10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Rhea’s vegan dumplings van geredde groenten

  • Geplaatst 8 november 2023

Catering collectief Tuindorp Deli-cious kookt gezond en duurzaam voor Amsterdammers die het hard nodig hebben. Wij interviewden Rhea Cachola, een van de oprichters van het collectief.

GEZOND & DUURZAAM

Hoe draagt Tuindorp Deli-cious bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?

Wij dragen ons steentje bij door te koken met groenten die anders verspild zouden worden. We hebben een mooie samenwerking met een informele voedselbank voor mensen die niet in aanmerking komen voor de reguliere voedselbank. Zij halen grote partijen groenten op die bijna niet meer verkocht kunnen worden vanwege de houdbaarheidsdatum en geven dit aan bewoners die het nodig hebben. Wij helpen hen met sorteren en verdelen en krijgen op onze beurt groenten en andere levensmiddelen terug die er misschien niet meer perfect uitzien, maar die we nog goed kunnen gebruiken.

We verwerken ze tot dumplings, springrolls en loempia’s na een stoom- en marineerbeurt. Zo geven we voedseloverschotten een tweede leven, variërend van aubergines en paprika’s tot zeekraal. Onze hapjes bestaan meestal voor 80% uit groenten. Bovendien zijn de meeste van onze hapjes vegan, omdat we duurzaamheid en gezondheid hoog in het vaandel hebben. In plaats van frituren, kiezen we vaak voor stomen, wat niet alleen heerlijk is, maar ook gezonder.

Authenticiteit is ook belangrijk voor ons, zo heb ik collega’s met diverse achtergronden en koken we elke dag uit een andere keuken, zoals Indonesisch en Eritrees.

Rhea en haar collega’s Alganesh en Nani

DE START

Hoe ontstond het idee achter Tuindorp Deli-cious?

Het idee voor ons bedrijf kwam eigenlijk tot stand in samenwerking met de gemeente en Ymere tijdens de coronapandemie. De gemeente had als doel om het Zonneplein in Amsterdam Noord levendiger te maken op een laagdrempelige manier. We bestaan nu al twee jaar.

In deze buurt zijn veel bewoners afhankelijk van een uitkering. Met onze catering willen we laten zien dat je zelf aan de slag kunt gaan en dat er mogelijkheden zijn om een eigen onderneming te starten. Mijn voornaamste doel is om meer verbinding in de buurt te creëren. We betrekken vaak mensen die meer willen leren of zich eenzaam voelen. Wij willen er graag voor de buurt zijn!

Alganesh, chef bij Tuindorp Delicious

DE DROOM

Wat is je droom voor Amsterdam?

Gezond eten hoeft niet duur te zijn. We zijn met een aantal organisaties en ondernemers bezig een meerjarig voedselprogramma op te zetten waarbij we ook cursussen gezond koken organiseren. Dat doen we al een tijdje voor mensen uit buurthuizen en vrijwilligers van onder meer Gezond Noord.

DE STAD

Zita Pels is wethouder Voedsel in Amsterdam. Wat zou je haar willen meegeven?

Er zijn veel mensen met prachtige ideeën voor een eigen onderneming. Het zou geweldig zijn als de wethouder talenten zou aanmoedigen en mensen zou stimuleren om een eigen (duurzame) onderneming te starten die de buurt zal doen bloeien.

Alganesh, Rhea en Nani

AAN DE SLAG

Wat kan ik als inwoner van de stad zelf doen om duurzamer te eten?

Eten wordt vaak te snel weggegooid, wat ontzettend zonde is! Ik probeer van elk restje nog wat lekkers te maken. Ons motto is koken met restjes, gezond en betaalbaar. Zo maak ik vaak van overgebleven rijst nog een heerlijk dessert door het te koken met wat (plantaardige) melk en wat honing toe te voegen. Enorm simpel! Nee hoor, ik doe niet mee aan het Nederlandse gemiddelde van 24 kilo voedselverspilling per persoon!

TOEKOMST

Wat is jullie ambitie voor de toekomst?

We zijn begonnen als een pop-up, maar inmiddels zijn we uitgegroeid tot een vaste catering- en afhaallocatie. Zo doen we onder andere de catering voor GGD, de gemeente en de Universiteit van Amsterdam. We werken met z’n drieën. Het kan behoorlijk druk zijn, en wekelijks komen er ongeveer 100 mensen langs op locatie, los van onze cateringactiviteiten. Toch willen we ons bedrijf niet grootschaliger maken, omdat we fel tegen voedselverspilling zijn. We willen één soort maaltijd per dag verkopen en geen uitgebreide menukaart aanbieden, om te voorkomen dat er aan het einde van de dag veel eten moet worden weggegooid.

CREDITS

Dit portret is gemaakt in samenwerking met de gemeente Amsterdam. De gemeente werkt met haar voedselstrategie aan meer gezond, eerlijk, betaalbaar en duurzaam eten en drinken voor alle Amsterdammers.

Fotografie: Raymond van Mill.