Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Je eigen paradijsje midden in de stad? Ga voor een minibos!

Bossen hoeven geen grote, verre natuurgebieden te zijn. Een minibos kan overal groeien, zelfs midden in de stad. Hoe fijn is het om vlak bij huis te kunnen genieten van een ongerept paradijsje? IVN maakte een handig stappenplan voor hoe je een in slechts 10 jaar tijd je eigen stadsbos kweekt!

  • Geplaatst 4 december 2019

Wat is een minibos? En wat is een tiny forest?

Een minibos is een dichtbegroeid stukje grond waar meerdere grote bomen groeien, waaronder een echt bosklimaat kan ontstaan. Iedereen kan zijn eigen boompark een minibos noemen. 

Ook het woord ‘Tiny Forest’ kom je steeds meer tegen. Een Tiny Forest is een beschermd concept, bedacht door de indiase ingenieur Shubhendu Sharma. Zijn idee ontstond toen hij begon te experimenteren in zijn familietuin. Hij was zo positief verrast door zijn eigen succes, dat hij besloot zijn baan op te zeggen en fulltime onderzoek te gaan doen naar minibossen.

Inmiddels poppen er overal ter wereld ‘Tiny Forest’-initiatieven op. Sommige van deze initiatieven weken wel erg veel af van het gedachtegoed van Sharma. IVN heeft een checklist gemaakt om te zorgen dat bosjes die de naam Tiny Forest dragen aansluiten bij het originele concept. Een Tiny Forest heeft ongeveer de grootte van een tennisbaan, en telt circa 600 bomen. Er groeien minimaal 25 verschillende inheemse bomen, struiken en heesters, die minstens 10 jaar ongestoord hun gang mogen gaan. Doordat er alleen gebruik wordt gemaakt van inheemse plantensoorten, kunnen de Nederlandse vlinders, bijen en vogels hier extra goed gedijen. 

leefbare stad

Waarom is dit belangrijk?

Bomen hebben we hard nodig om CO2 op te vangen en de stad groen en leefbaar te houden. Omdat de ruimte beperkt is in Amsterdam moeten we op zoek gaan naar slimme manieren om te vergroenen. Een minibos biedt plek voor vogels, bijen en vlinders, en draagt bij aan de biodiversiteit in de stad. De planten houden water vast en helpen zo om de stad af te koelen in de warme zomermaanden. De gemeente onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor kleine bosplantsoenen. Natuurlijk zijn er ook genoeg redenen om zelf op zoek te gaan naar een geschikte plek bij jou in de buurt.

tuinbos

Of …. neem een tuinbos in je eigen achtertuin!

Niet overal is natuurlijk een stuk grond ter grote van een tennisveld te vinden. Een spin-off van de minibossen zijn de tuinbossen. Een “tuiny forest”, een prachtig idee van Sprinklr. Dit is een microbos van 6m2 voor in je eigen achtertuin – is ook de moeite waard! Want wist je dat als we alle tuinen in Nederland bij elkaar optellen, je het grootste natuurpark van Nederland hebt, zelfs groter dan de Veluwe! Stel je voor dat we samen al deze tuinen kunnen vergroenen. 

Koop een kant-en-klaar pakket met een mix van biologisch gekweekte, inheemse planten, bijvoorbeeld bij Sprinklr of Wildernis Amsterdam!

eetbaar minibos

Ook mogelijk: een eetbaar minibos!

Naast een biodivers minibos ook nog eten uit je bos oogsten? Dat klinkt toch als een droomtuin! Werk in verschillende lagen; begin bijvoorbeeld met het planten van een tamme kastanje of een walnotenboom.Hieronder plant je fruitstruiken zoals frambozen en bosbessen. Daarnaast bestaan er ook eetbare klimplanten die in bomen groeien, zoals de japanse wijnbes of siberische kiwi. De mogelijkheden zijn oneindig, dus je kunt je bos helemaal aanpassen op jouw eetstijl. 

stappenplan

Hoe leg je een minibos of tiny forest aan?

Wil jij ook een Tiny Forest in jouw buurt? IVN Natuureducatie maakte een duidelijk stappenplan  en een handboek Tiny Forest voor de beginnende stadsboswachter. Wil je nog meer tips over hoe je zelf een voedselbos kunt aanleggen, bekijk dan de video’s van eetbare tuin-expert Vera Greutink. Zij vertelt je hoe een kleine stadstuin kunt ombouwen tot een prachtig stukje groen met meerdere functies voor de mens en de natuur. 

Weet jij een goede locatie voor zo’n minibos bij jouw in de buurt? Laat het ons weten!

Mail ons!