Zo word je een echte guerilla gardener!

Meer biodiversiteit goed is voor de natuur in de stad. Maar krijgen we nu meer bloemen en gewassen in de stad? Nou bijvoorbeeld door als een echte guerilla gardener aan de slag te gaan! Wij geven je een aantal handige tips waarmee jij kunt guerilla gardenen in de stad. Om zo bijen, vlinders en andere insecten een handje te helpen! Hoe? Je leest ze hieronder!

Guerilla gardening, wat is het?

Guerilla gardening is ontstaan in steden waar weinig groen aanwezig was. Zaadjes worden geplant in lege bloembakken of stukjes land waar nog geen bloemen en/of planten te vinden zijn. Door juist op deze plekken te zaaien wordt de biodiversiteit gestimuleerd. Dit is belangrijk, want bijen, vlinders en andere insecten hebben het over het algemeen zwaar te verduren de laatste jaren door gebrek aan biodiversiteit in het landelijk gebied in de ommelanden. Juist de stad met al haar diversiteit, ook in gewassen, is daarom een perfecte plek om deze kleine vrienden een handje te helpen. Niet te vergeten, dat je door guerilla gardening de omgeving natuurlijk ook mooier en groener maakt.

Stappen

Hoe word je een guerrilla gardener?

Oke, hoe begin je en hoe gaat guerilla gardening precies in zijn werk? Wij hebben een aantal handige tips op een rijtje gezet. Alhoewel de piek van het zaaiseizoen in april/mei ligt, kan je in juni ook nog prima zaaien! De bloemen komen alleen later in de zomer op.  

  1. Natuurlijk is het handig om te weten welke bloemen en zaden zich goed lenen voor guerilla gardening en welke het beste zijn voor het aantrekken van bijen en vlinders. Heel veel bekende bloemen en zaden zijn er voor geschikt, zoals de bekende klaproos, stokroos en zonnebloemen. Zaai je nu de stokrozen komen ze volgend jaar uit! Een snel groeiende bloem is goudsbloem, met zijn opvallende oranje bloemen fleurt jouw omgeving mooi op. Wil je graag dat het lekker gaat ruiken? Denk dan eens aan het planten van munt, groeit als kool en is winterhard. Voor meer inspiratie kan je een kijkje nemen op deze website. Ook de Guerilla Gardeners geven goede tips!
  2. Nu je weet wat voor zaden en bloemen geschikt zijn voor guerilla gardening, ben je ready om zaad te kopen. Maar waar doe je dat? Allereerst is het belangrijk om te weten dat je het best onbespoten en biologische zaden kan kopen. Dat kan via biologische zadenwinkel De Bolster of via deze bestuivers: The Pollinators.
  3. Je kan ook plantjes neerzetten in de openbare ruimte, het voordeel hiervan is dat de bloemetjes vaak al mooi bloeien als je ze gaat planten. Ook hier is het belangrijk om biologische en gifvrije planten te kopen. Sprinklr.co is een goede optie hiervoor! Let op, als buitenplanten in de volle grond zet, kan je ze het beste pas in het najaar planten, omdat ze anders te weinig water krijgen.  
  4. De volgende stap is de locatie van het zaaien of planten. De grond waar je gaat guerilla zaaien moet zo goed als vrij zijn van andere beplanting. Het is belangrijk dat je andere wortels weg te halen om planten niet met elkaar te laten concurreren voor bijvoorbeeld zonlicht.
  5. Gebruik niet al te veel zaden voor een stukje land, anders gaan je bloemen of planten het niet redden… 
  6. Guerilla zaaien is geen goed idee in een natuurlijke omgeving waar van alles groeit en bloeit, anders verstoor je de boel! 
  7. Geef je zaadjes voldoende water vooral in droge periodes anders overleven ze niet. 
  8. Een laatste tip, zaai ze wanneer het gaat regenen! Dan worden ze sneller opgenomen in de aarde.
Zaadbommen

Gooi een zaadbom!

Het ultieme guerilla gardening is het gooien van zaadbommen. Ja, je leest het goed: zaadbommen. Heel simpel te maken met klei, potgrond of compost en zaadjes (en eventueel chilipoeder om vogels op afstand van de zaadjes te houden). Deze bommetjes gooi je ergens neer en zo ontstaat er een bloemrijke omgeving! The Pollinators geven je alle ins and outs over zaadbommen. Ook Wildernis verzorgt regelmatig workshops zaadbommen maken!

Actie

Samen aan de slag!

Kortom, guerilla gardening is veel makkelijker dan je denkt en de bijen en vlinders zijn er ook blij mee. De kracht van guerilla gardening is als we met z’n allen ermee aan de slag gaan! Gooi dus die zaadbom op dat kale stukje aarde en plant die zaadjes in het (nu nog) lege stukje grond voor je huis. Zo zorgen we samen voor meer biodiversiteit in de stad! 

Neem contact op met Jessy
Jessy is Stagiair

Als geboren Amsterdammer weet Jessy als geen ander wat er speelt in de stad. Door het volgen van zijn studie Sociale Geografie en Planologie ontwikkelde hij zijn interesse in stedelijke ontwikkeling. Op uitwisseling tijdens zijn studie ging hij naar Costa Rica waar hij veel te maken heeft gehad met duurzaamheidskwesties en duurzame projecten. Het feit dat de Gezonde Stad zich focust op duurzame stedelijke ontwikkelingsprojecten is dan ook een reden waarom hij graag hier stage loopt.

0206241522 jessy@degezondestad.org
wo 30 oktober 2019
"Met mijn team heb ik fantastische resultaten behaald waar ik erg trots op ben!"
We missen hem nu al! Onze directeur Jaap de Jong gaat De Gezonde Stad helaas verlaten. Gelukkig heeft hij een hele mooie nieuwe baan gevonden! Per 1 januari 2020 gaat hij aan de slag voor het Wereld Natuur Fonds. We blikken samen terug.
Lees verder
Groene agenda
Meer berichten
zo 1 december 2019 - 00:00
"People and Planet" documentaires tijdens IDFA
Hoe moet de mens zich verhouden tot de planeet? Deze documentaires tijdens IDFA nodigen je uit tot leren, denken en discussiëren over onderwerpen de link tussen taal en natuur, het streven naar duurzaamheid en het omgaan met een onzekere toekomst.
Lees verder