Klimaat in de stad

Wat voor impact heeft de klimaatverandering op de stedelijke omgeving? In deze themarondleiding door de hortus leer je alles over hittestres, waterlast en optrekkende diersoorten.

Klimaatverandering, wat betekent dat voor de natuur in Amsterdam?

Op hete zomerdagen kan de temperatuur in de stad hoog oplopen; stenen gebouwen en asfalt kunnen veel warmte absorberen. Het veranderende klimaat heeft steeds meer impact op de stedelijke omgeving.

Doordat de temperatuur op aarde stijgt, zullen we geregeld te maken krijgen met wateroverlast, overstromingen, droogte en hittestress. Groen in de stad kan helpen tegen deze zogenaamde ‘hittestress’. Bomen en planten kunnen helpen de temperatuur in de stad te verlagen. Dit doen zij bijvoorbeeld door het geven van schaduw of het verdampen van water. Ook nemen groene plekken bij een stevige regenbui veel vocht op, zodat er minder water het riool in verdwijnt.

Door veranderingen in het klimaat kan het voorkomen dat het leefgebied van diersoorten verplaatst. Welke nieuwe planten en dieren vinden we de laatste jaren in Amsterdam? En waarom zoeken deze soorten de stad op? 

Leer tijdens deze rondleiding meer over de natuurlijke stad waarin jij (samen met 10.000 soorten planten en dieren) leeft. Kijk op de website van de Hortus Botanicus voor meer informatie en tickets.