Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Van zomerschool in Zuidoost naar ondernemers van morgen

Fatima Elatik is de directeur van Patta Academy, waar ze jongeren op weg helpt naar duurzaam ondernemerschap.

  • Geplaatst 6 juli 2023
Fatima Elatik

Handen uit de mouwen

Samen met studenten van de Patta Academy lanceerden we afgelopen maand de vernieuwde Suri Route voor het platform Van Amsterdamse Bodem. Directeur Fatima Elatik vertelt hoe ze met Patta Academy creatieve jonge Amsterdammers een kans geeft om het ondernemerschap te leren en bij te dragen aan een duurzame toekomst.

de start

Waarom ben je met Patta Academy gestart en hoe kwam je op dit idee?

Patta Academy is ontstaan toen het bedrijf Patta medeorganisator was van een zomerschool voor kinderen uit Zuidoost die niet op vakantie konden. Ik was een paar keer gaan kijken en zei tegen Edson Sabajo, een van de oprichters van Patta, dat ik hier meer potentie in zag. Er zijn zoveel jongeren die creatief en ondernemend in het leven willen staan, niet een heel groot netwerk hebben, maar wel heel talentvol zijn. In 2021 is uit dit idee Patta Academy ontstaan. Sindsdien ben ik directeur. Mijn ziel en zaligheid zit erin.

We zien dat er een einde komt aan een wereld met alleen maar meer consumeren, alleen hebben we nog niet de leiders die dat durven door te pakken. Ik vind het een grote eer om te kunnen werken aan het begeleiden en opleiden van de nieuwe leiders van de samenleving. Hoe gaaf is het als je aan het begin staat van ontwikkeling van jong talent, die straks in de samenleving de dienst gaan uitmaken in allerlei sectoren. Dit is onze manier van investeren in de komende generatie, ze bewuster maken van hun positie, hun stem, en de kansen en mogelijkheden die ze hebben.

de aanpak

Hoe draag jij bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?

Bij Patta Academy hanteren we het principe van ‘each one teach one’. Wat wij hebben geleerd geven we graag door aan anderen en ons doel is dat ze beter worden dan wij, en dat is onze manier van bijdragen aan de komende generatie wereldbewoners. Duurzaamheid zit ook in relaties met mensen, mensen echt zien. We moeten elkaar een beetje helpen, en dat is ook waarvan we onze studenten bewuster willen maken. Het is niet alleen ‘ikke ikke ikke’, het is ‘wij wij wij’. Dat is ook het motto van Patta Academy, als we een betere wereld willen, moeten we dat allemaal doen.

de droom

Wat is jouw droom?

Mijn droom is dat Patta Academy een soort stand alone academy wordt voor alle jonge talentvolle mensen in Nederland en in onze stad, die net dat extra duwtje nodig hebben om tot hun volle potentie te komen. Die jong talent de tools geeft om de regie te pakken over hun eigen leven, zodat ze echte bewuste jongvolwassenen worden die veel beter dan wij voorbereid zijn op de uitdagingen van de samenleving, dat is mijn grootste wens. Dat Patta Academy een significante bijdrage levert aan het nieuwe leiderschap in het land, in alle industrieën. Daar geloof ik heilig in, omdat we dat nodig hebben.

de toekomst

Hoe ziet jouw ideale Amsterdam eruit?

Schoner, een eerlijke rechtvaardige economie, en een stad die niet bezet wordt door groot geld. Wat ik Amsterdam toewens is vertraging, vertraging in alles, doe een stapje terug. Door te vertragen ga je dingen beter zien. Dat haastige ‘hebben hebben hebben’ moet terug naar ademen, vertragen, kijk om je heen.

Amsterdam

Denk je dat andere steden een voorbeeld kunnen nemen aan Amsterdam?

Wat ik denk dat Amsterdam goed doet is investeren in mensen. Zeker nu met dit college dat zegt “We gaan gelijk investeren in de wijken buiten de ring die het heel moeilijk hebben: Zuidoost, West en Noord.” Dat vind ik echt een verademing en ik hoop dat ze dit heel lang doorzetten. Je moet de hele stad omhoog krikken, de hele stad verdient aandacht. Ik wil zeggen dat ze nog harder door zouden moeten gaan, dwing ook het bedrijfsleven om beter te investeren. Bedrijven maken winst in deze stad, dus ze moeten ook weer terug investeren in de stad.

aan de slag

Wat kan ik morgen doen om de stad groener, duurzamer of gezonder te maken?

Let op wat je doorzet en wat je doorgeeft, dat is de circulaire economie. Wees bewust van je eigen footprint op aarde, dat is het denk ik. Bij elke stap die je zet moet je denken over wat voor effect het over 7 generaties na je heeft, dat is een verantwoordelijkheid die wij hebben.

Verder zou ik gewoon zeggen: ‘help’. Kijk naar projecten in de buurt waar je woont. Duurzaamheid is niet alleen klimaat en milieu maar ook het sociale klimaat dat we achterlaten. Hoe we met elkaar omgaan en naar elkaar omkijken. Maak verbinding met mensen en zorg dat mensen zich niet alleen en eenzaam voelen, begin daarmee, dat maakt een heel groot verschil. Als we al verbonden zijn met elkaar, dan kunnen we meer hebben met elkaar.

Fotografie door Carly Wollaert