10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Feestelijk én groen! Hoe maak je een duurzame kerstboom keuze?

Een kerstboom brengt een hoop sfeer en gezelligheid naar je huiskamer, maar wat doe je ermee na de kerst? Elk jaar worden er miljoenen weggegooid en dat is natuurlijk zonde. Want zo’n boom moet jaren groeien om zo mooi en groot te worden dat hij versierd in jouw huis mag staan. Tijdens die groei worden vaak bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Ook worden weggegooide kerstbomen meestal verbrand, wat zorgt voor luchtvervuiling en CO2-uitstoot. Gelukkig zijn er ook manieren om een kerstboom in huis te halen zonder dat hij later verbrand hoeft te worden!

  • Geplaatst 8 oktober 2024

Boompje adopteren

Bij Fruittuin van West, bijvoorbeeld, kun je een biologisch gekweekte boom adopteren die je na de kerst weer teruggeeft om geplant te worden. En volgende kerst kun je ditzelfde boompje gewoon weer adopteren!

Ook bij Duurzame Kerstbomen kun je een boom bestellen en na de feestdagen weer inleveren om opnieuw geplant te worden. Ze hebben twee uitgifte- en inleverpunten in Zuidoost en West. Bij aankoop betaal je 10 euro statiegeld dat je terugkrijgt als je je boom inlevert.

Heb je zelf een tuin? Als je een kerstboom koopt met een kluit eraan kun je deze ook prima in je eigen achtertuin planten. Zo kun je het hele jaar van je boompje genieten.

Alternatieve kerstbomen

Een kerstboom hoeft natuurlijk niet echt te zijn om voor gezelligheid te zorgen! Als je een neppe kerstboom meer dan 10 jaar gebruikt, ben je duurzamer bezig dan elk jaar een echte. Nog beter is om een tweedehands kunstboom te kopen, bijvoorbeeld via Marktplaats.

Maar er zijn ook andere leuke alternatieven. Deze No Denneboom Deurposter brengt de kerstfeer in huis én plant bij aanschaf van elke poster ook nog eens een échte boom. Of je kunt zelf creatief bezig gaan met oude planken en lichtjes en een mooie kerstboomvormige installatie bouwen.

Toch je eigen boom? Ga voor klein en lever hem in!

Mocht je nou toch echt je eigen kerstboom willen, ga dan voor een kleintje want deze heeft minder lang hoeven groeien en dus minder grondstoffen gebruikt. En heb je er eentje zonder kluit of past de boom niet in je tuin? zorg dan dat je hem inlevert bij de gemeente. Tussen 27 december en 17 januari kun je op 2300 plekken in de stad je boompje kwijt. De gemeente verwerkt de bomen tot compost en biomassa.