Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Een groene tuin in 8 stappen

Kijk jij wel eens naar je tuin en denk je, dit kan best wel wat groener? Dan is dit het juiste moment om je tuin te vergroenen! Het najaar is namelijk de perfecte tijd om een tuin vol planten aan te leggen om er dit voorjaar heerlijk in het groen bij te zitten. Van groen word jij niet alleen meer ontspannen en vrolijk, ook de stad wordt gelukkig van wat extra vierkante meters groen. Waarom het een goed idee is om je tuin te vergroenen, en hoe je dit het best kunt aanpakken lees je hieronder!

  • Geplaatst 19 september 2019

Elke vierkante meter groen telt!

Je ‘tegeltuin’ veranderen in een groene tuin heeft direct een positief effect op jou en je omgeving. Allereerst vangen planten en bomen regenwater op. Hierdoor wordt tijdens extreme regenval het riool minder belast en staan de straten minder vaak blank. Daarnaast verbetert het de luchtkwaliteit en wordt het rumoerige verkeersgeluid gedempt. Bovendien, met een groene tuin is het koeler rondom je huis in hete zomers. Last but not least, er komen op je groene tuin ook meer insecten en vogels af en kan je heerlijk genieten van het gezoem en getjilp.

Groene tuin

Groen maakt gelukkig

Een zeker zo belangrijk pluspunt is dat je groene tuin goed is voor je gezondheid. Je wordt er gelukkiger van, minder gestresst en behoorlijk vrolijk van al die bloemen, vogels, vlinders en bijen om je heen. Dus zelfs als je tuin nog zo klein is, elke extra meter groen heeft een groot effect hebben op jou en je omgeving! 

Stappenplan

Stappenplan voor een groene tuin

Dus weg met die tegels en hier met die planten! Maar hoe pak je dit nou slim en gemakkelijk aan? Je hoeft zeker geen extreem groene vingers te hebben om je tuin te vergroenen. Om je een beetje op weg te helpen hebben wij een stappenplan opgezet hoe jij in 8 stappen je tuin transformeert tot een idyllische groene oase:

  1. Verwijder je tegels. De gemeente kan deze gratis bij je thuis ophalen! 
  2. Denk na over wat voor tuin bij je past. Vind je het leuk om te tuinieren? Of heb je liever een onderhoudsarme tuin? 
  3. Maak vervolgens een tuinontwerp die bij jouw tuinierskills past. Laat je inspireren door je omgeving: planten die het bij je buren goed doen, zullen bij in jouw tuin waarschijnlijk ook goed groeien. Vind je het moeilijk om de juiste planten uit te zoeken? Bij de Tuinvrouwen of Groen & Bloei vind je inspiratie voor het inrichten van een tuin die bij je past!
  4. Belangrijke volgende stap: Haal de planten in huis! Sprinklr.co en Naturalbulbs hebben bijvoorbeeld een goede selectie aan onbespoten planten en bloembollen. Als je geld wilt besparen, kun je ook kijken naar plantenruilsites waar mensen soms gratis planten weggeven of de Facebookgroep het Plantenasiel waarbij je de zorg voor een afgedankte plant op je kunt nemen.
  5. Wil je het nou nog grootser aanpakken? Plant dan een boom in je tuin! Binnenkort maak je via ons project ‘Bomen voor Amsterdam‘ kans op je eigen boom. In het najaar starten we hiervoor een campagne, dus stay tuned!  
  6. Zo, nu kan het tuinieren beginnen! Planten in de grond zetten is op zich niet moeilijk: Haal de plant uit de pot, maak een kuil die iets dieper is dan de wortelkluit en stop je plant in de grond. Als de grond heel erg droog is kun je wortelkluit eerst in water dompelen.
  7. Het is verstandig om de grond in je tuin te verrijken met compost, zodat de plant voldoende voeding krijgt. Koop daarvoor de juiste biologische aarde, bijvoorbeeld bij BioKultura en Stadstuinwinkel Kweek
  8. Vergeet uiteraard niet om water te geven, zeker in het begin hebben de planten water nodig!  

Heb je alle stappen doorlopen? Dan zit jij dit voorjaar heerlijk te genieten van je gezellige groene tuin. Hier wordt niet alleen jij, maar ook de hele stad heel erg blij van 🙂 Dus hup, aan de slag! 

Woon je in West en heb je toch nog wat hulp nodig? Het project Tegels eruit, groen erin helpen je graag om gratis je tegels uit je tuin te halen en groen terug te brengen in je tuin!

Neem contact op met Jitske

Jitske is manager pr- en communicatie

Jitske zet ideeën om in woorden en woorden in ideeën. Naast een talenknobbel heeft ze ook supergroene vingers! Geen kaal stukje grond of lege plantenbak ontsnapt aan haar aandacht. Via onze community motiveert ze Amsterdammers om zelf de handen uit de mouwen te steken. Wil je samenwerken met De Gezonde Stad of heb je een persvraag, neem contact op!