Originele tips voor duurzame kerstkado’s

Het wordt kouder en gezelliger. De feestdagen komen steeds dichterbij en de kerstinkopen beginnen. Maar hoe zou dit duurzamer kunnen? Wij geven milieuvriendelijke tips voor originele kerstcadeaus!

Feestelijk consuminderen

De kerstperiode is een mooie traditie, maar niet een erg milieuvriendelijke. In de week voor kerst kopen we bijvoorbeeld twee keer zo veel vlees. Ook verwennen we onze vrienden en familie met mooie kado’s. Kan dit duurzamer en leuker?! Jazeker! Een eerste idee is het geven van een beleving. Uit onderzoek blijkt dat we gelukkiger worden van een mooie ervaring dan van een materialistisch kado. Consuminderen is dus een win-win situatie. Lees verder voor nog meer tips!

DOEN

Geef een duurzame ervaring

 • Wil je samen met vrienden meer leren over de flora en fauna van Amsterdam? Geef een cursus wildplukken kado. Ga mee met een wildplukwandeling en leer over eetbare planten. In Amsterdam geven De Brede Moestuin en Wildernis Amsterdam bijvoorbeeld deze workshops. 
 • Organiseer een recycle-dobbelspel met jouw vrienden en familie. Spreek af dat iedereen vier objecten uit huis meeneemt die hij of zij niet meer gebruikt. Tijdens het dobbelspel krijgt iedereen zo een tweedehands kado uit andermans huis! 
 • Geef een nachtje weg: ga op vakantie in eigen stad en slaap in een hotel of Airbnb. Zo fiets je naar bestemming en kan je er toch nog even tussenuit deze feestdagen.
HANDIG

Geef een duurzame dienst

 • Wil jouw zus of vriendin al jaren op drumles? Geef een muziekles kado!
 • Steun de bibliotheek en geef een boekenabonnement. Zo zorg je ervoor dat die ene boekenwurm niet meer al het leesvoer nieuw koopt in de winkel. 
 • Willen jij en je vrienden weer fit worden na de bourgondische kerstdiners? Geef een proefles bootcampen kado.
 • Maak je vrienden blij met wat rust en geef ze een tegoedbon voor een avondje oppassen.
 • Heeft jouw vader twee linkerhanden? Repareer dan zijn fiets, douche, trui of kast. Je kunt ook een repair café bezoeken. 
 • Heeft jouw neef een voorliefde voor kokkerellen? Geef een proefpakket voor een biologisch groentenabonnement!
HEBBEN

Geef een duurzaam product

 • Bij Greenpeace kun je NIKS kopen. Dit is een donatie aan de organisatie in de vorm van een pasje. Het pasje kan uiteindelijk in de grond gestopt worden en is binnen enkele dagen afgebroken.
 • Geef een stukje aarde kado via Earth Today of BuyWorld. Dit zijn natuurbeschermingsorganisaties die vierkante meters verkopen en ervoor zorgen dat deze stukjes leefbaar en groen blijven. 
 • Ben je op zoek naar een kado voor een plantengek? Stek een van jouw groene vrienden en geef dit babyplantje kado! In deze video leggen wij uit hoe je kunt stekken. 
 • Wil jij je vrienden stimuleren om minder afval te produceren? Geef ze een zero waste pakket met bijvoorbeeld een verpakkingsvrije shampoo of een biologisch afbreekbare tandenborstel.
 • Wil je toch erg graag een tastbaar kado kopen? Bezoek dan eens de kringloop in jouw buurt. Je kunt ook op Ebay of Marktplaats op zoek gaan naar een aanvulling op iemands verzameling. 
FEEST

Green Friday

Er zijn dus heel veel duurzame manieren om iets leuks te geven aan jouw vrienden en familie. Black Friday komt eraan en met deze tips kun jij hier een groene vrijdag van maken. We hopen dat dit gaat lukken en wensen jullie gezellige feestdagen!

Neem contact op met Loes
Loes is gastblogger en videomaker

Massa’s mensen en vervuilde straten vallen op in de stad. Het lijkt vies en vol. Als je beter kijkt zie je een groene revolutie: van bloemetjes tussen grijze stenen tot boomparken en groene daken. Loes gaat enthousiast aan de slag deze duurzame stad vast te leggen. Naast haar studie journalistiek en culturele antropologie & ontwikkelingssociologie hoopt ze bij De Gezonde Stad als gastblogger en videomaker een diverse groep mensen te inspireren om duurzamer te leven.

loes@degezondestad.org
Tien tips voor een plasticvrije toekomst!
Plastic minderen doe je zo!
Het moet eens klaar zijn met die plastic soep. Hoe kan jij je steentje bijdragen?
Klik hier voor het antwoord!
CO2 is passé
7 manieren waarmee jij direct CO2 bespaart!
Wat kan jij zelf doen om CO2 te besparen en je steentje bij te dragen?
Met deze 7 tips verlaag jij direct je eigen footprint!
Handen uit de mouwen
Adopteer een kerstboom en een Amsterdammer
Elke maand interviewt De Gezonde Stad een duurzame Amsterdamse koploper. Deze maand spreken we Nancy Wiltink. Zij maakt Amsterdam groener en gezelliger met haar kerstbomenbos en het project: ‘Soep uit Noord’.
Lees het interview hier!