Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Surinaamse groenten in een flesje

Cheryl Simson van Juiciety brengt Surinaamse groenten naar Amsterdam!

Handen uit de mouwen

Elke maand interviewt De Gezonde Stad een duurzame koploper uit Amsterdam. Deze keer spraken we Cheryl Simson. Met Juiciety zorgt zij ervoor dat Amsterdammers aan hun vitamines komen! Ze maakt namelijk sappen met Surinaamse groenten zoals Sopropo en Tayerblad. Deze groenten zijn supergezond en kunnen ook heel lekker zijn in een sapje.

de start

Waarom heb je Juiciety opgezet en hoe kwam je op het idee?

“We zijn in 2015 met Juiciety begonnen in Amsterdam Zuidoost. Ik zeg ‘we’, want toendertijd was ik samen met Bettina Perremuto. Er zijn verschillende redenen die eigenlijk bij elkaar kwamen. Ik studeerde in die tijd en we zochten vaak plekken waar je buitenshuis kon werken aan opdrachten. Die waren er weinig in Zuidoost. En als er al plekken waren, waren het fastfoodketens, dus we moesten bijna altijd buiten Zuidoost op zoek gaan naar leuke eetcafeetjes. We zijn dit toen verder gaan onderzoeken en kwamen erachter dat Zuidoost in de top 3 staat van ongezonde stadsdelen. Deze informatie triggerde ons. 

Naast mijn studie deed ik tegelijkertijd een training zakelijk schrijven voor vrouwelijke young professionals uit Zuidoost. Hier leerde ik ontzettend veel nuttige dingen, zoals waar je subsidie kan aanvragen en waar dat aan moet voldoen en hoe je een goed projectplan kan schrijven. Tijdens de training besloot ik om het idee van Juiciety uit te werken en aan het einde te pitchen. Nadat ik had gepitcht stond de hele zaal stond op: ik kreeg een staande ovatie. Die avond kregen we ook onze eerste grote opdracht. Een welzijnsorganisatie uit Zuidoost bestelde die avond meteen 100 sapjes. 

Daarna is het snel gegaan. We stonden veel op events, markten en bijeenkomsten in Zuidoost en kregen steeds vaker de vraag of ons product ook in de winkel te koop is. Maar we  hadden toen niet het kapitaal om dat te realiseren. In 2018 zijn we benaderd door Stichting Mama Louise, die startups begeleid. Met hun hulp hebben we onze eerste pop-up juicebar kunnen openen. De juicebar was eigenlijk geworden wat wij misten in Zuidoost tijdens mijn studietijd. Uiteindelijk hebben we het zelf voor elkaar gekregen!”

de aanpak

Hoe draag jij bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?

“Onze Surinaamse roots zijn heel belangrijk, ze zijn de rode draad binnen Juiciety. Vanuit huis hebben we meegekregen hoe gezond de Surinaamse groenten zijn, en dat er veel kruiden gebruikt worden die geneeskrachtige werking hebben. Bijvoorbeeld de sopropo, een hele bekende groente in de Surinaamse keuken. Deze groente heeft een zuiverende werking op je bloed, en wordt in Suriname ook gebruikt als anti-malaria middel. Zo heeft elk ingrediënt in onze sapjes zijn superpower.

de toekomst

Wat zijn je toekomstplannen voor Juiciety?

“Het zou geweldig zijn om over vijf jaar een fysieke locatie te hebben in Amsterdam. Dan moet het opnieuw een juicebar zijn, maar ook een ontmoetingsplek waar workshops over gezondheid en welzijn gehost kunnen worden.

Ik ben ook aan het kijken hoe ik Juiciety kan verduurzamen. Bijvoorbeeld door te onderzoeken wat ik met mijn afval kan doen, of mijn verpakking. Dit bestaat nu uit gerecycled plastic, maar je merkt aan klanten dat ze graag een duurzamer alternatief zouden willen zien. Het is best wel lastig, want het is een heel kostbaar proces. Het moet nog wel betaalbaar blijven namelijk. Verder ben ik in gesprek met Flevo Campus om te onderzoeken of ik de houdbaarheid van mijn sapjes kan verlengen. Maar de methode moet wel bij Juiciety passen. Ik wil geen E-nummers toevoegen.” 

de droom

Hoe ziet jouw ideale Amsterdam eruit?

“Ik hoop dat gezond eten voor iedere Amsterdammer toegankelijk wordt. Je merkt nu nog dat gezond eten aan de dure kant is, als je het vergelijkt met fastfood, dat is zo cheap. Ik begrijp wel de keuzes die mensen maken om dan voor het goedkopere te gaan. Ik vind dat daar een verandering in moet komen en dat gezond eten toegankelijk moet zijn voor iedereen.” 

aan de slag

Wat kan ik morgen doen om de stad groener, duurzamer of gezonder te maken?

“Probeer veel bij lokale ondernemers te kopen. Ik denk dat een hele laagdrempelig manier is om bij te dragen. Soms kan het niet. Dan is het ook makkelijk om naar een supermarkt te gaan, maar lokaal boodschappen doen is wel een goede actie als het even kan.” 

Fotografie door Tammy van Nerum!