Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Haal die tegels eruit en maak je tuin groen

Iedereen kent ze wel. Die tuinen waar meer stoeptegels te vinden zijn dan groen. Ik heb me vaak afgevraagd waarom mensen kiezen voor een versteende en kale versie van een van de meest begeerde dingen in Amsterdam: een tuin! Dit is toch juist de plek waar je wilt vertoeven in het groen. Dus, waarom al die tegels?!

  • Geplaatst 6 april 2018

Een golf van versteende tuinen

Bij De Gezonde Stad weten wij inmiddels dat dit fenomeen niet alleen meer geldt voor de luie bewoner, die gaat voor de optie ‘lekker makkelijk’. In de Bellamybuurt zien we zelfs een golf van verstening van privétuinen. De oorzaak ligt eigenlijk voor de hand. De drukke, moderne mens die een huis met tuin in deze buurt kan betalen, heeft geen tijd of kennis om zijn tuin in te richten. De oudere bewoner die hier al jaren woont, heeft vaak niet meer de kracht om zijn tuin te onderhouden.

Volgens wethouder Choho moet iedere Amsterdammer binnen een paar minuten in het groen zijn. Want groen ontstresst en maakt gelukkig. Daarnaast is een groene stad opgewassen tegen heftige regenbuien en hitte. Mooie ambitie, maar we zijn er nog niet. Daarom ontvluchten veel Amsterdammers in het weekend de stad; de natuur in, weg van alle drukte. Terwijl de mogelijkheden tot vergroening dicht bij huis liggen. Precies, in de versteende tuin!

Groen in de buurt zorgt voor verbinding

Daarom zijn wij onlangs het project ‘Jouw Stek’ gestart in De Baarsjes en Oud-West. Het platform waarop wij Amsterdammers met een tuin matchen aan tuinloze buurtbewoners om samen aan de slag te gaan met het vergroenen van de tuin. Hiermee creëren we groene paradijsjes in de buurt, waar buren samen van genieten en de stad kunnen ontvluchten. Gewoon in hun eigen stad. Zo zorgen wij niet alleen voor groenere buurten, maar ook voor meer verbonden buurten, waar mensen weer bij elkaar over de vloer komen.

Raksha Hoost
Projectleider Jouw Stek