Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Vanonderen! Drop een zaadbom voor de bij!

Ga als een echte guerilla tuinder aan de slag en bewapen jezelf met een zak vol zaadbommen! Een zaadbom is een rond balletje van bloemzaden, klei en compost. Je stopt er een paar in je binnenzak, en zodra je een kaal stukje grond ziet - hoppa - lanceer jij je munitie! Binnen no time verander je jouw buurt in een biodiverse bloemenzee. Het is super simpel om deze zaadbommen zelf te maken. We leggen je stap voor stap uit hoe je dat doet.

  • Geplaatst 29 maart 2024

Waarom je juist in de stad de bij kunt helpen

In Nederland komen wel 360 verschillende wilde bijensoorten voor, maar een groot deel hiervan is bedreigd. Door het gebruik van pesticiden, monocultuur in de landbouw en het verdwijnen van stukjes grond met inheemse bloemensoorten, hebben de bijen het zwaar. In de stad worden veel minder bestrijdingsmiddelen gebruikt dan op het platteland en komen vaak veel meer verschillende soorten bloeiende planten voor, waardoor de wilde bij het tegenwoordig in de stad juist vaak veel beter doet dan op het platteland. Als jij onze bestuivers een handje wil helpen, moet je dus beginnen in de stad.

recept

Hoe maak je een zaadbom?

Jij kunt helpen om de biodiversiteit in de stad te vergroten en te zorgen voor meer voedsel voor bijen en vlinders! Bombaardeer de stad met bommen vol bloemenzaden en geniet in de zomer van het gezoem van massa’s wilde bijen die zich tegoed doen aan jouw vijfsterrendiner. Voor 10 zaadbommen heb je nodig:

  • een zakje biologische bloemenzaadjes, het liefst inheemse zaden, en check de verpakking wanneer je de zaden het beste de natuur in kan lanceren.
  • 4 eetlepels klei
  • 5 eetlepels compost of potgrond
  • 50 ml water
  • 2 theelepels chilipoeder

Klaar voor een lesje ballen draaien? Hier komt ie.

Stap 1: Alles in de bak!
Doe alle droge ingrediënten samen in een kom. Roer ze door elkaar en voeg al roerend voorzichtig het water toe. Pas op dat je mix niet te nat wordt. Als de ingredienten aan elkaar blijven plakken ben je klaar met stap 1.

Stap 2: Tijd om te rollen!
Rol nu balletjes van ongeveer 3 cm doorsnee. Als je zeker wilt weten dat je bommetje op zijn plek blijft maak hem dan een beetje platter.

Stap 3: Een beetje geduld
De vers gerolde zaadbommen moet je drie dagen op een donkere plek laten drogen voordat je de stad kunt bombarderen met bloemen, bijvoorbeeld in een lege eierdoos. Het is mogelijk dat tijdens het drogen sommige zaadjes al ontkiemen. Schrik niet! Je kunt de zaadbom nog prima gebruiken.

Stap 4: Bombardeer de stad met kleur!
Als de zaadbommen droog zijn en de lente is aangebroken, ben je klaar om de stad in te kleuren. De bom zal het best ontkiemen vanaf april, op een plek met redelijk wat zon. Geef de aarde de eerste paar dagen wat extra water voor de perfecte kickstart. Wil je een bom droppen op een plek waar je niet bij kunt? Gooi hem op een regenachtige dag, zo krijgt je bom meteen een goede dosis water. Nu is het aan de natuur om jouw werk af te maken en je over een paar weken te belonen met een explosie van kleur. Wil je in de zomer een zaadbom werpen? Sommige zaden ontkiemen juist wat later, zoals bladmosterd, wilde marjolein, tuinmelde, Phacelia en spinaziezuring. Probeer het gewoon uit, anders ontkiemen ze misschien het jaar erop!

Ingrediënten

Waar koop je de ingrediënten voor de beste bommen?

Niet elke bijensoort houdt van dezelfde soort bloemen. Zorg dus voor een zo divers mogelijke mix van zaden of kies een speciale wilde bijenmix. Voor het beste resultaat gebruik je biologische bloemenzaden. Deze bestel je online bij Bijenlint of de Cruydt Hoeck. Of koop de biologische zaden van de Bolster bijvoorbeeld bij Wildernis Amsterdam.

Als je de bom meteen wilt gebruiken kun je het beste kiezen voor betonietklei. Wil je ze even bewaren, gebruik dan rode klei. Bentoniet klei kan je online kopen bij tuinadvies.nl of bij tuincentra. Rode klei kan je online kopen bij pit-pit.nl.

Compost kan je zelf maken met je eigen wormenbak. Of haal een schepje biologische potgrond bij een plantenwinkel of tuincentrum.

Chilipoeder vind je gewoon in je keukenkast of in de supermarkt. Een snufje van dit pittige poedertje houdt vervelende beestjes op afstand.

Nationale zaaidag

Zaai mee op 22 april!

Ben jij geen eenzame guerillastrijder, maar trek je liever meteen met een heel leger ten strijde? The Pollinators organiseren een grote zaaicampagne op 22 april, tijdens de nationale zaaidag. Ze delen een gigantische berg zaad uit en kunnen jouw hulp goed gebruiken bij de verspreiding ervan.

Zaai mee op 22 april!

lees meer

Neem contact op met Jitske

Jitske is manager pr- en communicatie

Jitske zet ideeën om in woorden en woorden in ideeën. Naast een talenknobbel heeft ze ook supergroene vingers! Geen kaal stukje grond of lege plantenbak ontsnapt aan haar aandacht. Via onze community motiveert ze Amsterdammers om zelf de handen uit de mouwen te steken. Wil je samenwerken met De Gezonde Stad of heb je een persvraag, neem contact op!