Recepten tegen voedselverspilling

Heb je onze tips tegen voedselverspilling gelezen en ben je hongerig geworden naar meer? Super! We delen op deze pagina nog drie verrassende recepten gemaakt van eten wat normaal gesproken vaak in de prullenbak of composthoop belandt. Wist je bijvoorbeeld dat je van aardappelschillen nog heerlijke chips kan maken? Of dat je het groen van wortels ook kan verwerken tot een smaakvolle pesto? 

Groene pesto

Pesto van wortelloof

Ingrediënten:

70 gram wortelloof

10 gram basilicum (of 80 gram wortelloof en geen basilicum)

50 gram geroosterde pijnboompitten

50 gram Parmezaanse kaas in stukjes

1 teentje knoflook

Ongeveer 150 milliliter extra vierge olijfolie


Dit recept is super simpel! Doe de wortelloof, basicilum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en knoflook bij elkaar en pureer het met de staafmixer, terwijl je de olijfolie erbij giet. Als je hem nog wat te droog vindt, gooi je er gewoon meer olijfolie bij. Heerlijk bij geroosterde wortels uit de oven met burrata!

Knapperige schillen

Chips van aardappelschillen

Ingrediënten:

aardappelschillen, zo veel als je chips wil

olijfolie

zout

kruiden naar smaak (bijvoorbeeld paprikapoeder voor paprikachips)


Verwarm je oven voor op 200 graden. Dep de aardappelschillen goed droog en hussel ze door olijfolie, zout en eventueel meer kruiden naar smaak. Leg ze op een bakplaat, ze moeten wat ruimte hebben en niet op elkaar liggen om echt knapperig te worden. Bak ze voor 15-20 minuten, et voila! Hou ze in de gaten tijdens het bakken, je wil niet dat ze zwart worden en je ze alsnog weg moet gooien.

Oud brood? Geen nood!

Broodpudding

Ingrediënten:

broodresten, 6 tot 8 sneetjes

2-3 el boter

500-750 ml melk, elk type melk is geschikt dus ook lactosevrij of soja!

1 ei

4 el suiker

kaneel

jam naar keuze

optionele toppings: rozijnen of dadels


Vet een ovenschaal in. Smeer je broodsneetjes in met de boter, aan beide kanten. Bedek je ovenschaal met een laagje brood en strooi de 1-2 el suiker, wat kaneel en de helft van je eventuele toppings er overheen. Bedek met de rest van je brood en strooi de 1 el suiker, kaneel en toppings er overheen. Giet hier 500 ml melk overheen en laat ongeveer 30 minuten staan totdat de melk door het brood geabsorbeerd is.

Verwarm ondertussen je oven op 180 graden. De stevigheid van je brood bepaalt hoeveel melk er geabsorbeerd kan worden, afhankelijk van hoeveel vocht er nog over is giet je 100-250 ml melk over het brood. Strooi hier de rest van de suiker en wat kaneel overheen en bak ongeveer 20 minuten in de oven, totdat de bovenkant goudbruin is. Smeer er dan een laag jam bovenop en bak nog 5 minuten in de oven.

Geniet!

Neem contact op met Ananda
Ananda is projectmedewerker

Ananda is geboren en getogen in Amsterdam en streeft ernaar om haar medebewoners te stimuleren in het verduurzamen van haar geliefde stad. Met een achtergrond als voedselantropoloog, kok en fervent hobby-tuinier is ze gespecialiseerd in voeding en stedelijke agricultuur. Bij De Gezonde Stad hoopt ze mensen met elkaar, met de stad en met een duurzame toekomst te verbinden.

ananda@degezondestad.org