Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Amsterdam Rooftop Solutions

Met Amsterdam Rooftop Solutions werkten we aan een groen daklandschap kunnen inzetten om Amsterdam klaar te maken voor de toekomst en opgewassen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Groen

Kansen liggen op het dak!

In 2025 woont 70% van de wereldbevolking in steden. Amsterdam Rooftop Solutions maakt met innovatieve dakprojecten duidelijk waar kansen liggen voor meer groen, minder CO2 uitstoot en een effectieve aanpak van wateroverlast in de steeds drukker wordende stad. Via een combinatie van groene-, gele- en blauwe oplossingen op het dak, verandert Amsterdam in een metropool van de toekomst. Een levendige stad opgewassen tegen klimaatveranderingen.

De potentie is enorm: in Amsterdam alleen al wacht maar liefst 12 km2 aan platte daken! In 2014 starten een aantal pilotprojecten op het dak van onder andere een hotel, een versteende binnentuin en twee bedrijven.

Hoe

Innovatieve oplossingen voor de daken

Er zijn vele dakoplossingen te bedenken. Voor het gemak hebben we ze gerangschikt naar kleur. De volgende drie dakoplossingen worden onder andere toegepast in de Rooftop projecten:

  • Groen: van de aanleg van een sedum-dak tot een toegankelijke daktuin zoals een bloeiende lavendelweide of een compleet eetbaar dak met groenten en kruidenplanten;
  • Geel: oplossingen die gericht zijn op CO2 reductie, zoals zonnepanelen en planten die elektriciteit opwekken;
  • Blauw: oplossingen die gericht zijn op koeling van het gebouw en tijdelijke waterbuffering. Dit laatste als oplossing voor hevige regenval.

Interessanter nog is de synergie tussen deze oplossingen. Bijvoorbeeld: wat gebeurt er met de effectiviteit van zonnepanelen wanneer deze worden gecombineerd met een sedum-dak? Of, wat gebeurt er als we een groen dak aanleggen onder een airconditioning op datzelfde dak? Een groen dak koelt de lucht die wordt aangezogen door de airco en hierdoor wordt waarschijnlijk het elektriciteitsgebruik van het gebouw lager. Met onze projecten proberen wij antwoorden te vinden op deze en andere vragen door monitoring en effectstudies.

Spin-off

Join the Rooftop Revolution

Uit het project Amsterdam Rooftop Solutions is een Stichting Rooftop Revolution ontstaan. Met deze spin-off zetten wij ons in om van het grootste braakliggende terrein van Amsterdam, de daken, te vergroenen.

Bekijk hier de volledige website van Rooftop Revolution

Meer informatie

Datum project

2014

Locatie

Amsterdam

Betrokken partners

De Groene Grachten, Old Skool, De Dakdokters, IBA Amsterdam, Grown Down Town, Waternet, Rainproof, Inbo

Wil jij of jouw organisatie ook een groen dak?

Neem dan contact met ons op! Wij kunnen je helpen met de begeleiding van een grijs naar groen dak.

Wij gaan uiteraard zorgvuldig met jouw gegevens om, lees hier meer over in onzeprivacy statement.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact op met Jitske

Jitske is manager pr- en communicatie

Jitske zet ideeën om in woorden en woorden in ideeën. Naast een talenknobbel heeft ze ook supergroene vingers! Geen kaal stukje grond of lege plantenbak ontsnapt aan haar aandacht. Via onze community motiveert ze Amsterdammers om zelf de handen uit de mouwen te steken. Wil je samenwerken met De Gezonde Stad of heb je een persvraag, neem contact op!