Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Saskia in het zonnetje

Iedere maand zetten we een duurzame doener in het zonnetje! Met deze keer Saskia.

  • Geplaatst 6 mei 2022

Handen uit de mouwen

“De jongen op de hoek, die composteert z’n eigen afval!” “Mijn tante die heeft haar huis van het gas af gehaald en eet bijna geen vlees meer.” En jij? Wat doe jij?

In Amsterdam werken allerlei verschillende mensen met liefde aan een groenere, duurzamere, mooiere en gezondere stad. Hoe klein of groot deze acties ook zijn, ze dragen allemaal bij! In deze rubriek zetten wij elke maand een Amsterdammer in het zonnetje. Ken jij iemand die een mooi portret verdient? Geef deze persoon dan hier op!

Saskia in het zonnetje

'Je moet ze een beetje plagen, anders krijg je korte wortels.'

Saskia heeft enorm groene vingers en zet deze met liefde vrijwillig in bij meerdere binnen- en geveltuinen, en de Tropentuin. 

‘Ik heb altijd al met groen en aarde gewerkt, van kleins af aan is dat mijn passie geweest. Ik vind het nog steeds zo’n wonder – je stopt een zaadje in de grond en dan komt er een plantje uit. Iets mooiers is er toch niet? Sinds 2013 verzorg ik de geveltuin van de Hofmeyrstraat, en die op het Victorieplein beplant en verzorg ik al 25 jaar. Buurtbewoners en voorbijgangers worden er vrolijk van en zo hoop ik mensen te stimuleren zelf ook aan de slag te gaan.

Ik heb het langzaam opgebouwd, maar inmiddels heb ik ook een compostbak en een wormenhotel, waarvan ik het wormennat veel gebruik om de planten te voeden. Nooit gooi ik iets weg, planten circuleren bij mij altijd door of ik ruil ze met anderen. Waar ik nog meer mee bezig ben? Een groene route te maken voor bijen, zodat ze onderweg altijd een plekje hebben om te rusten.

Een tip als je net aan een geveltuin begint: zorg dat je inheemse planten hebt. Daar hebben de vogels, bijtjes en vlinders het meeste aan. Leg daarmee een groene basis en plant daartussen planten uit verschillende seizoenen. Zo komt er altijd wel wisselend iets op! En: geef maar één keer per week goed water, je moet ze een beetje plagen. Anders krijg je korte wortels en gaan de planten sneller dood bij droogte.’

Tekst en fotografie door Carly Wollaert.