Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Samen in actie tegen zwerfafval!

Raak jij ook zo geïrriteerd als je op straat weer struikelt over het zoveelste blikje of patatbakje? Je bent niet de enige die zich mateloos ergert aan zwerfafval. Raar maar waar in deze tijden zou je denken, maar je ziet nog steeds veel blikjes, plastic flesjes en andere prullaria op straat liggen. Dit zorgt niet alleen voor veel irritaties, het is ook slecht voor het milieu, dieren eten het op en ga zo maar door. Naar schatting belandt er jaarlijks wel 50 miljoen kilo afval op de Nederlandse straten! Gelukkig is er ook steeds meer actie, zoals de ‘World Clean Up Day’ van 19 september jongsleden. Over de hele wereld gingen mensen massaal de straat op om samen zwerfafval op te ruimen. Maar hoe kan zwerfafval nog steeds zo’n groot probleem zijn? En wat kun jij hier zelf tegen doen?

 • Geplaatst 26 september 2019

Waarom gooien we zoveel afval op straat?

Gewetensvraag: heb jij onlangs iets op straat gegooid wat eigenlijk in de prullenbak thuis hoorde? Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 mensen zelf wel eens iets op straat gooit (shocking!). Ook is het een van de grootste irritaties in ons land – maar liefst 95% van de Nederlanders ergert zich aan rondslingerend afval. Hoe kan het dat we dit nog steeds blijven doen? De omgeving heeft een grote invloed op het menselijk gedrag. Bijvoorbeeld: wanneer een plek er al heel rommelig bij ligt, zijn mensen minder snel geneigd om hun afval in de prullenbak te gooien. Oftewel, mensen gooien makkelijker hun troep op de grond wanneer een plek al vuil is. Dus, afval trekt afval aan. Maar andersom ook! Mensen gedragen zich schoner in een omgeving met weinig zwerfafval.

Afval

De gevolgen van zwerfafval reiken verder dan je denkt

Al dat afval wat op de grond belandt blijft vaak heel lang liggen. Plastic, glas of aluminium blikjes, breken niet van zichzelf af en vergaan dus niet. Zwerfafval wat in de natuur belandt is een gevaar voor mens en milieu. Dieren zien dit vuil aan voor voedsel en kunnen stikken. Het plastic dat wij op straat gooien komt uiteindelijk via de rivieren in de zee terecht. Er is op sommige plekken in de wereld zelfs sprake van een heuze plastic soep. Zwerfafval is op deze manier ook slecht voor de mens. Kleine plastic deeltjes, micro plastics, worden opgenomen door dieren, die wij uiteindelijk opeten! Ook in ons drinkwater zitten microplastics. Er is aangetoond dat we jaarlijks duizende microplastic deeltjes in ons lichaam krijgen. Niet oké dus!

Tips

Tips tegen zwerfafval

Daarom is het zo belangrijk dat afval niet op de grond terecht komt, maar gewoon in de prullenbak. Beter afval inzamelen is een eerste stap in het verkomen van deze problemen. Bovendien, als we het scheiden kunnen we het recyclen en weer nieuwe grondstoffen uithalen in plaats van dat het in de natuur komt. Maar hoe kunnen we dit aanpakken? Of nog beter, voorkomen? Gelukkig zijn er veel dingen die jij zelf of samen met je buren en vrienden kunt doen tegen zwerfafval. Wij helpen je een handje met een aantal handige tips:

 • Geef het goede voorbeeld 
  Als je iets op straat ziet liggen, en het opruimt, geef je mensen om je heen het goede voorbeeld. Door aan je omgeving te laten zien dat je betrokken bent met de natuur, inspireer je andere mensen hiermee! Challenge jezelf door bijvoorbeeld iedere dag 1 ding op te rapen. Maak er een zwerfie van en post deze met #zwerfie om andere te inspireren dit ook te doen. 
 • Organiseer een opruimactie
  Zie jij wel eens een plein of park wat een schoonmaakbeurt kan gebruiken? Organiseer dan zelf een schoonmaakactie met je familie, buren of collega’s. Gemeente Amsterdam steunt zulke acties en kan je helpen met gratis prikkers en zakken. Bij grote acties kan er zelfs een container voor je worden geregeld! 
 • Ga mee plastic vissen op de Amsterdamse grachten: 
  Plastic Whale komt al jaren in actie tegen ronddrijvend afval in de grachten. Ze gaan daarom regelmatig een rondje Amsterdams plastic vissen. Van het plastic dat wordt opgehaald worden boten gebouwd. Hoe cool is dat? 
 • Ga eens ploggen!
  Dat houdt in: tijdens het hardlopen of wandelen afval oprapen. Over de hele wereld posten ‘ploggers’ met trots hun volle zakken met plastic troep op social media! Met de hashtag #plogging. Deze trend is nu ook naar nederland overgewaaid, en daar zijn we blij mee! Kijk hier voor meer informatie en mee te doen. 
 • Train je hond
  Heb je een hond? Ga dan samen met je hond de strijd tegen zwerfafval aan! Je kunt je hond namelijk trainen om zwerfafval op te rapen, hoe cool is dat? Volg samen met je hond een training, of ga zelf met deze tips aan de slag.
 • Meld zwerfafval 
  Vuil in het groen of op straat kun je melden bij de gemeente. Hierdoor weet de gemeente waar veel zooi wordt gegooid en kunnen ze bijvoorbeeld handhaving inschakelen of meer prullenbakken plaatsen. Bel hiervoor de gemeente, of maak een melding via de Verbeterdebuurt app

Geinspireerd geraakt? Kom dan snel in actie! Zo zorgen we samen voor een schoon Amsterdam en een schone oceaan! 

Zero Waste

Zero Waste Lifestyle

Ga jij al best wel lekker met het scheiden van je afval? Probeer dan eens een je afval te verminderen. In deze blog hebben we een aantal handige tips op een rijtje gezet. Voor de fanatiekelingen onder ons is er ook nog het boek van het Zero Waste Project, waarmee je stapje voor stapje naar een leven zonder afval kunt gaan!

Keep up the good work!

Ga voor een Zero Waste Lifestyle! Lees hier onze tips!

Zero Waste-tips!

Neem contact op met Jitske

Jitske is manager pr- en communicatie

Jitske zet ideeën om in woorden en woorden in ideeën. Naast een talenknobbel heeft ze ook supergroene vingers! Geen kaal stukje grond of lege plantenbak ontsnapt aan haar aandacht. Via onze community motiveert ze Amsterdammers om zelf de handen uit de mouwen te steken. Wil je samenwerken met De Gezonde Stad of heb je een persvraag, neem contact op!