Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

De vraag is: Wat jij kan doen voor je stad?

Als je wilt dat Amsterdam duurzamer wordt, kan je naar de gemeente wijzen om zich extra in te zetten voor de vergroening van de stad, om de vervuilers te weren uit de stad en belastingen te verlagen voor duurzame initiatieven. Je kan ook naar het bedrijfsleven wijzen dat zij hun productieprocessen meer circulair moeten insteken, hun transportbusjes allemaal elektrisch moeten maken en hun bedrijventerreinen klimaatneutraal. Uiteindelijk kom je tot de conclusie dat wijzen naar de ander alleen maar tot frustratie leidt en dat je het beter bij jezelf kunt zoeken. “Don’t ask what your city can do for you, ask what you can do for your city”, of hoe ging die uitspraak ook alweer?

  • Geplaatst 21 maart 2018

Amsterdammers zitten boordevol ideeën

Gelukkig, aan goede ideeën voor de stad is geen gebrek. Wij komen dagelijks Amsterdammers tegen die een idee hebben om Amsterdam te verduurzamen en samen met hun buren of andere Amsterdammers het heft in eigen hand nemen. Omdat zij vinden dat het anders moet en te ongeduldig zijn om te wachten op de gemeente of het bedrijfsleven totdat zij iets ondernemen. Zij starten initiatieven voor een stadstuin, parken op vergeten hoekjes, voor zonnepanelen op locatie die ter plekke groene stroom leveren of voor de vervaardiging van nieuwe producten van oude spijkerbroeken.

Een gezonde stad ontstaat niet vanzelf, die maak jij!

Juist deze stadmakers, die het heft in eigen hand nemen, verdienen extra begeleiding. Volgens dit artikel van Steden in Transitie zit namelijk het succes van bewonersinitiatieven in professionalisering en een duidelijke organisatie. Precies datgene dat vaak nog wel eens ontbreekt. En precies datgene waar wij als De Gezonde Stad op in springen. Dit begint al met het ophalen van ideeën uit de stad en ze een podium te bieden in Het Ideeënlab. Vervolgens helpen we ze op weg met de aanvraag van subsidie of crowdfunding, introduceren we ze in ons netwerk en geven we ze PR om de rest van Amsterdam ook bekend te maken met hun mooie initiatief! 

Bekruipt na het lezen van dit stuk jou ook het gevoel dat je aan de slag wil in de stad? Twijfel dan niet langer en begin! Want een gezonde stad ontstaat niet vanzelf. Die maak jij! Kom op 12 april naar het event Jij Maakt De Stad! en steek met ons de handen uit de mouwen voor een duurzamer Amsterdam. 

Tim de Broekert

Community & Communicatie Manager