10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Eun-mi in het zonnetje

Iedere maand zetten we een duurzame doener in het zonnetje! Met deze keer Eun-mi.

  • Geplaatst 3 juni 2022

Handen uit de mouwen

“De jongen op de hoek, die composteert z’n eigen afval!” “Mijn tante die heeft haar huis van het gas af gehaald en eet bijna geen vlees meer.” En jij? Wat doe jij?

In Amsterdam werken allerlei verschillende mensen met liefde aan een groenere, duurzamere, mooiere en gezondere stad. Hoe klein of groot deze acties ook zijn, ze dragen allemaal bij! In deze rubriek zetten wij elke maand een Amsterdammer in het zonnetje. Ken jij iemand die een mooi portret verdient? Geef deze persoon dan hier op!

Eun-Mi in het zonnetje

'Iedereen die mee wil doen, kan mee doen.'

Eun-mi zette samen met buurtbewoners Treffen en Tuinieren op, een ontmoetingstuin in Nieuw-West vol bloemen voor de bijen en een rijkdom aan groenten, fruit en kruiden.

‘Er was hier eerst niks: een honden uitlaatplek waar veel afval naartoe waaide. Na een subsidieaanvraag bij de gemeente zijn we begonnen met stukken grond af te bakenen en het gras weg te halen. We konden heel goedkoop goede biologische compost van MijnStadstuin krijgen en mede met dank hieraan is alles wat we hebben gezaaid opgekomen, best wonderlijk. De tuin groeit enorm hard en wordt steeds groener en beschutter, maar blijft toch toegankelijk. Iedereen die mee wil doen, kan mee doen. Ingewikkeld hoeft het niet te zijn – veel van wat je misschien al in huis hebt blijkt herbruikbaar. Bijvoorbeeld het planten van zaadjes uit paprika van de Albert Heijn heeft weer een hele berg aan paprika’s opgeleverd. Bij welke plek in Amsterdam kan je nou gewoon je deur uitlopen en je slablaadjes plukken voor je lunch? Zo’n privilege!”

“Mijn belangrijkste drijfveer was om door middel van een ongedwongen manier, al schoffelend, elkaar te leren kennen in de buurt. Iedereen leeft hier heel erg in z’n eigen gemeenschap-bubbel, met weinig mogelijkheden tot verbinding met elkaar. Dit is echt onze ontmoetingsplek. Wij zitten op een looproute naar het winkelcentrum, dus een hele goede locatie waar veel mensen langskomen om een praatje mee te maken en iets mee te geven. Ook delen we groenten uit aan andere buren die zelf niet per se in de tuin werken. Door middel van een groepsapp delen we wanneer er iets opgehaald kan worden, zodat de hele buurt ervan kan genieten.”

Tekst en fotografie door Carly Wollaert.