Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Amsterdam viert 750 jaarringen!

Amsterdam. De stad die zuurstof geeft aan creativiteit, inspirerende ideeën en innovatief ondernemen. Maar ook een stad waar je soms op adem wilt komen. Daarom willen wij* 750 jaar Amsterdam vieren met een Verjaardagbos op de Ringweg A10: geen uitlaatgassen, wél zuurstof. Als startschot voor een groenere stad en regio.

Ons cadeau: een Verjaardagbos op de Ring

Op 21 juni 2025 viert Amsterdam haar 750e verjaardag met een groot feest op de Ringweg A10. Onze cadeauwens: een bos van 750 grote en 7.500 kleine bomen. Op de plek waar normaal de auto’s voorbij razen, kunnen Amsterdammers van alle leeftijden in ons bos voor één dag inspiratie opdoen en bijtanken. Voor één dag even helemaal weg op de ringweg. Zodat iedereen kan ontdekken hoe goed een bos je doet.

Waarom

Geworteld in de toekomst

Bomen geven de stad pracht en kracht. Ze verkoelen de straten, zuiveren de lucht, houden water vast, bevorderen biodiversiteit én maken inwoners en bezoekers gelukkiger. Daarom krijgen alle bomen van het Verjaardagbos na het event een vaste plek in en rond Amsterdam. En komen er in de regio nog eens 75.000 bomen bij. Ons groene cadeau aan de stad, alle bewoners en de generaties die na ons komen.

* Wie is wij? Een groep bevlogen organisaties en mensen (Bruno Doedens/Circle4Change, De Gezonde Stad, Trees for All, De Groene Stelling en Pakhuis de Zwijger) die zich samen met vele anderen inzetten voor een groene en leefbare wereld.

Helpt jouw bedrijf mee?

Groen signaal als sponsor

Wil je als bedrijf of instelling bijdragen aan dit groene cadeau aan de jarige stad? Aan klanten, medewerkers en partners laten zien dat je geeft om een duurzame en leefbare stad? Wij bieden je een unieke kans om het Verjaardagsbos te sponsoren.

Meer weten? Neem contact op met Hannah Hendrikx, directeur van De Gezonde Stad, via 06-26706089 of hannah@degezondestad.org.

Zij kan ook meer vertellen over de Bomenbenefiet die we in samenwerking met Pakhuis de Zwijger organiseren op maandag 25 november. Let op: sponsoren die al hebben toegezegd worden daar extra onder de aandacht gebracht.

Deze partijen doen al mee met het Verjaardagbos

Groep donateurs via de gemeente Amsterdam: financieren de kosten voor het planten van 750 bomen in lege boomspiegels in de Amsterdamse openbare ruimte en stellen de bomen tijdelijk beschikbaar voor het Verjaardagbos.

Trees for All: draagt bij in de financiering van 3.750 bomen voor het tijdelijke Verjaardagbos en plant deze bomen na het event als een blijvende herinnering op een vaste plek in de Metropoolregio Amsterdam.

Pakhuis De Zwijger: financiert een deel van de kosten voor de programmering rondom het Verjaardagbos.

Gemeente Amsterdam/Amsterdam750: neemt de productie op zich, denk aan crowdmanagement, beveiliging, toiletten, vergunningen.

De uitvoering van het event is in handen van Stichting De Gezonde Stad. Bruno Doedens van Circle4Change, o.a. bekend van Wandelend Bos Bosk in Leeuwarden, is verantwoordelijk voor het ontwerp van het Verjaardagbos.

Impressie

Hoe gaat het in zijn werk?

Op dit moment wordt gewerkt aan de programmering van het Ringevent. Onze wens is dat het Verjaardagbos een prominente plaats krijgt op de Ring. De definitieve plek wordt nog bepaald in overleg met de producent van het Ringevent. Wat dacht je van: de A10-brug over de Amstel of de Zuidas?

Zo zien we het voor ons… Maar liefst 150 vrijwilligers bouwen in de nacht voor de 21e het bos op. 750 grote bomen worden met diepladers aangeleverd, 7.500 kleinere bomen van ongeveer een meter arriveren per vrachtwagen. En Bruno Doedens, landschapskunstenaar en geestelijk vader van het Verjaardagbos en het Wandelend Bos (Bosk) in Leeuwarden, wijst aan waar de bomen komen te staan.

Op de 21e is het Verjaardagbos open voor publiek en kunnen Amsterdammers zich volledig onderdompelen in dit bos vol verwondering. Pakhuis de Zwijger ontwikkelt een programma waarin de beleving en interactie centraal staat met performances, begeleide wandelingen, diners en gesprekken.

Momenteel verkennen we de mogelijkheid om het bos op de Ring (of een deel ervan) na het Ringevent tijdelijk ook op andere locaties in de stad onder te brengen, zoals bijvoorbeeld achter het Centraal Station.

Na het event vinden in samenwerking met Pakhuis de Zwijger verschillende events/programma’s plaats om de verwondering vast te houden en Amsterdammers mee te nemen in een stad als stadsbos. In welke stad willen we wonen? Hoe ziet de groene stad van de toekomst eruit?

Startschot voor een groener Amsterdam en omstreken

Het Verjaardagbos staat niet op zichzelf; het is een startschot voor een groener Amsterdam en omstreken waar we de komende jaren met verschillende partijen aan werken.

De 750 grote bomen krijgen uiteindelijk een vaste plek in de Amsterdamse openbare ruimte. De bomen zijn een cadeau aan Amsterdam van een groep donateurs via de gemeente Amsterdam.

De helft van de 7.500 kleine bomen wordt in november uitgedeeld tijdens Bomen voor Amsterdam, een event dat De Gezonde Stad jaarlijks organiseert. Bewoners planten de bomen in hun achtertuin of op hun balkon.

De andere helft van de 7.500 kleine bomen worden door Trees for All en De Groene Stelling geplant in een vast Verjaardagbos in de buurt van Amsterdam. Een blijvende herinnering aan de 750e verjaardag van Amsterdam en de zorg die we met elkaar dragen voor het groen in en om de stad. Dit is onderdeel van de ambitie van beide organisaties om de komende jaren 75.000 bomen te planten in de Metropoolregio Amsterdam.