Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Sean verbouwt kruidenthee in de stad!

Sean van Oort besloot een ongebruikte binnentuin in Amsterdam-West om te toveren tot een kruidenparadijs. Van de kruiden maakt hij thee die hij op de bakfiets naar je huis brengt. Dit was het begin van Kruidenthee Amsterdam. Hoe het verder ging lees je hier.

  • Geplaatst 10 juli 2018

Waar kwam je idee voor een nieuw duurzaam theemerk vandaan?

Na 7,5 jaar bij een aannemer-/architectenbureau te hebben gewerkt, besloot ik dat ik iets wilde doen wat echt bij mij past. Ik heb de natuur altijd leuk en interessant gevonden en besloot natuurgeneeskunde te studeren. Vooral de praktische kant ervan sprak me aan. Daarom heb ik ervoor gekozen om een product op de markt te zetten met een goed verhaal, een eerlijke touch en een goede uitwerking op de gebruikers!

Kruidentuin

Hoe begin je een kruidentuin in Amsterdam?

Eerst groeide ik mijn kruiden bij andere partijen, in het Plantagelab en bij I Can Change The World With My Two Hands. Ondertussen zag ik dat er veel binnentuinen zijn in Amsterdam waar mensen niet in mogen komen en waar dus niks gebeurt. Toen iemand mij tipte over zo’n tuin in Bos en Lommer ben ik op zoek gegaan naar de eigenaar van het pand. Tot mijn eigen verbazing waren zij vanaf het begin erg enthousiast over mijn plan om er een biodiverse tuin van te maken waar kruiden groeien en er plek is voor insecten en vogels. Zij hebben zelfs bijgedragen aan het leeghalen van de tuin!

Impact

Je wilt op grotere schaal impact maken. Hoe precies?

Direct bij de start van Kruidenthee Amsterdam ben ik samenwerkingen aangegaan met andere goede initiatieven in de stad. Zo draag ik een gedeelte van ieder zakje verkochte thee af aan initiatieven als de Poezenboot of de dierenambulance. Als ik groei, groeien zij direct met me mee. Dat vind ik mooi, want samen moeten we zorgen voor een mooi Amsterdam. Daarnaast wil ik zo circulair mogelijk te werk gaan. Het liefst haal ik gf-afval op bij bedrijven in de buurt, waar ik compost van maak voor mijn tuin waar de thee weer groeit. Dan is de cirkel rond.

Amsterdam

Wat is jouw droom voor Amsterdam?

Biodiversiteit staat bij mij hoog in het vaandel. Ik wil dat er mooie bloemen groeien in alle bermen in plaats van dat het gras gemaaid wordt. Voor Kruidenthee wil ik in de toekomst van een tuin naar tien tuinen, zodat ik productie kan draaien zonder een grote ecologische footprint achter te laten. Samen kunnen we ervoor zorgen dat alles wat hier in de stad kan leven hier ook werkelijk de kans krijgt om te leven.

Zelf doen

Hoe kunnen wij zelf aan de slag met groen in de stad?

Ten eerste kunnen mensen beginnen met mijn thee te gaan drinken. Op het moment ben ik bezig met opschaling, dus als er nog horecazaken of bedrijven zijn die mijn thee willen schenken, hoor ik daar graag van. In het grotere beeld kunnen Amsterdammers zaden van verschillende bloemen zaaien waar het maar kan, zodat de biodiversiteit vergroot wordt. En wanneer Amsterdammers uitkijken op een tuin die niet gebruikt wordt, dan hoor ik graag waar die tuinen staan! Misschien kunnen daar nog meer kruidentuinen gerealiseerd worden. Als we opschalen heb ik ook meer handen nodig, dus mensen met groene vingers zijn van harte welkom!

Wil jij de heerlijke kruidenthee van Sean zelf proeven? Ga dan naar zijn website!

Neem contact op met Aukje

Aukje is projectleider

Aukje Ypma is projectleider en zet bij De Gezonde Stad projecten op die Amsterdam duurzamer maken. "De stad mooier maken met een community van Amsterdammers en aanjagers is waar mijn hart ligt. Dit is ook wat ik voorheen als freelancer deed door verschillende bottom-up projecten op te zetten in samenwerking met bewoners. Ik zet me in voor een groene stad waar we circulair met grondstoffen omgaan".