Interview: Marco Peeters van Hotel Casa
- Geplaatst 15 januari 2025
Het begon in 1957, met vier studenten, een tekort aan studentenwoningen en een ambitieus plan. Inmiddels zijn we tientallen jaren verder en huisvest Hotel Casa nog altijd studenten. Maar de non-profit zet zich ook op allerlei andere manieren in voor een groenere en socialere hoofdstad. Marco Peeters, adjunct-directeur: “Stel je voor dat alle hotels dit zouden doen.”
Het Begin
Hoe is Hotel Casa ontstaan?
“Daarvoor moeten we terug naar 1957: het jaar waarin vier studenten op het idee kwamen om een plek te creëren die in de zomer dienst zou doen als hotel, zodat studenten er de rest van het jaar betaalbaar konden wonen. Ondanks dat de oprichters zelf geen geld hadden, is het ze toch gelukt om de financiering rond te krijgen en in 1962 kon Casa haar eerste studenten verwelkomen.
Dat oorspronkelijke idee zetten we nu nog steeds voort: van de 518 kamers die we hebben zijn 359 acht maanden per jaar beschikbaar voor studenten. De rest van de tijd draaien we een volledig hotel om de huur betaalbaar te houden.”
Duurzaamheid
Naast sociaal willen jullie ook duurzaam zijn. Komt dat door de studenten?
“Veel jonge mensen maken zich zorgen over de staat van de planeet en onze studenten zijn daar geen uitzondering op. Dus het helpt zeker dat we honderden jongvolwassenen onder ons dak hebben die vol goede ideeën zitten. Met een aantal van hen hebben we vorig jaar een Greenteam samengesteld, om te kijken: hoe kunnen we de andere studenten en onze gasten meer activeren op het gebied van duurzaamheid?
Verder zijn we een van de oprichters van de Green Hotel Club: een samenwerkingsverband van verschillende hotels die elkaar helpen om steeds duurzamer te worden. Daarmee doen we veel mooie dingen, zoals het vergroenen van hoteldaken om de biodiversiteit te vergroten of het organiseren van plastic opruimacties rondom de hotels. Maar we kijken ook hoe we voedselverspilling kunnen voorkomen en onze menukaart plantaardiger kunnen maken.”
Toeristen
Is het lastig om toeristen enthousiast te maken voor duurzaamheid?
“Verrassend genoeg wel. Enkel een recyclebak op de kamers neerzetten is niet genoeg; daar maken mensen amper gebruik van. Je moet ze op een ludieke manier verleiden om zich groen te gedragen. Dus als onze gasten ervoor kiezen om hun dagelijkse schoonmaak over te slaan, planten wij een boom met Hotels for Trees. Inmiddels kunnen we hierdoor zoveel bomen planten dat we het woon-werkverkeer van al onze medewerkers kunnen compenseren.”
Tips
Heb je een tip voor andere hotels? Waar kunnen ze beginnen?
“Dan ga ik toch voor afval. GFT, glas, plastic, karton, koffiedrab, chemisch afval, elektronisch afval… een hotel produceert echt een heleboel afval. Dat kun je allemaal scheiden, maar je kunt het veel beter aan de voorkant voorkomen. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met je leveranciers over onnodig verpakkingsmateriaal of te kijken hoe je in je restaurant voedselverspilling kunt tegengaan.
Verder hebben we bij Hotel Casa een room for change; een kamer die altijd beschikbaar is voor economische daklozen die een veilige plek nodig hebben. Dat doen we in samenwerking met de Regenbooggroep in Amsterdam. Stel je voor dat alle hotels dit zouden doen…”
Toekomst
Waar hoop je dat Hotel Casa over een paar jaar staat?
“Hopelijk zijn we dan energieneutraal. Vorig jaar zijn we al van het gas afgegaan, dit jaar krijgen we zonnepanelen en we stimuleren onze medewerkers om met de fiets naar het werk te komen. Dus het gaat de goede kant op, maar we hebben nog wat stappen te zetten. En zero waste, dat is een flinke ambitie… Ik maak er bijna zero waste van, dat zou al fantastisch zijn.”
Droom
Over dromen gesproken, hoe ziet jouw ideale Amsterdam eruit?
“Als ik echt mag dromen, dan is Amsterdam over tien jaar een soort Kopenhagen: één van de groene koplopers van Europa. En dan is het een stad waar bewoners en bezoekers niet tegenover elkaar staan, maar er samen voor zorgen dat we zuinig omgaan met onze eindige planeet. Dat is waar we uiteindelijk naartoe moeten.”
Meer weten over Hotel Casa? Lees verder op hun website
Tekst
Nadine Maarhuis
Fotograaf
Tammy van Nerum