Bonenbakken Tropentuin

Welkom bij de bonenbakken van de Tropentuin! Deze bakken bevatten allerlei bijzondere bonen. Wat maakt ze bijzonder? Het zijn zeldzame bonen, die we hier in de Tropentuin proberen te vermeerderen.

Bonen

Elk jaar groeien we bonenplanten, waarvan we de oogst bewaren om ze vervolgens opnieuw in te zaaien en weg te geven. Zo doen we ons best om deze zeldzame bonen te vermeerderen en stimuleren we samen de biodiversiteit. Met dank aan stadsboer Theo Coolen die hier ons het eerste Tropentuinseizoen mee heeft geholpen!

De boon zie je tegenwoordig steeds vaker in gerechten terugkomen. De boon is namelijk een goede keuze! Hij past goed in de nieuwe manier van eten aangezien hij handig te variëren en erg gezond is. Vanwege de bron van eiwitten, vezels, vitamines en goede koolhydraten, staan de bonen niet voor niets in de Schijf van Vijf. Naast de fijne voordelen voor jouw lichaam, helpen de bonen ook nog eens voor het milieu. Bonen zijn een duurzame keuze aangezien hun productie een relatief lage klimaatbelasting heeft, vergeleken met andere bronnen van eiwit (o.a. vlees).

Soorten

Welke bonen staan er?

Nierbonen
De Nierboon of kidneyboon is een veelgebruikte boon en stamt af van het ras ‘gewone boon’. De nierboon wordt vaak gebruikt in gerechten als Chili Con Carne. Wat de nierboon bijzonder maakt, is de hoge waarde aan de toxine phyto haemagglutinin. Deze natuurlijk voorkomende stof komt in een hogere waarde in de nierboon voor. Gelukkig kunnen ze alsnog veilig worden gegeten, wanneer ze eerst goed gekookt zijn! 

 

Wieringerboon
De Wieringer boon is een bijzondere boon die in Nederland bijna verdwenen was. Wieringen was een overslaghaven voor de grote vaart en gedroogde bonen werden vaak meegenomen als proviand. Waarschijnlijk ligt de oorsprong van de boon in Mexico en is deze door de WIC (West Indische Compagnie) meegenomen uit Amerika. Deze zeldzame boon heeft De Gezonde Stad ooit via het Volkskrant bonenplan gekregen (zie de onderstaande afbeelding).

Kievitsboon
De Kievitsboon staat vooral bekend om zijn mooie uiterlijk en lijkt daarmee sprekend op een kievitsei. De kievitsboon verliest de crème-rode vlekken helaas tijdens het koken, maar behoudt het gelukkig wel zijn zachte en fijne smaak. De boon draagt bovendien bij aan het verlagen van je cholesterolgehalte. Nog een reden om kievitsbonen te gebruiken in jouw recept!

 

Prinsessenboon
De welbekende groene sperzieboon wordt vaak de prinsessenboon genoemd. Deze naam is afgeleid van de 'aspergiebonen', omdat het in Nederland als asperges met gesmolten boter en nootmuskaat werd opgediend. Oorspronkelijk is de prinsessenboon afkomstig uit Zuid-Amerika, waardoor de boon behoefte heeft aan een warme ondergrond voor het kiemen en groeien. Echter doet de prinsessenboon het ook in Nederland goed!

 

Pronkboon
De pronkboon ontleend zijn naam aan de fraaie en pronkzuchtige bloemen, die in de periode van juni tot eind september rood en trosvormig in bloei staan. De pronkboon is dus een mooie aanvulling in de tuin om voor de sier te telen! Bijkomend voordeel zijn de pronkbonen, die evenals de snijboon gesneden worden gegeten.

 

Overige boonsoorten:

Naast de boonsoorten die hierboven in het bijzonder zijn uitgelicht, heeft de tropentuin nog meer boonsoorten. Deze boonsoorten zijn:

  • Snijboon
  • Rode boon
  • Witte krombek
  • Zwarte staakboon
  • Boterboon
  • Zaanse bruine boon
  • Snijboon 'lima'

 

kruidentuin
Wat groeit er in de kruidentuin?
Lees hier alles over onze kruidentuin.
Vertel me meer
wormenhotel
Wat doet een wormenhotel?
In deze blog vertelt Rowin, ofwel Le Compostier, hoe een wormenhotel bijdraagt aan een gezondere stad!
Vertel me meer
Over ons
Waarom bonen je beste vrienden zijn
Bonen zijn supergezond en heel erg duurzaam!
Vertel me meer