Hannah Hendrikx aan het roer
in gesprek met Annick Mantoua over voelsprieten, kansenongelijkheid en torenhoge ambities.
- Geplaatst 18 juli 2024
Terugblik en toekomst
Begin juli heeft Hannah Hendrikx het stokje overgenomen van Annick Mantoua, die 5 jaar directeur is geweest bij De Gezonde Stad. Ze gaan samen in gesprek om terug te kijken en vooruit te blikken. Wat is Annick het meest bijgebleven, wat brengt Hannah mee en waar liggen mogelijkheden voor De Gezonde Stad?
Nieuwe Hoofdstukken bij De Gezonde Stad
Hannah: Annick, je bent 5 jaar aan het roer geweest van De Gezonde Stad. Ik ben heel benieuwd welk moment je het meest is bijgebleven. Wat heeft de meeste impact op je gemaakt?
Annick: Moeilijk om één moment te vinden. Maar wat ik het allermooiste vind is wanneer we vanuit De Gezonde Stad een event organiseren en mensen vanuit alle stadsdelen langskomen om hun steentje bij te dragen. We weten verschillende groepen te bereiken en hen vervolgens ook samen te brengen. Het Bomen voor Amsterdam event bijvoorbeeld, waarin we als doel hebben om jaarlijks met meer dan 3000 bomen een stadsbos te planten, waarbij ons netwerk samenkomt om een heel fysiek en concreet verschil te maken. Dat doen we nooit alleen, maar altijd samen met bewoners, bedrijven, duurzame koplopers en ook gemeenten.
Hannah: Ja, er is zoveel natuur te vinden buiten de stad. Heerlijk om die af en toe op te zoeken. En als je dan vooruit kijkt, wat zou je mij willen meegeven? Hoe kan ik voortbouwen op wat jij met het team hebt neergezet?
Annick: Vooral dat je vanuit jouw eigen ervaring moet kijken wat je kan en wil toevoegen. En ook, hoe je de voelsprieten blijft houden om te weten wat er leeft in de stad, hoe kunnen we daar vanuit De Gezonde Stad op anticiperen en het netwerk in haar kracht zetten? Want de connectie met de bewoner is wat De Gezonde Stad echt onderscheidt als duurzaamheidsorganisatie in de stad. En die verbinding, ik hoop dat je daarmee doorgaat, om een brede en diverse groep Amsterdammers te bereiken.
KANSENONGELIJKHEID
Annick: Wat breng jij mee voor De Gezonde Stad?
Hannah: Ten eerste: ik heb jaren bij JINC gewerkt, een organisatie die jongeren uit wijken met sociaal economische achterstand op weg helpt naar een goede start op de arbeidsmarkt. Waar je wieg staat, zou niet je kansen moeten bepalen. Ik vind het mooi om mijn ervaringen op dit gebied te verbinden aan voedsel en duurzaamheid.
Ten tweede: ik houd ervan om werkende concepten groter te maken en tractie te creëren. Hoe betrek je het bedrijfsleven en maak je andere partijen in de stad enthousiast om mee te doen? Toen ik bij JINC begon, waren we met 13 mensen; toen ik vertrok, waren we met 150. Ik houd ervan om samen met anderen te bouwen en mezelf steeds opnieuw uit te vinden.
En ten slotte, mijn passie voor de landbouw- en voedseltransitie. Mijn perspectief hierop is enorm veranderd doordat ik zelf Herenboer ben geworden. Dat betekent dat we samen met een aantal gezinnen grond hebben gekocht waar we samen met twee boeren groenten en fruit verbouwen en varkens houden. Dat heeft mij veel meer in contact gebracht met mijn eigen voedsel, en hoe dat verbouwd wordt. Als programmamanager landbouw bij de Tranisitiecoalitie Voedsel had ik continu de systeembril op: welke partij kan wat doen in de voedseltransitie en wat kun je zelf doen? Die ervaring zet ik graag voor De Gezonde Stad in.
TORENHOGE AMBITIES
Annick: Ik ben wel benieuwd, waardoor ga jij vliegen in je rol en wat heb je daarbij nodig?
Hannah: Ja, goeie vraag. I love it when a plan comes together, is mijn motto. En dat lukt voor mij het beste als ik veel “naar buiten” kan, als ik met veel mensen kan spreken om hen enthousiast te maken over een concept. En dat moet een concept zijn waar ik echt in geloof, zoals het concept van De Gezonde Stad, om tot een win, win, win te komen. En verder mag ik ook af en toe flink uitgedaagd worden. Bijvoorbeeld door mensen die mij laten zien dat het ook anders kan. Daar kan ik erg geïnspireerd van raken.
Annick: Wat zie jij als de belangrijkste kans voor De Gezonde Stad?
Hannah: Er liggen veel kansen! Een hele belangrijke is om te focussen op de groepen binnen Amsterdam die we nog niet bereiken. Bijvoorbeeld door duurzaam, lokaal en gezond voedsel betaalbaar en toegankelijk te maken voor mensen met een smalle beurs.
Ook kunnen we nog meer doen met het bedrijfsleven. We weten allemaal dat een groene stad enorm bijdraagt aan geluk en gezondheid. Hoe kan het bedrijfsleven zorgen voor een fijne leef- en werkomgeving voor hun werknemers? En hoe kunnen we vanuit De Gezonde Stad hierin faciliteren?
Hannah: Daarnaast is er de bewustwording van en verbinding met de gebieden rondom Amsterdam. Daar valt veel te halen en te brengen voor Amsterdammers: in de natuur zijn, voedsel direct bij de boer kopen en bijdragen aan meer biodiversiteit.
En wie zegt dat De Gezonde Stad een Amsterdamse organisatie moet blijven? Wat dat betreft zijn de ambities torenhoog. Natuurlijk, eerst maar eens kijken wat we in Amsterdam nog meer kunnen doen, maar daarna?
Ten slotte vind ik het belangrijk dat we nóg beter vertellen wat we doen. Want er gebeurt ontzettend veel en De Gezonde Stad zet heel veel dingen in gang. Dat mag iedereen weten.
Dus samenvattend, er is een ontzettend goede basis neergelegd om verder op te bouwen. Ik zie heel veel potentieel en ga daar heel graag met het team mee aan de slag. Succes met alles wat er hierna op je pad komt, Annick! We houden contact.