Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Zo gaat Jiska de energiecrisis te lijf

Jiska Klein is als vrijwilliger voor !WOON energiecoach en helpt mensen energie te besparen.

  • Geplaatst 25 oktober 2022

Handen uit de mouwen

Elke maand interviewt De Gezonde Stad een duurzame koploper uit Amsterdam. Deze keer spraken we Jiska Klein. Als vrijwilliger voor stichting !Woon helpt ze Amsterdammers om duurzamer te leven en hun energierekening te verlagen. 

de aanpak

Hoe draag jij bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?

“Tijdens energiecoachgesprekken ga ik met een bewoner aan de hand van een vragenlijst kijken naar hun energie- en waterverbruik. We kijken samen naar hoe ze omgaan met onder andere de verwarming, waterverbruik en elektronica. Op die manier gaan we op zoek naar de grootste besparingen. Vanuit de stichting mag ik producten weggeven waarmee ze meteen aan de slag kunnen.” 

“Hoe ik de energiecrisis zie is dat we aan de ene kant ons energieverbruik moeten verminderen. Daar probeer ik mijn steentje aan bij te dragen door het vrijwilligerswerk wat ik doe. Aan de andere kant ben ik voor mijn werk actief in het financieren en ontwikkelen van nieuwe duurzame energieprojecten in Europa, wat leidt tot meer capaciteit schone energie op basis van windmolens, zonnepanelen en duurzame warmtenetten. De combinatie van mijn werk, op macroniveau, en het vrijwilligerswerk op microniveau, spreekt mij erg aan. Mijn vrijwilligerswerk is zo een mooie aanvulling op mijn werk.” 

“De ene keer kom je in een woonboot, de andere keer in een flat en dan weer in een villa. Stichting !Woon sluit niemand uit, iedereen kan een coachgesprek aanvragen. Soms komen we ook in huizen waar sprake is van achterstallig onderhoud, wat we doorgeven aan stichting !Woon, die vervolgens contact opneemt met de specifieke woningbouwcorporatie. In sommige gevallen worden dan juridische stappen ondernomen, wanneer we merken dat ze afspraken niet nakomen en er grotere klussen moeten gebeuren.” 

de start

Hoe ben je begonnen met vrijwilligerswerk als energiecoach?

“Ik ben er via een kennis mee in contact gekomen, zij was heel enthousiast over het initiatief! Na de aanmelding kregen we eerst een training zodat we goed gewapend zijn. Mensen zijn vaak heel blij dat je langskomt en luistert naar hun zorgen. Het is natuurlijk alleen nog maar schrijnender geworden door de energiecrisis, dus de impact die je in een uur vrijwilligerswerk kan hebben is heel groot. Het geeft mij een goed gevoel om mensen daarmee te helpen. Ik denk dat door de energiecrisis de noodzaak groter is geworden om iets te doen aan onze energie afhankelijk en onze energierekeningen. Wij kunnen niet de hele rekening wegnemen, maar met wat technische aanpassingen en door bewust gedrag te veranderen, kunnen we mensen misschien wel net wat ademruimte geven. Dat is heel fijn.” 

“Ik woon bovendien al veertien jaar in Amsterdam, waarvan vijf jaar in Amsterdam Noord en het is een hele leuke manier om de mensen achter de deur beter te leren kennen en hen te enthousiasmeren over de energietransitie en wat zij daarin zelf kunnen betekenen.”

de droom

Hoe ziet jouw ideale Amsterdam eruit?

“Uiteindelijk zou het mooi zijn als Amsterdam veel meer duurzame energiebronnen gaat gebruiken, zoals warmtenetten en zonnepanelen, maar ook dat het sociale aspect meegenomen wordt. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld dat energie voor iedereen betaalbaar is, en lokale betrokkenheid en inspraak heeft in besluitvorming. Het lijkt mij belangrijk dat Amsterdam voor de transitie naar duurzaamheid zowel de sociale kanten meeneemt, maar ook hoe verschillende milieuproblemen met elkaar verbonden zijn, zoals groen in de stad en luchtkwaliteit. In mijn ideale Amsterdam is het makkelijk om goede en duurzame keuzes te maken in de stad. Bedrijven moeten ook meedoen. Zij hebben ook hun verantwoordelijkheid hierin en moeten ook hun steentje bijdragen.”

de toekomst

Wat kan ik morgen doen om de stad groener, duurzamer of gezonder te maken?

“Als eigenaar van een huis, heb je veel profijt van investeringen als zonnepanelen of warmtepompen, zeker met de huidige subsidieregelingen. Maar als huurder ben je veelal beperkter met wat je zelf kunt doen en kan het coachgesprek dus erg geschikt zijn. Het gaat dan echt over de kleine, “do it yourself” actiepunten waarmee je meteen aan de slag kan, zonder grote investering vooraf.” 

“Het voorbeeld van een radiator vind ik best wel fascinerend. Het design van een radiator is best gek, dat hij aan twee kanten warmte geeft, terwijl een kant direct tegen de muur staat, veelal in contact staat met de buitenmuur. Radiatorfolie opplakken is een relatief simpele handeling, waarmee toch al paar tientjes per m2 radiator bespaard kan worden. Daarnaast kan je LED-lampjes aanschaffen en dikke gordijnen ophangen voor de ramen, maar niet voor de verwarming. Wassen op 30 graden ipv 40 graden scheelt de helft van energie en kosten. Je CV ketel op 60 graden zetten scheelt gemiddeld zo een 140 euro per jaar. Tot slot is het geen slecht idee om altijd, ook in de winter, voor 10 minuutjes elke dag even te luchten. Met schone, droge lucht krijg je je huis namelijk makkelijker warm wat weer energie bespaard. Het voelt in eerste instantie tegenstrijdig maar het is een goede tip.” 

Afgezien van energie, kan je als bewoner van Amsterdam veel doen. Stel jezelf vragen als: ‘Wat stop ik in mijn winkelmandje? Waar komen deze producten vandaan? Wat kan ik lokaal kopen en wat komt uit het seizoen?’ Ook kan je veel met elkaar delen. Er zijn online platforms waarop je spullen kan uitlenen aan elkaar, samen met vrienden heb ik een deelauto en ben ik gek op kledingruilfeestjes!”

Wil je ook energie besparen? Vraag hier een energiecoachingsgesprek aan! 

En wil je graag energiecoach worden? Kijk dan hier!

 

Neem contact op met Marit

Marit is Stagiair

Marit is zelf veel bezig met duurzaam consumeren. Nu inspireert ze, via Van Amsterdamse Bodem, Amsterdammers om vaker voor gezond en lokaal eten te kiezen. "Vooral in een wereldstad als Amsterdam is dat heel gaaf! Er is veel variatie mogelijk vanuit andere culturen en keukens en zo kunnen goede ideeën elkaar versterken."