Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Ik moet te vaak mijn adem inhouden

Onlangs las ik een artikel in het Parool over een maar niet beter wordende luchtkwaliteit in Amsterdam. Als je net als ik in het centrum van de stad woont, snap je meteen waarom. Neem de aflevering van goederen of pakketjes. Soms staan vrachtwagens letterlijk in de file om allemaal afzonderlijk een pakketje af te leveren. Met hun ronkende motoren stoten zij ontzettend veel vieze lucht uit en nemen bovendien heel veel ruimte in. Of een andere vervuiler, de scooter. Als ik met mijn zoontje voorop met de fiets voor een stoplicht sta te wachten, moet ik vaak mijn adem inhouden, omdat er een of meerdere scooters voor ons staan te tuffen. Mijn zoontje snapt dat nog niet en ademt het allemaal in. Het is toch van de zotte dat we dit normaal zijn gaan vinden?

  • Geplaatst 4 april 2018

Mileuzones maken de stad niet opeens gezond

Wethouder Choho is er nog steeds gerust op dat we met de instelling van milieuzones en de aanpak van scooters in 2020 alles binnen de Europese norm valt. Dat is mooi, maar als we straks net aan die norm voldoen is de lucht in Amsterdam niet ineens super-gezond!

Kansen genoeg om de luchtkwaliteit te verbeteren

Er zijn genoeg kansen om de luchtkwaliteit nog verder aan te pakken. Kunnen we bijvoorbeeld de bevoorrading van de stad niet anders aanpakken door vervoerders slimmer samen te laten werken? Door rondom de stad verschillende hubs te creëren, waar zij hun goederen afleveren. Via kleiner en slimmer elektrisch transport gaat het vervolgens uitstootvrij de stad in. De overstap naar elektrisch vervoer is uiteraard sowieso een goede oplossing, maar ook dat lijkt dit jaar te stagneren. Daarnaast biedt het voor de vervuiling een oplossing, maar voor de hoeveelheid voertuigen niet. Dit brengt ons weer bij een volgende vraag, moeten er eigenlijk nog wel auto’s in de binnenstad zijn?

Denk aan je mede-Amsterdammer, pak de fiets!

Die vraag kun je jezelf ook stellen: moet ik wel de auto of de scooter pakken? Ik zeg: denk aan je mede-Amsterdammer in je keuze over hoe je jezelf vervoert. Pak gewoon de fiets of het OV. Dan ga je zelf in ieder geval uitstootvrij de stad door. En als je dan toch lekker aan het fietsen bent, neem dan een lekkere groene route door de parken. Als ik zelf ergens in Zuid moet zijn, fiets ik graag een minuutje om zodat ik door het Vondelpark kom. Dan adem ik eens diep in en denk ik: dit is schone lucht!

Jan Henk Tigelaar
Projectleider De Gezonde Stad