Kruidentuin

Welkom in de pluktuin van de Tropentuin! Voel je vrij om kruiden te plukken, want deze kruidentuin is er voor iedereen! Wel graag op een duurzame manier; de kruiden moeten natuurlijk blij en gezond blijven en er moet genoeg blijven staan.

Kruidentuin

Deze tuin draagt bij aan de biodiversiteit in de buurt door de grote verscheidenheid aan kruiden en de mogelijkheid voor bijen, vlinders en andere insecten om hier lekker doorheen te vliegen en kruipen. Zo zijn er waardplanten, waar beestjes kunnen nestelen, en ook nectarplanten, de bron van voeding voor veel insecten.

De kruidentuin staat ook vol met inheemse planten. Dit zijn planten die van nature hier voorkomen. Inheemse planten zijn goed aangepast aan het lokale klimaat en de bodem. De planten kunnen zich goed redden en voortplanten, waardoor ze niet veel onderhoud nodig hebben. De tuin is dus deels zelfonderhoudend!

Duurzaam plukken voor iedereen
Hier hebben we jouw hulp bij nodig! Ondanks dat de plantjes zich goed weten te redden, vragen we je om verantwoordelijk om te gaan met de kruiden. Pluk gerust enkele kruiden, maar geef de kruiden ook de kans om weer terug te groeien, zodat alle mensen en insecten die gebruik maken van de tuin dit kunnen blijven doen!

 

Benieuwd naar de kruiden in de kruidentuin?

 

Artemisia absinthium

Absintalsem is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen. Het is een vaste plant die van nature voorkomt op droge, kalkhoudende, stikstofrijke, bewerkte gronden in de gematigde streken van Europa, Azië en Noord-Afrika. De geslachtsnaam “Artemisia” is afgeleid van de Griekse jachtgodin Artemis. Al van oudsher is er een geneeskrachtige werking toegeschreven aan de knoppen van de absintalsem, die je wellicht al eens hebt geproefd in de welbekende dranken vermout en absint.


Origanum vulgare

Wilde marjolein is een vaste plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Hij staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als ‘algemeen voorkomend’ en ‘stabiel of toegenomen’. De wilde marjolein groeit in gematigde streken, maar de hoeveelheid zon heeft een directe invloed op de smaak van de plant. Waarschijnlijk ken je de plant beter als oregano, een onmisbaar kruid om mee te koken in de mediterrane keuken. De etherische olie is rijk aan carvacrol en wilde marjolein heeft daarom ook antiseptische eigenschappen.


Veronica officinalis

Ereprijs is een relatief zeldzame overblijvende plant uit de weegbreefamilie (Plantaginaceae). Er zijn veel cultivars van deze plant ontwikkeld, maar van oudsher werd deze plant al gebruikt als geneeskruid door de Germanen en Romeinen. Het werd beschouwd als een geneeskruid die “voor alles goed” zou zijn. Het was ook een waar compliment om vergeleken te worden met de goede hoedanigheid van de ereprijs. De plant groeit op droge gronden, in bossen, op ontboste gebieden, bij heggen, kreupelhout, sloten en bosranden. De plant werd en wordt gebruikt in bloedzuiverende thee, werkt voor darmstoornissen en maagklachten en als bestanddeel tegen jeuk en chronische eczemen.


Matricaria chamomilla

Echte kamille is een eenjarig uit de composietenfamilie (Asteraceae). De soort komt overal in Europa voor en wordt op grote schaal geteeld in Hongarije en Oost-Europa. De echte kamille heeft meestal een vrij sterke, zoete geur. Van de gedroogde echte kamille wordt thee gezet voor onder meer mondspoeling. Door het hogere percentage blauwe azuleen en bisabolol heeft de olie ontstekingsremmende eigenschappen en wordt deze in zalfjes verwerkt. De etherische olie wordt met stoomdestillatie uit de bloemhoofdjes gewonnen. In het volksgeloof in de middeleeuwen was de werking van de plant het grootst als hij voor Sint Jan werd geplukt. Na die datum zou het schadelijk zijn bij gebruik, omdat het door heksen zou zijn besprenkeld. Ook zou de plant heksen weghouden als hij aan het huis werd gehangen.


Galium odoratum

LIevevrouwbedstro is een overblijvende, winterharde, kruidachtige plant uit de sterbladigenfamilie (Rubiaceae). De plant heeft een dunne, kruipende wortel met veel uitlopers waardoor het een welriekende bodembedekker is, die zich snel verspreid. Het is een Europese plant die veelal natuurlijk voorkomt in het zuiden van Nederland in eiken- en beukenbossen. In de middeleeuwse kruidengeneeskunde werd de kruid breed gebruikt, als afweerkruid (tegen de boze geesten), om wijn smaak te geven, maar vooral als anti-magisch bedstro waarbij zwangere vrouwen werden behoed tegen kwaden en kwalen. Tegenwoordig is er geen geneeskundige toepassing meer, maar wordt het o.a. in Duitsland nog gebruikt als smaakmaker van bier of “maitrank”. Verdere toepassingen zijn gering vanwege mogelijke bijwerkingen.


Nepeta cataria

Wild kattenkruid is een enigszins naar munt (sommigen menen iets meer kattenpis) ruikende, vaste plant die behoort tot de lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeldzaam en matig afgenomen. Er zijn verschillende cultivars waarbij de geur doet denken aan ofwel citroenmelisse of munt, van deze cultivars kan ook thee worden gezet. Katten houden enorm van deze geur en duiken en woelen graag in deze plant die ook wel bekend staat als “catnip”. De plant bevat meerdere etherische oliën (welke een licht hallucinerende werking kunnen hebben) en is een waardplant voor het donkergroene rupsje van het muntvlindertje.


Echinacea purpurea

Rode zonnehoed is een overblijvend kruid en behoort tot de composieten of de samengesteldbloemigen familie (Asteraceae/Compositae). Deze variant is een cultivar van de wildere ondersoort aan welke medicinale krachten zijn toegeschreven. Oliën en andere stoffen die in de wortel en het kruid zitten worden al eeuwen gebruikt voor het stimuleren van het immuunsysteem. Inwendig wordt het dus toegepast voor de verbeterende werking op het immuunsysteem, maar uitwendig kan het worden gebruikt bij verbranding of vergiftiging (zoals slangenbeten) of huidaandoeningen. 


Allium schoenoprasum

Bieslook is een plant uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). De plant is verwant aan bolgewassen als ui, prei, daslook en knoflook die een vergelijkbare geur en smaak hebben. Bieslook wordt ook wel pijpgras genoemd en kan gemakkelijk bij het keukenraam of op het balkon gehouden worden. Hoe vaker de plant wordt bijgeknipt, hoe regelmatiger de blaadjes weer aan zullen groeien. De blaadjes en bloemen kunnen gegeten worden en zijn bij uitstek mooi en lekker om te garneren.


Binnenkort delen we hier meer informatie over de kruiden in de tuin.