Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

5 redenen waarom je zelfs in de winter lekker naar buiten moet gaan

Hé couchpotato! Breng jij ook je dagen zittend door? Niet zo gek, want het is koud buiten, het is nog steeds vroeg donker, en je hebt het vast te druk om even een frisse neus te halen. Toch is het ook in de winter een goed idee om elke dag een kwartiertje de buitenlucht op te zoeken. Met deze vijf redenen heb jij geen excuus meer om vandaag binnen te blijven zitten.

  • Geplaatst 25 februari 2020

Kom van die bank af!

Tweederde van de Nederlanders geven aan dat ze meer buiten willen zijn. En ze hebben groot gelijk, want vijftien minuten per dag buiten bewegen is super gezond. Het maakt je gelukkiger, is goed voor je hersenen en je wordt minder snel ziek. Voeg daar een groene omgeving aan toe en je stimuleert ook nog eens je creativiteit en concentratievermogen. Ben jij nog niet overtuigd of heb je net dat extra duwtje nodig om van die bank af te komen? Lees dan deze blog!

Mindful momentje

1. Verminder stress!

Neem even tijd voor jezelf. Laat je mobieltje met alle appjes, mailtjes en verplichtingen binnen liggen, ga even wandelen en ontspan. Misschien is dit zelfs het moment om een beetje mindfulness te doen door rustig op je omgeving te letten en je wandeling compleet te ervaren. Wil je je stresslevels nog meer laten dalen, ga dan op zoek naar groen en loop een park binnen. Veel studies geven aan dat omringd zijn door planten en natuur ons helpt tot rust te komen.

Serotonine

2. Weg met de winterblues!

Een lekkere wandeling verlaagd niet alleen je stressniveau maar maakt je ook gelukkiger. Door even naar buiten te gaan en van het groen om je heen te genieten maak je serotonine aan. Serotonine is een gelukshormoon en in de winter zijn je serotoninelevels op zijn laagst. Door het natuurlijke licht gaan je energie- en serotoninelevels omhoog en is jouw winterblues snel verleden tijd.

vitamine D

3. Gratis anti-griep kuur

Door lekker in de winterzon te wandelen geef je je lichaam een flinke vitamine D boost. Vitamine D heb je nodig om calcium op te kunnen slaan (goed voor je botten), en het ondersteunt je immuunsysteem. Als je de tijd hebt , ga dan elke dag minimaal 45 minuten wandelen. Zo blijf je fit en verminder je de kans op verkoudheid!

extra focus

4. Goed voor de geest

Een dagelijkse wandeling in de buitenlucht houdt je niet alleen lichamelijk gezond, maar heeft ook een heleboel voordelen voor je hersenen. Door de beweging komt je bloedcirculatie op gang, je bloed gaat sneller stromen en geeft extra veel zuurstof af aan de hersenen. Bovendien verbetert een korte wandeling in een groene omgeving je kortetermijngeheugen. De bomen en planten om je heen stimuleren ook nog eens je creativiteit. Tot slot, tonen studies aan dat buiten zijn helpt om je beter te concentreren. Na een kwartiertje in de frisse buitenlucht ben je dus helemaal klaar om gefocust aan het werk te gaan.  

minder koffie

5. Sla die ochtendkoffie over, en wandel naar je werk!

Een laatste plus: wil je graag wat minder koffie drinken maar heb je ’s ochtends toch een extra push nodig om goed wakker worden? Vervang een kopje koffie met een wandeling en begin je dag wakker en opgefrist. Van een wandeling van twintig minuten schijn je net zo wakker te worden als van één kop koffie.

wandelpauze

Zo maak je tijd!

Nu weet je waarom naar buiten gaan goed voor je is. Maar in onze drukke levens is het niet altijd makkelijk om tijd vrij te maken voor een relaxte wandeling. Gelukkig zijn er allerlei dagelijkse activiteiten die je als excuus kunt gebruiken om even naar buiten te gaan:

  • Neem tijdens de lunchpauze je boterham mee naar buiten en eet deze lekker in een park op. Zo kom je meteen tot rust en heb je even een pauze in je werkdag.
  • Maak van een koffiepauze een wandelpauze.
  • Onderweg ergens heen? Vertrek een kwartiertje vroeger, stap een metro- of tramstation eerder uit en loop de rest van je route. Ben je met de fiets? Parkeer je fiets een beetje verder en geniet nog even van de buitenlucht.
  • Neem voor een korte rit even niet de fiets, maar ga lopen. Zo ben je net een beetje langer buiten en kan je net wat langer van de voordelen genieten.

Hup, jas aan en naar buiten!

Een dagelijkse wandeling zorgt voor minder stress, geeft je imuunsysteem een boost, je voelt je gelukkiger, creatiever en wakkerder! Dus waar wacht je nog op? Hup, jas aan en naar buiten!

Wat zijn de mooiste onontdekte plekken in Amsterdam om een frisse neus te halen? Wij zetten ze voor je op een rijtje...

Lees verder

Groene stad, gezonde stad

Met De Gezonde Stad werken we samen met jou – juist omdat het zo gezond is om buiten te zijn – aan een groener Amsterdam. Met projecten zoals Bomen voor Amsterdam en Park om de Hoek zorgen we er samen voor dat jij altijd een boom, een park of een moestuin in de buurt hebt. Door​ ​te vergroenen​ ​wordt​ ​de​ ​stad​ ​leefbaar,​ ​mooi,​ ​vrolijk​ ​en​ ​klimaatbestendig. Ook jij kan daaraan bijdragen door mee te doen aan onze projecten, een geveltuin aan te leggen of een boompark aan te vragen. Dus steek je handen uit de mouwen en doe mee!