KennisLand Brouwerij #3: Klimaat Eerlijkheid

Kom naar de Kennis Land Brouwerij, laat je inspireren door het theaterstuk ‘De zaak Shell’ en ontrafel samen – midden in de buurt – de wirwar aan verantwoordelijkheden bij het aanpakken van de klimaatcrisis.

  • Wanneer? wo 29 november 2023 - 16:30
  • Waar? Kleine Wittenburgerstraat 201
  • Kosten: €Gratis

Praat mee!

KennisLand organiseert haar derde brouwerij, wat in het teken staat van de klimaatrechtvaardige samenleving: hoe zorgen we ervoor dat iedereen op een eerlijke manier verantwoordelijkheid neemt in het aanpakken van de klimaatcrisis?

De klimaatcrisis is niet eerlijk. Rijke mensen, bedrijven en landen veroorzaken de meeste schade, terwijl vooral arme mensen de gevolgen voelen. Als we de klimaatcrisis willen stoppen, moeten we deze cirkel doorbreken. Maar wiens verantwoordelijkheid is dat eigenlijk en wie is er het eerst aan zet? De consument die zijn eigen klimaatvoetafdruk moet verkleinen? Vervuilende bedrijven die steeds meer winst maken en ondertussen profiteren van fossiele subsidies? Of de overheid die met wetten, regels en beleid belangrijke koerswijzigingen kan realiseren, maar dat te weinig doet? Tijdens deze KL Brouwerij ontrafelen we samen die wirwar. Dat doen we met theater, inspirerende buurtinitiatieven en vooral veel ruimte voor uitwisseling en gesprek.

Het event start met live theater uit het prijswinnende stuk De zaak Shell. Regisseurs Anoek Nuyens en Rebekka de Wit bezochten Shells aandeelhoudersvergaderingen, ploegden door beleidsnota’s van de overheid en schreven mee met opmerkingen van familieleden aan het kerstdiner. In dit stuk komen alle stemmen in het klimaatdebat samen en zien we hoe elke partij de verantwoordelijkheid naar de ander doorschuift.

Na het theaterstuk wordt dit gigantische onderwerp teruggebracht tot het niveau van de wijk. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de klimaatmaatregelen in wijken op een rechtvaardige manier vorm krijgen? Denk bijvoorbeeld aan de verduurzaming van woningen, het groener maken van de omgeving of duurzame mobiliteit. Buurtinitiatieven op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam die een cruciale rol spelen in de lokale klimaataanpak, delen hun ervaringen en uitdagingen. Samen worden oplossingen bedacht!

Wil jij hier bij zijn? Meld je dan aan op deze website!