Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Een leven zonder afval, dat is leuker en makkelijker dan je denkt!

Ga jij al best wel lekker met het scheiden van je afval? Scheid je naast glas en papier ook al netjes je plastic of misschien zelfs wel gft-afval? Maar heb je toch het gevoel dat je er nog wel een schepje bovenop kan doen? Probeer dan eens een zero waste lifestyle. Of gewoon op zijn Nederlands een leven zonder afval. Lees hieronder hoe je dat aanpakt en hoe leuk dit kan zijn!

  • Geplaatst 24 januari 2019

Wat is een zero waste lifestyle?

Hoe afvalvrij ben jij? Je hoort het steeds vaker om je heen. Mensen die proberen afvalloos door het leven te gaan. Een Zero Waste lifestyle heeft zijn geitenwollensokken-imago van zich afgeworpen en is een populair fenomeen dat de afgelopen jaren een vlucht heeft genomen over de hele wereld. Deze levensstijl houdt in dat je in je dagelijks leven zo min mogelijk afval probeert te produceren. Niet alleen in je huis, maar overal waar je komt. Want naast een tas mee te nemen naar de supermarkt, vermijd je ook daar eigenlijk elke verpakking die je tegenkomt. Dit betekent niet dat je niet meer gewoon normaal kunt eten, leven en uitgaan. Het betekent dat je dit allemaal nog steeds doet, maar op zo’n manier dat het zo weinig mogelijk afval produceert. Het klinkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Ieder begint het vanuit zijn eigen overtuiging. Die reden is erg belangrijk, want het is je motivatie om je zero waste lifestyle vol te houden. Word je gek van de verhalen van de plasticsoep en wil je nu wat doen? Of haal je inspiratie uit de verhalen van een van de vele Zero Waste bloggers online? Het maakt niet uit als het je maar enthousiast maakt om te beginnen! Want dat is een belangrijke voorwaarde, het moet vooral heel leuk zijn!

Waarom zero waste

Waarom een zero waste lifestyle belangrijk is

In 2017 produceerden Nederlandse huishoudens 3100 kiloton afval. Nu proberen we die hoeveelheid beter te managen door afval beter te scheiden en te recyclen. Maar alleen daar gaan we het probleem niet mee oplossen. Er moet naast circulaire oplossingen ook gewoon minder afval geproduceerd worden. Want al dat afval is zeer schadelijk voor ons milieu. Denk aan de nieuwsberichten over de plasticsoep en wat voor gevolgen dat heeft voor het leven in de oceanen. Verder hebben ontwikkelingslanden steeds meer te maken met afvalstromen uit het Westen die dat ergens kwijt moet. Vooral de vele soorten plastics zijn grote boosdoeners omdat die slecht kunnen worden gerecycled en omdat ze niet in de natuur worden afgebroken. Allemaal gevolgen van het lineaire systeem dat we nu hanteren: produceren, gebruiken, weggooien. Met een zero waste lifestyle streven we ernaar om deze afvalstroom tot een minimum te beperken en het afval dat ontstaat op een zo circulair mogelijke manier te hergebruiken tot nieuwe producten. Het betekent dat je als consument laat zien dat je vindt dat het anders kan!

Zero waste

Hoe word ik zero waste?

Dit klinkt viezer dan het is, maar: bekijk je afval. Dat is de simpelste manier om een overzicht te krijgen wat jezelf voor afval produceert. Veel van je boodschappen zitten bijvoorbeeld in verpakkingen die je thuis weer weggooit, bestellingen die je online doet komen in kartonnen dozen, kartonnen en plastic drinkbekers die je onderweg naar werk of huis hebt gehaald en ga zo maar door. Vervolgens ga je bij de keuzes die maakt, kijken hoe je zo min mogelijk afval kunt creëren. Koop dus voornamelijk onverpakte producten, zoals losse groenten, maar ook losse blokken zeep. Probeer niet alles tegelijk aanpakken, maar doe het een voor een en bekijk of je het volhoudt. Maak prioriteiten van welke gebieden van afval je wilt aanpakken om het overzichtelijk en vooral leuk te houden.

Tips

Leuke zero waste tips!

Een heilige graal voor een zero waste lifestyle volgens het Zero Waste Project, zijn de vijf R’n: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot. Kan ik het weigeren? Kan ik minderen? Kan ik het hergebruiken? Kan ik het recyclen of kan ik het composteren? Als je je deze vragen stelt heb je de basis van een zero waste lifestyle te pakken.

Wij hebben nog veel meer zero waste tips voor je!

  • Neem tasjes en potjes mee naar de markt om je boodschappen in te doen, zodat je geen extra plastic of papieren zakken krijgt.
  • Investeer bovendien in glazen potten en blikken om je boodschappen in te bewaren.
  • Neem je eigen hervulbare koffie mok of thermosfles mee voor drinken onderweg.
  • Maak zelf je eigen lunch voor werk en neem het mee in een bakje in plaats van lunch onderweg te kopen.
  • Koop boodschappen in bulk of grote verpakkingen. Hier vind je een overzicht van bulkwinkels.
  • Koop zeepblokken in plaats van plastic flessen met shampoo of handpompjes.
  • Zoek alternatieven voor producten in plastic verpakkingen.
  • Koop groente en fruit op de markt in plaats van de supermarkt.
  • Neem geen rietjes en servetten aan als je ergens wat gaat drinken maar neem je eigen herbruikbare rietje en servet mee. 

Naast deze tips is er nog veel meer informatie over een zero waste lifstyle te vinden. Bedrock postte vorig jaar een reeks zero waste tips en verhalen. Bekijk ook het Zero Waste Project, Trash is for Tossers, Trashless Earth of gewoon Youtube.

Benefits

Wat levert deze afvalvrije levensstijl jou op?

Als eerste een goed gevoel! Het zal in het begin misschien even worstelen zijn, maar zodra je routine krijgt in het voorkomen van afval produceren wordt het al snel leuk om steeds meer uitdaging op te zoeken. Andere bijkomende voordelen zijn dat je minder impulsieve aankopen doet omdat je bewuster boodschappen doet en verpakkingsvrije producten zijn vaak van lokale ondernemers die je dus daarmee steunt en zorgt voor minder transportkosten. Door bewuster om te gaan met je omgeving zul je merken dat je gelukkiger wordt en heb je de kans deze ervaringen te delen met vrienden en familie. Het doel van deze lifestyle is dat uiteindelijk iedereen meedoet aan het creëren van een gesloten kringloop.

Vergeet niet dat het belangrijk is om gemotiveerd te blijven. Dus als even iets niet lukt, probeer het dan later nog een keer op een andere manier. Afvalvrij word je niet in een dag,het is een geheel nieuwe levensstijl die je aanneemt. Veel succes!