app Too Good to Go maakt het mogelijk om eten op te halen bij supermarkten, bakkerijen en restaurants die het eten anders weg zouden moeten gooien. Het grote voordeel van deze app is dat je lekker eten ophaalt voor een zacht prijsje. Dit is een win-winsituatie, het is zowel goed voor je portemonnee als voor het milieu.
 • Naast een app kan je er ook voor kiezen om voedselverspilling te voorkomen door buiten de deur te gaan eten. Er zijn in de stad verschillende mogelijkheden om aan te sluiten bij community dinners. Een voorbeeld is Taste Before you Waste waarbij vrijwilligers wekelijks voedsel ‘redden’. Zij organiseren Wasteless Dinners, Food Markets, educatieve workshops en meer om mensen bewuster te maken over voedselverspilling.
 • Restaurant Instock zet voedselverspilling op de kaart. Hier kan je heerlijke gerechten eten van overgebleven producten uit de supermarkt. Deze producten zijn bijvoorbeeld in overschot of verdienen niet de schoonheidsprijs, maar zijn nog steeds erg lekker.
 • Verder zorgen bedrijven als Kromkommer en Potverdorie ervoor dat groente en fruit dat niet verkocht wordt in de supermarkten omdat het te klein, te krom, te dik of te dun is. Dit doen ze door er nieuwe producten van te maken zoals soep.

Food Waste

No more food waste

Kortom, er zijn genoeg manieren om te voorkomen dat je je overgebleven eten weg moet gooien. Doe mee! Dan zorgen we er samen voor dat het begrip voedselverspilling definitief in de prullenbak verdwijnt.