Maak je stoep groener met een geveltuin!
Ben jij ook klaar met al die tegels en wil je het liever lekker groen bij jou voor de deur? Dan is een geveltuin iets voor jou! En je vraagt ‘m ook nog eens heel eenvoudig aan. Lees hieronder hoe.
- Geplaatst 15 maart 2022
Een voortuin in Amsterdam?
Jazeker! De geveltuin is je eigen voortuin van twee stoeptegels breed. Dit betekent tegels eruit, aarde erin en het tuinieren kan beginnen. Zo creëer je je eigen urban jungle bij jou voor de deur. Voordat je van start gaat, moet je eerst even je geveltuintje aanvragen bij de gemeente. Hoe dat moet? Dat zochten wij voor je uit. En ben je niet in staat om de overbodige tegels zelf naar het grofvuil te brengen? Maak dan gebruik van de tegelservice van de gemeente, die door de stad rijdt. Waar wacht je nog op?
Aanvraag
Hoe werkt het precies?
Er zijn vier punten waar je rekening mee moet houden, daarna kun je vol enthousiasme een aanvraag voor een geveltuin doen!
1. Ten eerste moet er genoeg ruimte zijn voor een geveltuin. Ook je buurvrouw in haar scootmobiel moet langs jouw groene oase bij haar voordeur kunnen komen 😉
2. Ten tweede moet je eigenaar zijn van de woning. Ben je dat nou niet, maar wil je wel met je groene vingers voor de deur aan de slag? Niet getreurd, met toestemming van de eigenaar kan je de aanvraag alsnog voortzetten.
3. Ten derde ben jij verantwoordelijk voor het beplanten van je geveltuin. Geen straf, want jij bepaalt dus hoe prachtig jouw geveltuin eruit komt te zien!
4. Ten slotte, ben jij als aanvrager verantwoordelijk voor het onderhoud van de tuin. Maak jouw tuintje de mooiste van de straat en flaneer met je gieter en handen in de aarde.
Viermaal check? Vraag dan hier snel die geveltuin aan!
De tuin
Wat mag er in je tuin?
Do’s
Je wilt natuurlijk een prachtige groene mini-tuin, maar welke planten passen daar nou bij? Het volgende vijftal soorten planten is uitermate geschikt voor een geveltuin.
1. Eenjarige planten, die gelijk bloeien en in hetzelfde jaar vruchten of zaad geven. Ze zaaien zich vaak weer uit, zodat je het jaar erop weer een nieuwe eenjarige plant hebt. Of vang de zaden op en zaai ze zelf weer! Ook zijn bollen en knollen geweldige geveltuinplanten.
2. Wil je langer genieten van dezelfde plant? Dan zijn vaste planten perfect voor jou! Deze blijven gewoon in de grond staan en de wortels blijven leven, zelfs in de winter! En er zijn zelfs vaste planten die in de winter groen blijven.
3. Wil je een wat grotere plant die ook in de winter aantrekkelijk is voor dieren? Ga dan voor een laagblijvende heester, zoals de vuurdoorn met besjes. Deze wordt maar één tot anderhalve meter hoog wordt. Dan kan er vanaf de begane grond nog uit het raam gekeken worden!
4. Mocht je wel willen kiezen voor een plant die hoger reikt, kies dan voor een klimplant. Deze planten kunnen niet op zichzelf rechtop staan, maar ze groeien goed langs muren de hoogte in!
5. Tot slot kun je kiezen voor een slinger- en leiplant, een plant die zich bij het groeien om andere planten en voorwerpen slingert. Bij deze plant wordt het aangeraden dat je een klimrek plaatst langs de muur.
Dont’s
Niet iedere plant is geschikt voor een geveltuin. Zo is het minder handig om giftige planten en woekerplanten te planten. Ook kun je bomen beter vermijden, om ruzie met de buren te voorkomen en te zorgen dat de stoep geen heuvellandschap wordt door boomwortels. Ook is het goed om te kijken welke planten er goed groeien in jouw geveltuin, en rekening te houden met zon, halfschaduw, of schaduw. Dit hangt af aan welke kant je geveltuin zich bevindt. Hieronder vind je een overzicht van allerlei planten:
Mini
Klein maar fijn!
Jouw straat groener maken is dus zo moeilijk nog niet! Kijk of er bij jou in de straat ruimte is voor meer geveltuinen, laat de gemeente het zware werk doen en geniet straks van meer groen in Amsterdam bij jou op de stoep. Samen maken we Amsterdam steeds groener!
Header foto is genomen bij de Alchemist Garden in Amsterdam-West!